Hvordan bli kvitt svertesopp?

Er du en av dem som irriterer deg over svarte og stygge flekker på huset når våren kommer? Du er ikke alene! Svertesoppen er et utbredt problem – men det finnes heldigvis forebyggende tiltak!
Klimaendringer
Svertesopp og alger har blitt et økende problem de siste ti årene, mye på grunn av økende temperaturer. Varmere og fuktigere vintre gir god grobunn for svertesoppen, og det har ført til mer svertesopp på norske hus.
Det finnes heldigvis gode produkter som fjerner problemet – raskt og effektivt! – Jotun har jobbet mye med produktutvikling på dette området, og den nye dekkbeisen Drygolin Pluss er den mest motstandsdyktige dekkbeisen mot svertesopp vi noensinne har laget, sier produktsjef Svein Johan Falnæs Stub i Jotun.

- Oljedekkbeis med ekstra beskyttelse
- Ekstra beskyttelse mot svertesopp og algevekst
- Ekstra god farge- og glansholdbarhet
- Meget værbestandig
Har du hørt om den nye utendørsmalingen som er spesialutviklet for hvite hus?
Hva er forskjellen på svertesopp, alger og råtesopp?
- Svertesopp: er en fellesbetegnelse på muggsopp-arter som danner blåsvart misfarging i de ytre lagene av treverket, og på overflaten av beis og maling. Kjennetegnes ved sorte prikker eller spindelvevlignende nettverk på treverk eller overflatebehandling. I tillegg til at svertesoppen er skjemmende, kan kraftig vekst svekke overflatebehandlingen og føre til fukt- og råteskader.
- Alger: forårsakes av støv og forurensning, jordsprut eller nedfall fra trær i nærheten. Det vokser kun ved høy fuktighet over lengre tid, noe som gir fare for råteskader. Finnes oftest på nordvendte vegger og bak busker og trær som står nær husveggen. Grønske er en populær betegnelse for grønnalger. Råte- og muggsopp er avhengig av fukt, næringsstoffer og temperatur mellom 5 og 30°C.
- Råtesopp: er de soppene som bryter ned og svekker treverk. Det finnes hundrevis av ulik råtesopp i naturen, mens rundt 30-40 ulike arter råtesopp opptrer i bygg. For at råte skal oppstå må det være både fukt, varme, oksygen og næringsstoffer. Når disse faktorene opptrer samtidig på en husvegg hvor det er soppsporer, vil soppen utvikle seg mer.
Hvordan opererer sopp og alger?
I tillegg til å være et estetisk problem, er det viktig å være klar over at soppen alltid blir verre hvis den først har satt seg. Derfor der det viktig å være tidlig ute med husvasken, slik at du får fjernet den helt med soppdrepende midler. Spesielt viktig er det hvis du skal male huset, da er det avgjørende at svertesoppen fjernes før du maler. Hvis ikke blir malingfilmen helt ødelagt, og da kan det komme fukt som igjen gjør at malingen flasser.
Hvordan unngå soppen?
- Impregner treverket og bruk beis som motvirker svertesopp
- Vask huset hvert år, minimum annethvert år.
- Fjern alltid sopp før du maler. Dersom du maler over soppen, vil man få en levende organisme mellom malingslagene. Hvis denne trenger gjennom malingen, er det så å si umulig å bli kvitt soppen.

Slik gjør du
Vask vekk soppen med børste og vanntilsatt fasadevaskemiddel. Bruk en vanlig hageslange. Bruker du høytrykksspyler, er det risiko for å få vann i sprekker og furer. Husk at det er mengden vann, og ikke trykket, som avgjør om huset blir rent.
Gode produkter for rengjøring av fasader og terrassen:
- JOTUN 2-i-1 Husvask og soppfjerner: Til den årlige vasken. Fjerner skitt, blomsterstøv, salt, fett, grønske og svertesopp.
- JOTUN 2-i-1 Kraftvask og soppfjerner: Brukes før du skal male om. Kraftig vaskemiddel som skal benyttes før oppussing. Matter ned malingen og gir bedre heft før ny maling. Fjerner effektivt sot, fett, grønske og svertesopp.
- JOTUN Sopp– og Algedreper: Desinfiserer sopp og grønnalger. Kan også brukes til desinfisering av overflater.
- TREBITT Terrassbeisfjerner: Vaskemiddel for værslitte og oljede terrassegulv. Fjerner effektivt smuss og nedbrutt overflatesjikt/-lag.
JOTUN 2i1 Kraftvask og Soppfjerner
- 2-i-1 vask og soppfjerner
- Langtidsvirkende mot sopp og alger
- Skader ikke glass og metall
- Gir optimalt underlag for nytt strøk
- Fjerner effektivt gammel terrassebeis
- Renser og lysner treet
- Gjør det enkelt å skifte farge
Her kan du lese mer om hvordan du bør ta hensyn til klimaet ved valg av maling.
Her kan du se en film om hvordan Jotun utvikler og tester produktene.