Ingunns vakre hage

Ingunns vakre hage

Det første møtet med Ingunns hage tar nesten pusten fra en som er glad i hageliv og blomster! Innenfor den lille, hvite porten, åpenbarer det seg en drøm av en hage, eller rettere sagt, et privat parkanlegg. Her har Ingunn Anvik, med god hjelp av mannen Rune, gradvis opparbeidet det vakre uterommet i over 15 år.

Hagehuset under lerketreet

Det første som viser seg innenfor porten er hagehuset, som ligger svalt og vakkert til i skyggen av det store lerketreet. – Det var min farmor som plantet treet for rundt 50 år siden, kan Ingunn fortelle. I dag gir det deilig skygge på varme sommerdager, og dem er det som regel mange av rett utenfor Stavern.

Hagehuset består av en eldre del, som i tidligere tider fungerte som et gjestehus, og som senere har fått et orangeri-tilbygg. Farmors gamle lerketre har også gitt inspirasjon til Ingunns bror, Halvor Bakke. Han har designet serviset Lerk for Magnor, som har motiv av de vakre, små lerkekonglene fra nettopp dette treet.

Ingunns hage

Gårdshuset

Det flotte huset ble bygget for under 20 år siden, men passer perfekt inn i de landlige omgivelsene og ser ut som det har stått der bestandig. Fargen som er benyttet heter Jotun 0092 Herregård og gir et solgyllent preg på det moderne sveitserhuset.

Ingunns hage

Gårdshuset er beiset med Drygolin Pluss Oljedekkbeis i fargen 0092 Herregård.

 DRYGOLIN PLUSS Oljedekkbeis

DRYGOLIN PLUSS Oljedekkbeis

  • Oljedekkbeis med ekstra beskyttelse
  • Ekstra beskyttelse mot svertesopp og algevekst
  • Ekstra god farge- og glansholdbarhet
  • Meget værbestandig

Fokuspunkt i hagen

Ingunns store hage ble ikke laget ut fra en detaljert masterplan, men har utviklet seg underveis. Huset har sjøutsikt, og vender mot horisonten i sør. Huset og hagens nederste nivå knyttes sammen med en trapp, som ble laget tidlig i prosessen. Så snart trappen var på plass, så hun for seg at den måtte knyttes sammen med et fokuspunkt lenger ned i hagerommet. Hun tegnet en paviljong som faren hennes har sveiset. Paviljongen har nå blitt forlenget med en pergola, etter inspirasjon fra engelske hager. Alt er omkranset av roser, og klematis i mange ulike varianter slynger seg opp langs jernstengene. Den lille oasen er stadig i bruk og slett ikke bare til pynt, kan Ingunn fortelle.

Her nytes gjerne ettermiddagskaffen i romantiske omgivelser.

Ingunns hage

Vakre hagerom

Ut fra stien som fører ned til paviljongen, er det anlagt en rekke ulike rom og soner i hagen. Rommene er vakkert avgrenset med buksbomplanter, som etter hvert vil bli enda tettere hekker. – Det er gøy å se at hagen utvikler seg og vokser til, forteller Ingunn. – Plantene var ganske små da jeg kjøpte dem, så det vil ta litt tid. Noe av gleden med hagen er nettopp det at ikke alt skal gå så fort og være ferdig og fullt utvokst med en gang. Det er godt å kjenne den sakte gleden av ting som vokser og gror, og variasjon og utvikling gjennom de ulike årstidene.

Ingunns hage

Noen av hagerommene har grusdekke, mens andre har gress eller tråkkheller. Og det blomstrer i utallige bed og krukker overalt. For Ingunn er hvert hagerom som et unikt rom som skal innredes. Hun vet akkurat hvor det “mangler” en detalj, og finner alltid plass til en ny rose – eller et nytt magnoliatre…som var plantet dagen før vi kom på besøk.

Ingunns hage

Så lenge det er en viss symmetri, og hovedlinjene i hagen er i system, er det helt greit med litt «uorden» innenfor disse rammene.

Planter med historie

Særlig gøy er det å lage og formere stauder som deles med venner eller plantes ut i nye bed i hagen, forteller Ingunn. – Mange av plantene har sin egen historie, som rosene etter farmor eller en staude som har kommet hit fra en god venninne. På denne måten blir hagen enda mer kjær og personlig.

Ingunns hageIngunns hage

Ny inspirasjon

Planter blir stadig flyttet og byttet, og ny inspirasjon hentes på reiser i inn- og utland med hagevenner. -Det gjelder å ha stor bil når vi er på tur, ler Ingunn. Vi kaller det “krukke-tur”; når vi fyller bilen(e) med vakre krukker og blomster fra inspirasjonsturene våre. Det er alltid noe nytt å lære eller la seg inspirere av, som en ny sammensetning av blomster, urter eller en spesiell måte å lage kanter på. Selv har hun hentet inspirasjon både fra England, Sverige og Danmark, som har mange fine besøkshager og planter som også passer godt i norske hager.

