Hvordan bli kvitt svertesopp?

Hvordan bli kvitt svertesopp?

Er du en av dem som irriterer deg over svarte og stygge flekker på huset når våren kommer? Du er ikke alene! Svertesoppen er et utbredt problem – men det finnes heldigvis forebyggende tiltak!

Klimaendringer

Svertesopp og alger har blitt et økende problem de siste ti årene, mye på grunn av økende temperaturer. Varmere og fuktigere vintre gir god grobunn for svertesoppen, og det har ført til mer svertesopp på norske hus.

Det finnes heldigvis gode produkter som fjerner problemet – raskt og effektivt!

Jotun har jobbet mye med produktutvikling på dette området, og den nye dekkbeisen Drygolin Pluss er den mest motstandsdyktige dekkbeisen mot svertesopp vi noensinne har laget.

Les mer om hvordan Jotun utvikler og tester husmaling.

 DRYGOLIN PLUSS Oljedekkbeis

DRYGOLIN PLUSS Oljedekkbeis

Oljedekkbeis med ekstra beskyttelse
 • Ekstra beskyttelse mot svertesopp og algevekst
 • Ekstra god farge- og glansholdbarhet
 • Meget værbestandig

Psst! Har du hørt om utendørsmalingen som er spesialutviklet for hvite hus?

Hva er forskjellen på svertesopp, alger og råtesopp?

 • Svertesopp: er en fellesbetegnelse på muggsopp-arter som danner blåsvart misfarging i de ytre lagene av treverket, og på overflaten av beis og maling. Kjennetegnes ved sorte prikker eller spindelvevlignende nettverk på treverk eller overflatebehandling. I tillegg til at svertesoppen er skjemmende, kan kraftig vekst svekke overflatebehandlingen og føre til fukt- og råteskader.
 • Alger: forårsakes av støv og forurensning, jordsprut eller nedfall fra trær i nærheten. Det vokser kun ved høy fuktighet over lengre tid, noe som gir fare for råteskader. Finnes oftest på nordvendte vegger og bak busker og trær som står nær husveggen. Grønske er en populær betegnelse for grønnalger. Råte- og muggsopp er avhengig av fukt, næringsstoffer og temperatur mellom 5 og 30°C.
 • Råtesopp: er de soppene som bryter ned og svekker treverk. Det finnes hundrevis av ulik råtesopp i naturen, mens rundt 30-40 ulike arter råtesopp opptrer i bygg. For at råte skal oppstå må det være både fukt, varme, oksygen og næringsstoffer. Når disse faktorene opptrer samtidig på en husvegg hvor det er soppsporer, vil soppen utvikle seg mer.

Hvordan opererer sopp og alger?

I tillegg til å være et estetisk problem, er det viktig å være klar over at soppen alltid blir verre hvis den først har satt seg. Derfor der det viktig å være tidlig ute med husvasken, slik at du får fjernet den helt med soppdrepende midler. Spesielt viktig er det hvis du skal male huset, da er det avgjørende at svertesoppen fjernes før du maler. Hvis ikke blir malingfilmen helt ødelagt, og da kan det komme fukt som igjen gjør at malingen flasser.

 Hvordan unngå soppen?

 • Impregner treverket og bruk beis som motvirker svertesopp
 • Vask huset hvert år, minimum annethvert år.
 • Fjern alltid sopp før du maler. Dersom du maler over soppen, vil man få en levende organisme mellom malingslagene. Hvis denne trenger gjennom malingen, er det så å si umulig å bli kvitt soppen.
Bli kvitt svertesoppen raskt og enkelt
Slik gjorde man i gamle dager for å beskytte huset mot været – Foto: Tore Jan Lund

Slik gjør du

Vask vekk soppen med børste og vanntilsatt fasadevaskemiddel. Bruk en vanlig hageslange. Bruker du høytrykksspyler, er det risiko for å få vann i sprekker og furer. Husk at det er mengden vann, og ikke trykket, som avgjør om huset blir rent.

Gode produkter for rengjøring av fasader og terrassen:

 • JOTUN 3-i-1 Kraftvask og soppfjerner: Kraftig utvendig spesialvask før overmaling og hus-/vedlikeholdsvask for utvendige flater. Effektiv mot sopp- og algevekst med desinfiserende langtidseffekt.
 • TREBITT Terrassbeisfjerner: Vaskemiddel for værslitte og oljede terrassegulv. Fjerner effektivt smuss og nedbrutt overflatesjikt/-lag.

 JOTUN 3-i-1 Kraftvask og soppfjerner

JOTUN 3-i-1 Kraftvask og soppfjerner

Årlig utevask – langtidsvirkende effekt
 • 3-i-1 Alt i ett kraftvask ute
 • Kraftig spesialvask – klargjør før maling og beising ute
 • Universal utevask for enklere vedlikehold
 • Langtidsvirkende effekt mot sopp og alger

 TREBITT Terrassebeisfjerner

TREBITT Terrassebeisfjerner

Gjør det enkelt å skifte farge
 • Fjerner effektivt gammel terrassebeis
 • Renser og lysner treet
 • Gir optimalt underlag for nytt strøk

Her kan du lese mer om hvordan du bør ta hensyn til klimaet ved valg av maling.

Lykke til med husvasken – og tenk så deilig det er når det er gjort! Da kan du nyte noe godt i glasset mens du ser på det strøkne huset ditt.

Camilla Skjelberg
Camilla Skjelberg

Camilla Skjelberg – Regional Digital Marketing Manager Scandinavia

Camilla har lang erfaring med merkevarebygging og kommunikasjon. I samarbeid med Jotuns fargeeksperter, anerkjente stylister og samarbeidspartnere, deler hun nyheter, trender og inspirerende tips med deg.

Helmatt hytte på eventyrlige Randøy

I denne episden går turen til Randøy, rett utenfor Stavanger. Her ligger det ei hytte med en litt uvanlig fasong….

Ferdigmalt kledning gir ekstrem beskyttelse

Med ferdigmalt kledning malt med DRYGOLIN Nordic Extreme kan du være sikker på at hytta di har ekstrem beskyttelse for…

Hvaler-hytta får som fortjent

På denne Hvaler-hytta må det gjøres en skikkelig oppgradering både inne og ute. Eventyrlig-gutta tar selvsagt oppdraget, og forvandler denne…

Slik fargesetter du hele huset

Fargesetter du huset med omhu, skaper du et harmonisk helhetsinntrykk! Husfasaden er malt i fargen Jotun 7653 Stockholmsgrønn, detaljer malt…

Blomsterdekoratørens supermatte sorte hus

Her er det herlig å være! Vi besøker Anna Gouteva sitt nymalte sorte hus, som har fått fargen Jotun 9938…

Dette må du huske på når du skal male huset

Har malingen begynt å falme? Eller kanskje du bare vil friske opp huset med en ny farge? Her får du…