Harmonisk fargesetting av huset

Harmonisk fargesetting av huset

For å skape en harmonisk fargesetting av hele huset er det viktig å ta hensyn til både omgivelsene, husets stil og husets hovedfarge. Bak fargevalget til denne vakre 100 år gamle villaen ligger det mye arbeid. Men så har det blitt utrolig fint også da!

Bildet over: Den klassiske villaen har fått en harmonisk og enhetlig fargeskala som passer veldig godt med omgivelsene. Fasaden er malt med 10293 Lys Hamp, vinduer og detaljer i 10416 Perlehvit, vindu- og dørlister i 0546 Vika, dør i 0745 Grønn Umbra og grunnmur og trapp i 1462 Grå Skifer.

JOTUN 10293 Lys Hamp.JOTUN 0546 Vika.JOTUN 0745 Grønn Umbra.JOTUN 10416 Perlehvit.JOTUN 1462 Grå Skifer.

Elin, som bor i denne svenske villaen sammen med familien sin, forteller at det tok mye tid og mange prøver før de landet på den endelige fargesettingen.

– Det var ikke så enkelt som å dra til malebutikken og finne farger som passet. Man tenker ikke at en farge skal endre seg så mye avhengig av hva den har rundt seg, men det gjør den, sier Elin.

For at uttrykket rundt hele huset skal få en harmonisk fremtoning er det viktig at alle detaljer passer sammen med både husets stil og valgt hovedfarge.

Fasad målad i JOTUN 10293 Ljus Hampa

Farger påvirkes av omgivelsene. Det røde tegltaket har spilt en hovedrolle i fargesettingen av denne villaen. Fasaden er malt i 10293 Lys Hamp. Maler du med DRYGOLIN Nordic Extreme Supermatt får du samme uttrykk. Vinduer og detaljer malt i 10416 Perlehvit og vindus- og dørlister i fargen 0546 Vika. For best resultat på detaljene maler du med DRYGOLIN Nordic Extreme Vindu og Dør.

DRYGOLIN Nordic Extreme Supermatt

DRYGOLIN Nordic Extreme Supermatt

 • Eksklusivt, supermatt utseende
 • Unik Extreme-teknologi som holder lengst
 • Ekstrem fargeholdbarhet
 • Selvrensende

DRYGOLIN Nordic Extreme vindu og dør

DRYGOLIN Nordic Extreme vindu og dør

 • Overlegen beskyttelse
 • Ekstrem farge- og glansholdbarhet
 • Selvrensende
 • Vannavvisende – regnsikker etter 1 time

I det nye fargekartet fra DRYGOLIN finner du mange trygge, vakre husfarger. Alle farger presenteres med anbefalte fargekombinasjoner for hele huset – til grunnmur, terrasse, vinduer, dør og detaljer.

Fargeopplevelsen påvirkes av omgivelsene

Når vi ser og opplever farge påvirkes vi av alle fargene rundt oss. Derfor er det viktig å tenke gjennom hva du ser også rundt huset når du tenker på fargesetting. Hvilke farger har naboene dine på husene sine og hvilken farge har du på taket? Hvordan skal detaljene males?

– Vårt hus er ikke verneverdig, men anses som historisk viktig, så vi måtte ha godkjenning fra kommunen før ommaling. Vi fikk svar at det meste var ok, så lenge det var en dempet farge, forklarer Elin.

JOTUN 10293 Ljus Hampa

Før ommalingen var huset malt i en sterk gul farge, men siden Elin selv vokste opp i et gult hus, ønsket hun ikke å beholde den gule fargen. Jotuns fargesjef, Birgit Torkildsby, hjalp familien med å finne en harmonisk fargesetting som passet til den klassiske villaen.

Vil du også ha hjelp med fargesettingen av huset ditt? Her kan du kontakte Jotuns fargerådgivere og få fargeråd helt kostnadsfritt.

Les mer om helhetlig fargesetting av huset her.

Skapa en harmonisk färgsättning

Huset har mange vakre detaljer. Fasaden malt med 10293 Lys Hamp, vinduer og detaljer i 10416 Perlehvit, vindus- og dørlister i 0546 Vika, dør i 0745 Grønn Umbra og grunnmur og trapp i 1462 Grå Skifer.

