Male murhus? Dette må du tenke på!

Male murhus? Dette må du tenke på!

Det er med murhus, som alle andre hus, viktig å gjøre gode forberedelser før man tar malerkosten fatt. Er hele huset i mur, eller kanskje har du en større grunnmur som trenger en oppfriskning? Fargevalget bør være gjennomtenkt, og ikke minst bør du være bevisst hva slags maling du bruker på muren.

Enkle tips og råd til fargevalget

Fargevalget er selvfølgelig mye smak og behag, men det er også noen generelle huskeregler det er greit å være klar over.

Er hele huset i mur?

 • Ta hensyn til omgivelsene når du velger farge, pass på at fargen harmonerer med både beliggenhet, terreng og nabolag.
 • Lyse farger gjør huset større enn mørke farger, et stort kritthvitt murhus vil virke mer ruvende enn et mørkere hus.
 • Jordfarger passer godt til murhus. De er varme og fargemettende uten at fargen oppleves som påtrengende.
 • Riktige farger på vegg og detaljer fremhever byggets stil og arkitektur, og det finnes mange flotte farger å velge mellom. For å gjøre de riktige valgene; sett deg inn i byggets historie og finn informasjon om murhus på biblioteket.

Les mer om du bør velge lys eller mørk farge på hus

Er deler av huset i mur?

 • Er huset ditt i en lys farge, er det lurt å velge en lys farge på grunnmuren. Da blir det en delikat helhet.
 • Hus i mørke farger bør ha en mørkere grunnmur, dette gjør at huset ser stødig og harmonisk ut.
 • Er huset malt i en jordfarge, kan det være lekkert å male huset i en dempet versjon av husfargen – gjerne en lys jordfarge.
 • Dersom vinduskarmer og andre detaljfarger er malt i en diskret farge, kan gjerne denne fargen gjentas på grunnmuren for å skape en helhet.
Male murhus? Dette må du tenke på.
Vegg: Trebitt 623 Burmateak, Mur: Jotun 1402 Canvas

 

Velg riktig maling

Det er ikke all murmaling som er spesielt godt egnet til pusset mur og feil maling kan ødelegge pussen. Det er det mange eksempler på. Derfor er det viktig å velge en maling som er spesielt tilpasset til pusset mur.  Jotun Premium Mur er det. Dessuten er den utviklet for det skandinaviske klimaet. Den er en vannavisende maling som lar muren og pussen puste, samt at den slipper ut fukt. Malingen er matt og enkel å påføre, og den kan brukes på alle typer puss og underlag. Resultatet er et varig pent utseende uten flass og sprekker. Jotun Premium Mur får du i 24 gode farger som dekker de aller fleste fargebehov – fargekart finner du hos din nærmeste fargeforhandler.

 

Ikke glem vedlikeholdet!

For et varig resultat er det viktig å holde muren tørr. Ingen malingsystemer kan utbedre reelle skader som allerede har oppstått, men det finnes noen gode råd for hvordan du kan unngå å få skader:

 • En grunnmursplate hindrer fuktskader
 • Planter bør ikke vokse helt inntil muren
 • Vann fra taket og terrenget må ledes bort
 • Ventilasjon i kjelleren er viktig

 

Mur er enkelt å male!

Skrap av løs gammel maling, og utbedre reelle skader på pusslaget. Grunn bar mur/puss med en en diffusjonsåpen grunning som Jotun Premium Mur Grunning.

Bruker du Jotun Premium Mur Filler, vil du dekke over små riss og sprekker og få en jevnere og penere flate som vil gi deg et flott sluttresultat i tillegg til et lengre vedlikeholdsintervall. Om du villstryker (maler i et 8 tall) vil du sikre en jevn og god påføring.

Så maler du til slutt, med samme metode. Ett strøk om du har brukt Jotun Premium Mur Filler, evt. to strøk om du velger å hoppe over bruk av Filler.

Male murhus? Dette må du tenke på.

 Mur: Jotun 1898 Lingrå, Vegg: Trebitt 9075 Røykgrå
Avatar

Tanja Horntvedt

I samarbeid med Jotuns fargeeksperter, anerkjente stylister, designere, etc. deler Tanja nyheter, trender og nyttige tips med deg som er opptatt av interiør, farger og design.

Inngangsparti med lekre detaljer

Therese Knutsen er Interiør- og hagedesigner, og blogger om sine prosjekter på thereseknutsen.no – og deler inspirasjon Instagram @bythereseknutsenno Denne…

Slik holder du huset pent og rent

Hva er vel vakrere enn nymalte, hvite vegger! Ved å bruke rengjøringsprodukter med sopp- og algedreper og maling med selvrensende…

Fargeråd for tidløse og vakre murhus

Vi har lansert vårt nye fargekart med hele 52 harmoniske og tidløse eksteriørfarger til murhus. Men hvordan finner du det…

Årets vinner av nymalt hus med Drygolin Nordic Extreme

Hele vinnerfamilien samlet utenfor huset – som skal få ny farge til høsten! Jeg slipper å male i år! Linn…

Sort er ikke bare sort

Flere og flere velger en mørkere husfarge! Her ses fargen JOTUN 9938 Dempet Sort. Staffasje: JOTUN 1001 Egghvit, terrasse: JOTUN 9072…

Nytt fargekart for grunnmur og murhus!

Denne fasaden er malt med JOTUN DryTech Mur i fargen 11140 Ash Brown. Jotun lanserer nytt utendørs fargekart for mur….

Go to top