Spørsmål og svar om linoljemaling

Spørsmål og svar om linoljemaling

Med ujevne mellomrom dukker det opp diskusjoner rundt kvaliteten og egenskapene til linoljemaling sammenlignet med moderne malinger. I denne artikkelen svarer vi på de mest stilte spørsmålene rundt linoljemaling versus moderne malingsprodukter.

Når anbefaler Jotun å male med linoljemaling?

Vi anbefaler Jotun Linoljemaling på verneverdige bygninger hvor Riksantikvaren spesifiserer bruk av linoljemaling. For andre maleprosjekter vil en mer moderne maling gi enklere påføring, lengre vedlikeholdsintervaller og mindre miljøbelastning.

Jeg foretrekker linoljemaling – da kan jeg vel male med det?

Det er ingenting i veien med å male med linoljemaling om du foretrekker det. Linolje trenger godt inn i treet og gir et beskyttende lag. Ettersom linoljemaling er en tradisjonsmaling er ikke farge- og glansholdbarheten på nivå med mer moderne malinger. Vær derfor oppmerksom på at du må male oftere, og vaske hyppigere, ettersom linoljemaling er mindre motstandsdyktig mot svertesopp enn moderne maling.

Vil huset mitt puste bedre med linoljemaling eller med moderne maling?

Linoljemaling er tettere enn moderne malinger. Målinger av diffusjonsåpenhet, som er faguttrykket for “pustende egenskaper”, viser at linoljemaling er mer enn ti ganger tettere enn moderne akryl-malinger. Det er viktig å hindre vann i å komme inn i kledningen, samt utlufting bak kledningen om dette likevel skulle skje.

Blir fuktighet fanget bak malingen med moderne malinger slik at huset mitt råtner?

Huset råtner ikke på grunn av maling, men vær obs på feil konstruksjoner og vannfeller eller der vann ikke ledes bort fra huset. Det viktigste man kan gjøre for å unngå fuktskader er å hindre vann i å komme inn i kledningen. Her er maling, sammen med korrekt konstruksjon som leder regnvann bort fra huset viktig. Spesielt er det viktig å behandle endeved og kuttflater med flere lag Jotun Visir Oljegrunning. Det hindrer at vann suges opp langs fibrene i kledningen. Utlufting bak kledningsbordene vil også hjelpe på med å holde treet tørt over tid.

Hva er det som egentlig er negativt med linolje?

Først og fremst anser vi at produktet har en dårligere holdbarhet enn moderne malinger. Vi skiller da mellom estetisk og teknisk holdbarhet. Estetisk holdbarhet er den tiden det tar før malingen framstår falmet og/eller befengt med mye svertesopp. Teknisk holdbarhet er den tiden malingen beskytter underlaget. Dette er som regel lenger enn den estetiske. Selv om linoljemaling kan ha en tendens til å sprekke opp og flake av, og derved ha kortere teknisk holdbarhet, vil de fleste som ikke er kjent med linoljemalingens natur bli skuffet over at det nymalte utseendet forsvinner allerede etter et par sesonger. Hyppigere vask må også påregnes.

Så er det påføringen. Linoljemaling tørker sent, og i en kort sommersesong kan det være vanskelig å få tørk før kvelden. I tillegg kan duggfall gi glans-skolder og et mindre pent utseende. Det kreves også fler og tynnere strøk, noe som gir mer jobb når man maler. Linoljemaling krever også en grundigere forbehandling enn moderne malinger. I noen tilfeller har vi anbefalt å fjerne malingen helt ned til bart tre og vaske med sopp- og algefjerner for å hindre at svertesopp etablerer seg raskt etter maling.

Til sist er det også et helse- og miljøaspekt ved valg av linoljemaling. Linoljemaling inneholder metaller for å sikre tørk og miljøskadelige biocider for å unngå svertesopp.

Hva avgir mest mikroplast; moderne kvalitetsmalinger eller linolje?

Linoljemaling avgir mer mikroplast, da den har en større tendens til å flasse av. Mikroplasten som avgis fra denne er også mer miljøbelastende da linoljemaling inneholder mer miljøskadelige stoffer enn moderne malinger.

Er det som å tre en plastpose på huset hvis jeg maler med en moderne maling?

Maling skal beskytte treet mot fukt og lysnedbrytning. Dette gjelder for tradisjonelle så vel som moderne malinger. Både moderne og tradisjonelle lin-, tran- eller andre oljemalinger danner en polymer eller plastfilm når den herder. Dette gir god beskyttelse mot fukt, men moderne malinger er mer pustende enn tradisjonelle oljemalinger.

Et Google-søk på plastposer viser at de består av nær 100% plastpolymer av typen polyethylen. En tradisjonell linoljemaling vil bestå av omlag 75% polyester-polyeter polymer når den er herdet med oksygen fra lufta. En moderne kvalitetsmaling vil typisk inneholde 50% polymerbindemiddel av typen akryl. Det resterende er pigmenter og fyllstoffer som bidrar til å gi bedre pustende egenskaper.

Moderne malinger inneholder derfor mindre plast og er mer diffusjonsåpen enn en tradisjonell linoljemaling.

Hva må jeg huske på hvis jeg skal male med linoljemaling?

Hvis du tidligere har malt med moderne maling, så må du være oppmerksom på at det er flere ting å huske på hvis du skal male med linoljemaling:

  • Underlaget må være fast, rent og tørt
  • Været må ikke være fuktig
  • Du må sørge for grundig forbehandling for god heft
  • Malingen skal påføres i flere tynne lag
  • Det kan ikke gå for lang tid mellom strøkene
  • Malingen må tørke/gjennomherde før neste strøk

Hva du velger å male med er selvsagt helt opp til deg.

Her kan du lese mer om Jotun Linoljemaling og hva som er viktig å huske på.

Her kan du lese mer om våre moderne DRYGOLIN-malinger.

 

Avatar
Avatar

Audun Ibenholt – Digital Content Manager

Audun har skrevet blogg og jobbet med tekst i hele sitt voksne liv. Han er opptatt av merkevarebygging, kommunikasjon og tydelig språk. Sammen med Jotuns egne fargeeksperter og andre samarbeidspartnere ønsker han å inspirere og motivere til å komme i gang med oppussingsprosjekter - både små og store.

Låven gikk fra rød til dempet sort hjemme hos Halvor Bakke

Hjemme i Stavern ønsket Halvor Bakke en forandring og endret fargen på den gamle låven, som nå er uthus og…

JOTUN 7043 Refleks – en moderne og klassisk husfarge

I Oslo har arkitekt Nils Joneid fra Cover arkitektverksted fargesatt et hus, med en av fargenyhetene fra årets DRYGOLIN-fargekart –…

Bli kjent med fargenyheten Jotun 20118 Amber Red

I årets nye fargekart fra DRYGOLIN finner du hele 5 fine fargenyheter. Bli bedre kjent med JOTUN 20188 Amber Red!…

Slik frisker du opp uteområdet med fargerike detaljer

Du trenger verken å male hele huset på nytt eller kjøpe nye hagemøbler – med litt maling og en ny…

Optimal – nå en del av DRYGOLIN-familien

År etter år, hjem etter hjem. Optimal har vært folkefavoritten og vår bestselger over 20 år. Nå blir malingen en…

Slik velger du riktig DRYGOLIN-maling

Skal du male ute? Velg kvalitet og holdbarhet. DRYGOLIN-serien består av eksepsjonelt gode produkter. Bli bedre kjent med dem, inkludert…