Ingunn Anvik:

Ingunns beste hageråd

Det er ingen tvil om at den driftige damen har anlegg for det estetiske og har mange gode tips på lager! Hun deler gjerne sine beste råd for planlegging av hagen med våre lesere:

  1. Start gjerne opp med hekker, og få opp hovedlinjene i hagen din.
  2. Hekker må ikke ha samme høyde overalt! Gi spennende form og innramming av hagen ved å klippe hekken litt annerledes og gjerne i ulike nivåer.
  3. Finn ut om plantene tåler sol eller skygge, og plant dem der de vil trives best. Ser du at en plante ikke vokser og trives, finn en ny plass som egner seg bedre!
  4. Et større tre gir skygge, og gjør at plantene holder fuktigheten bedre.
  5. Stauder kan deles opp og flyttes – og byttes med hagevenner. Gamle norske stauder, som hosta, hasselurt, bergenia, vinterglans osv., fungerer flott til å lage avleggere av.
  6. Bland gjerne inn noen eksotiske elementer i den norske hagen. Tuer med lavendel er nydelig – eller hva med et fikentre? Eksotiske planter som Agapanthus (populært kalt Afrikas rose eller Afrikalilje) eller små palmer kan settes i potter, men må tas inn om vinteren.
  7. Del gjerne opp hagen i ulike rom som kan ha ulikt uttrykk, for eksempel med gress, grus eller stein. Det skaper rom for ulike bruksområder og flere opplevelser av hagen.
  8. Velg blomster som har blomstring til ulik tid, så får du blomstring gjennom hele sesongen – fra tidlig vår til sent på høsten.

Ingunns hage

Symmetri og planlegging

Det finnes litt ugress her også, påstår Ingunn. – Så lenge det er en viss symmetri, og hovedlinjene i hagen er i system, er det helt greit med litt «uorden» innenfor disse rammene, forteller hun videre.
Selv om Ingunn er familiens største hageentusiast, er det ingen tvil om at hagen er et felles prosjekt. En snill og tålmodig mann som klipper hekker og gress, og hjelper med grovarbeid, er uvurderlig hjelp som hun setter stor pris på.

Ingunns hage

Åpen hage

I 2019-sesongen har Ingunn hatt en liten hage- og interiørbutikk i hagehuset, i tillegg til å arrangere Åpen hage noen utvalgte helger i sommersesongen. Ingunn tilbyr også konsulentbistand for privatpersoner, som trenger hjelp til hage- og interiørplanlegging.

Se gjerne @ingunnshage for mer inspirasjon eller informasjon om åpningstider for når hun har åpen hage i år!

Ingunns hage

Årstidene

Hagen gir meg avkobling gjennom hele året, sier Ingunn. Fra de første løkene blomstrer om våren, til langt ut på høsten når alt roer seg ned i sommerbyen Stavern. Hagen er også et vakkert skue om vinteren med snø og rimfrost. Da benyttes ledig tid til å lese hagebøker og blader, og planlegge neste prosjekt og neste sesong. – Hagen ER sjelefred, avslutter Ingunn.

Tusen takk for at vi fikk besøke deg, Ingunn, og takk for nydelig inspirasjon og gode råd! Vi har fått et nytt ord i vokabularet – nemlig krukke-tur – og bobler nesten over av inspirasjon til å sette i gang i egen hage!

Ingunns hage

Gårdshuset er beiset med Drygolin Pluss Oljedekkbeis i fargen 0092 Herregård.

Foto: Dag Nordsveen.

Følg oss gjerne på Jotun Uteinspirasjon på Instagram 

Barbro
Barbro

Barbro – Brand Manager

Barbro har lang fartstid i Jotun, og har jobbet med både eksteriør- og interiørmalinger i en årrekke. Som prosjektleder for Jotuns mange fargekart, og gjennom ulike samarbeid og oppussingsprogrammer, skaper hun inspirasjon til fornyelse av ditt hjem.

Bli kjent med fargenyheten Jotun 20118 Amber Red

I årets nye fargekart fra DRYGOLIN finner du hele 5 fine fargenyheter. Bli bedre kjent med JOTUN 20188 Amber Red!…

Slik frisker du opp uteområdet med fargerike detaljer

Du trenger verken å male hele huset på nytt eller kjøpe nye hagemøbler – med litt maling og en ny…

Optimal – nå en del av DRYGOLIN-familien

År etter år, hjem etter hjem. Optimal har vært folkefavoritten og vår bestselger over 20 år. Nå blir malingen en…

Slik velger du riktig DRYGOLIN-maling

Skal du male ute? Velg kvalitet og holdbarhet. DRYGOLIN-serien består av eksepsjonelt gode produkter. Bli bedre kjent med dem, inkludert…

Ekstrem maling med overlegne egenskaper

DRYGOLIN Nordic Extreme er en ubestridt mester. Den gir overlegen beskyttelse og varighet, det er rett og slett vår beste…

Forny terrassen med våre populære terrassefarger

Nå som våren endelig er i anmarsj er det på tide å tenke på uterommet. Hva med å fornye terrassen…