 DRYGOLIN Nordic Extreme Supermatt

DRYGOLIN Nordic Extreme Supermatt

 • Eksklusivt, supermatt utseende
 • Unik Extreme-teknologi som holder lengst
 • Ekstrem fargeholdbarhet
 • Selvrensende

 DRYGOLIN Nordic Extreme vindu og dør

DRYGOLIN Nordic Extreme vindu og dør

 • Overlegen beskyttelse
 • Ekstrem farge- og glansholdbarhet
 • Selvrensende
 • Vannavvisende – regnsikker etter 1 time

JOTUN DryTech Murmaling

JOTUN DryTech Murmaling

 • Holder all mur pen lengst
 • Til alle typer mur/grunnmur/betong
 • Motvirker flassing
 • Skittavvisende

Første forslaget var et rosa hus

I det første forslaget som Jotuns fargesjef Birgit Torkildsby presenterte var hovedfargen til fasaden en rosa nyanse. Elin hadde sett et rosa murhus i nabolaget som hun likte veldig godt og var positiv til å prøve.

– Det føltes gøy med et rosa hus – noe ikke alle andre har. Selv om jeg ikke hadde sett så mange rosa trehus, så er vi ikke de som sier nei til å teste, sier Elin.

Familien prøvemalte garasjen og et vindu der, men oppdaget ganske snart at den rosa nyansen ikke harmonerte med det røde tegltaket. De ga imidlertid ikke opp, men dro og hentet flere prøvebokser og prøvde flere rosa nyanser og fant til slutt en som kunne fungert.

– Men vi har et hjørne på huset som er et innerhjørne, med to vegger, der taket kommer ganske langt ned og det ligger belegningsstein som også er av tegl – og vi opplevde at hele hjørnet ble rosa! Da måtte vi ta en ekstra runde i tenkeboksen, og begynte å se på grønne farger i stedet, forteller Elin.

Färgsätt hela huset

Familien samlet på uteplassen, foran hjørnet som de følte ble altfor rosa i en rosa nyanse. Fasaden ble til slutt malt i 10293 Lys Hamp. Vinduer og detaljer er malt i 10416 Perlehvit og vindus- og dørlister i fargen 0546 Vika.

Er du interessert i å male huset rosa? Ta en titt på den nye utendørsfargen 0239 Mellomrosa, en tradisjonell, gyllen rosa farge som passer godt til klassiske villaer.

JOTUN 10293 Ljus hampa

Den vakre gamle garasjen var en gang hvit. Nå er den, akkurat som hovedbygningen, malt i 10293 Lys Hamp. Dørene er malt i den mørkegrønne 0745 Grønn Umbra, en varm og gyllen grønn nyanse. Vinduer og detaljer i 10416 Perlehvit og vindus- og dørlister 0546 Vika.

En nøytral hovedfarge skapte ro og harmoni

Etter at familien begynte å tenke på grønne toner, forteller Elin at mange av de grønne nyansene føltes veldig mintaktige og litt blålige mot det røde tegltaket, så det ble heller ikke bra.

– Til slutt landet vi på en beige farge, som ga et mye roligere inntrykk. Sammen med tegltaket og de grønne trærne rundt går den faktisk litt mot det grønne, så det ble perfekt! sier Elin.

Familien er godt fornøyd med det endelige valget av hovedfarge på fasaden. Elin forteller at hun liker spesielt godt at det er en lys og harmonisk farge, som reflekterer omgivelsene mye – og kan ta opp det grønne mer om sommeren og det hvite mer om vinteren. Selv om hun faktisk syntes fargen nesten så enda grønnere ut mot snøen.

– Jeg har mine mistanker om at huset har vært hvitt fra starten av – det har i hvert fall garasjen vært. Så det føltes veldig godt å gå tilbake til en roligere farge fra det knallgule, sier Elin.

10293 Lys Hamp er et sted mellom det som oppfattes som gyllent, grønt og beige

JOTUN 10293 Ljus Hampa

Her, ved den lille boden, ser man tydelig hvordan farger påvirkes av omgivelsene. Midt mellom de frodige plantekassene ser fargen nesten mer grønn ut enn beige. Men det er også en farge som er et sted mellom beige, grønn og gyllen. Vegg 10293 Lys Hamp, dør 0745 Grønn Umbra, vindu og detaljer 10416 Perlehvit og vindu og dørforing 0546 Vika.

Detaljene er viktige for helhetsinntrykket av huset

Detaljene er viktige for en harmonisk fargesetting og for helhetsinntrykket du får av huset.

– Hensikten var hele tiden å gi huset en vakker fasadefarge som kler huset og ser bra ut både sommer og vinter. Vi ønsket også å fargesette listverk, brystpanel, og dører slik at de vakre arkitektoniske detaljene i huset ble fremhevet. Det gir en fin karakter til denne klassiske villaen og er også i tråd med hvordan hus fra denne tiden ble fargesatt, sier Jotuns fargesjef Birgit Torkildsby om den 100 år gamle villaen.

