Spørsmål og svar om linoljemaling

Spørsmål og svar om linoljemaling

Med ujevne mellomrom dukker det opp diskusjoner rundt kvaliteten og egenskapene til linoljemaling sammenlignet med moderne malinger. I denne artikkelen svarer vi på de mest stilte spørsmålene rundt linoljemaling versus moderne malingsprodukter.

Når anbefaler Jotun å male med linoljemaling?

Vi anbefaler Jotun Linoljemaling på verneverdige bygninger hvor Riksantikvaren spesifiserer bruk av linoljemaling. For andre maleprosjekter vil en mer moderne maling gi enklere påføring og lengre vedlikeholdsintervaller.

Jeg foretrekker linoljemaling – da kan jeg vel male med det?

Det er ingenting i veien med å male med linoljemaling om du foretrekker det. Linolje trenger godt inn i treet og gir et beskyttende lag. Ettersom linoljemaling er en tradisjonsmaling er ikke farge- og glansholdbarheten på nivå med mer moderne malinger. Vær derfor oppmerksom på at du må male oftere, og vaske hyppigere, ettersom linoljemaling er mindre motstandsdyktig mot svertesopp enn moderne maling.

Vil huset mitt puste bedre med linoljemaling eller med moderne maling?

Linoljemaling er tettere enn moderne malinger. Målinger av diffusjonsåpenhet, som er faguttrykket for “pustende egenskaper”, viser at linoljemaling er mer enn ti ganger tettere enn moderne akryl-malinger. Det er viktig å hindre vann i å komme inn i kledningen, samt utlufting bak kledningen om dette likevel skulle skje.

Blir fuktighet fanget bak malingen med moderne malinger slik at huset mitt råtner?

Huset råtner ikke på grunn av maling, men vær obs på feil konstruksjoner og vannfeller eller der vann ikke ledes bort fra huset. Det viktigste man kan gjøre for å unngå fuktskader er å hindre vann i å komme inn i kledningen. Her er maling, sammen med korrekt konstruksjon som leder regnvann bort fra huset viktig. Spesielt er det viktig å behandle endeved og kuttflater med flere lag Jotun Visir Oljegrunning. Det hindrer at vann suges opp langs fibrene i kledningen. Utlufting bak kledningsbordene vil også hjelpe på med å holde treet tørt over tid.

Hva er det som egentlig er negativt med linolje?

Først og fremst anser vi at produktet har en dårligere holdbarhet enn moderne malinger. Vi skiller da mellom estetisk og teknisk holdbarhet. Estetisk holdbarhet er den tiden det tar før malingen framstår falmet og/eller befengt med mye svertesopp. Teknisk holdbarhet er den tiden malingen beskytter underlaget. Dette er som regel lenger enn den estetiske. Selv om linoljemaling kan ha en tendens til å sprekke opp og flake av, og derved ha kortere teknisk holdbarhet, vil de fleste som ikke er kjent med linoljemalingens natur bli skuffet over at det nymalte utseendet forsvinner allerede etter et par sesonger. Hyppigere vask må også påregnes.

Så er det påføringen. Linoljemaling tørker sent, og i en kort sommersesong kan det være vanskelig å få tørk før kvelden. I tillegg kan duggfall gi glans-skolder og et mindre pent utseende. Det kreves også fler og tynnere strøk, noe som gir mer jobb når man maler. Linoljemaling krever også en grundigere forbehandling enn moderne malinger. I noen tilfeller har vi anbefalt å fjerne malingen helt ned til bart tre og vaske med sopp- og algefjerner for å hindre at svertesopp etablerer seg raskt etter maling.

Er det som å tre en plastpose på huset hvis jeg maler med en moderne maling?

Maling skal beskytte treet mot fukt og lysnedbrytning. Dette gjelder for tradisjonelle så vel som moderne malinger. Både moderne og tradisjonelle lin-, tran- eller andre oljemalinger danner en polymer eller plastfilm når den herder. Dette gir god beskyttelse mot fukt, men moderne malinger er mer pustende enn tradisjonelle oljemalinger.

Et Google-søk på plastposer viser at de består av nær 100% plastpolymer av typen polyethylen. En tradisjonell linoljemaling vil bestå av omlag 75% polyester-polyeter polymer når den er herdet med oksygen fra lufta. En moderne kvalitetsmaling vil typisk inneholde 50% polymerbindemiddel av typen akryl. Det resterende er pigmenter og fyllstoffer som bidrar til å gi bedre pustende egenskaper.

Moderne malinger inneholder derfor mindre plast og er mer diffusjonsåpen enn en tradisjonell linoljemaling.

Hva må jeg huske på hvis jeg skal male med linoljemaling?

Hvis du tidligere har malt med moderne maling, så må du være oppmerksom på at det er flere ting å huske på hvis du skal male med linoljemaling:

  • Underlaget må være fast, rent og tørt
  • Været må ikke være fuktig
  • Du må sørge for grundig forbehandling for god heft
  • Malingen skal påføres i flere tynne lag
  • Det kan ikke gå for lang tid mellom strøkene
  • Malingen må tørke/gjennomherde før neste strøk

Hva du velger å male med er selvsagt helt opp til deg.

Her kan du lese mer om Jotun Linoljemaling og hva som er viktig å huske på.

Her kan du lese mer om våre moderne DRYGOLIN-malinger.

 

Avatar
Avatar

Audun Ibenholt – Digital Content Manager

Audun har skrevet blogg og jobbet med tekst i hele sitt voksne liv. Han er opptatt av merkevarebygging, kommunikasjon og tydelig språk. Sammen med Jotuns egne fargeeksperter og andre samarbeidspartnere ønsker han å inspirere og motivere til å komme i gang med oppussingsprosjekter - både små og store.

3 grunner til å beise eller male hytta i sommerferien

Sommerferien er for mange en tid for avslapning og hygge med familie og venner, ofte tilbrakt på hytta. Men sommerferien…

Luftige farger i Sandefjord

På idylliske Hagaløkka i Sandefjord, har denne perlen av en eldre enebolig fått total renovering og nye farger i maling…

Utendørs fargenyheter – dempede grålige blåtoner

I årets DRYGOLIN-fargekart presenterer vi to nye og dempede blåfarger. De to fargene, Jotun 4710 Duggblå og Jotun 5556 Nordic…

Husets detaljer og utemøbler krever spesialmaling

Vinduer, dører, staffasje, hagemøbler, gjerder og andre utvendige detaljer​ er ofte laget av høvlet treverk, som krever en maling med…

Harmonisk fargesetting av huset

For å skape en harmonisk fargesetting av hele huset er det viktig å ta hensyn til både omgivelsene, husets stil…

Slik maler du grunnmuren (og murhuset)

Det er i utgangspunktet ikke noe vanskeligere å male mur, hverken grunnmuren eller murhuset, enn det er å male treverk,…