– Vi prøvde å male detaljene mørkegrønne, men da forsvant de litt, så vi holdt de hvite, slik at de skulle skille seg ut. Vi valgte en mørkere farge på vinduskarmene for å fremheve de hvite sprossene enda mer, forklarer Elin.

Harmonisk färgsättning med JOTUN 10293 Ljus Hampa

Naturen rundt påvirker fargeopplevelsen. Fasaden er malt i 10293 Lys Hamp.Vinduer og detaljer malt i 10416 Perlehvit, vindus- og dørkarmer i 0546 Vika.

DRYGOLIN Nordic Extreme Supermatt

DRYGOLIN Nordic Extreme Supermatt

 • Eksklusivt, supermatt utseende
 • Unik Extreme-teknologi som holder lengst
 • Ekstrem fargeholdbarhet
 • Selvrensende

DRYGOLIN Nordic Extreme vindu og dør

DRYGOLIN Nordic Extreme vindu og dør

 • Overlegen beskyttelse
 • Ekstrem farge- og glansholdbarhet
 • Selvrensende
 • Vannavvisende – regnsikker etter 1 time

Det er lurt å prøvemale før du velger farge

Avslutningsvis spør vi Elin om hun har noen råd til andre som skal male huset i ny farge.

– Velg en maling som har lang holdbarhet når det gjelder farge og glans – og prøvemal før du bestemmer deg, sier Elin.

Jotun anbefaler alltid å prøvemale før du velger farge – enten på større trebiter som kan flyttes rundt, eller som familien til Elin gjorde, direkte på veggen. Observer på litt avstand og se oppstrøket i forskjellige lys på ulik tid av døgnet.

– Prøvemaling er alltid et godt tips, og i dette tilfellet var det til stor hjelp, sier Jotuns fargesjef Birgit Torkildsby, som hjalp til med fargevalgene.

JOTUN Fargeprøve Eksteriør

JOTUN Fargeprøve Eksteriør

 • Test fargen
 • Riktig fargegjengivelse
 • Trygt fargevalg

– Garasjen så ut som en regnbue til slutt ettersom vi prøvemalte alle de forskjellige fargekombinasjonene på garasjen, smiler Elin.

Tips! Fargeprøvene kan «stå igjen» på veggen og være synlig gjennom toppstrøket. Vi anbefaler derfor ikke å male rett på veggen.

I det nye DRYGOLIN-fargekartet finner du mange trygge, vakre husfarger fra Jotuns store fargeutvalg. Alle farger presenteres med anbefalte fargekombinasjoner for hele huset – til grunnmur, terrasse, vinduer, dører og detaljer. Ved å velge en farge du liker, samt produkter med lang varighet, får du et hus du trives i og er fornøyd med i mange mange år.

Se alle våre husmalinger her.

Vi ønsker deg lykke til med årets utendørsprosjekter!

Og du; meld deg gjerne på vårt nyhetsbrev her.

Avatar
Avatar

Audun Ibenholt – Digital Content Manager

Audun har skrevet blogg og jobbet med tekst i hele sitt voksne liv. Han er opptatt av merkevarebygging, kommunikasjon og tydelig språk. Sammen med Jotuns egne fargeeksperter og andre samarbeidspartnere ønsker han å inspirere og motivere til å komme i gang med oppussingsprosjekter - både små og store.

Utendørs fargenyheter – dempede grålige blåtoner

I årets DRYGOLIN-fargekart presenterer vi to nye og dempede blåfarger. De to fargene, Jotun 4710 Duggblå og Jotun 5556 Nordic…

Husets detaljer og utemøbler krever spesialmaling

Vinduer, dører, staffasje, hagemøbler, gjerder og andre utvendige detaljer​ er ofte laget av høvlet treverk, som krever en maling med…

Slik maler du grunnmuren (og murhuset)

Det er i utgangspunktet ikke noe vanskeligere å male mur, hverken grunnmuren eller murhuset, enn det er å male treverk,…

En moderne oljemaling: Oppdag DRYGOLIN Pluss

DRYGOLIN Pluss er oljemalingen som leverer det «lille ekstra» sammenlignet med tradisjonelle oljemalinger. Mer værbestandig, bedre beskyttelse og lengre vedlikeholdsintervaller….

Rødt til både moderne boliger og tradisjonelle hus

Røde hus har en spesiell plass i hjertene til mange, særlig i Norge og Skandinavia. Fra den klassiske røde stuen…

Låven gikk fra rød til dempet sort hjemme hos Halvor Bakke

Hjemme i Stavern ønsket Halvor Bakke en forandring og endret fargen på den gamle låven, som nå er uthus og…