Ultimat fargeguide for deg som skal male huset!

Ultimat fargeguide for deg som skal male huset!

Når man skal velge farge til husets fasade, er det en noen ting det er smart å tenke på. En utendørsfarge er tross alt noe du skal leve lenge med. Da er det viktig å velge riktig farge! Omgivelser og terreng, arkitektur og stil, nabolag, lyse versus mørke farger, hovedfarge og detaljfarger – alt henger sammen og skaper totalinntrykket.

Se hvordan du finner de riktige fargene til ditt hus. Når alle avgjørelser er tatt og farger bestemt anbefaler vi Jotuns beste utendørsmaling, DRYGOLIN Ultimat for best bevaring av fargen. Den gir huset en ekstremt god beskyttelse. Høy glans og UV block gjør at huset beholder farge og gir nymalt utseende i mange år.

Vurder alltid fargene utendørs!

Farger som er brukt på f.eks. vegger innendørs, vil forandre seg betraktelig når de oppleves utendørs. Se derfor alltid fargene i utelys. En gråfarge kan f.eks. oppleves som nøytral, ren og grå, innendørs, mens den ute virker både lilla og blå. Årsaken er at det er stor forskjell på det skarpe dagslyset og lyskildene du har inne i huset. En huskeregel er at de fleste farger vil bli oppfattet som litt lysere og kjøligere utendørs enn inne.

Hvilken maling bør du velge?

Er du i tvil om fargen?

  • Med Jotun Fargevelger kan du laste opp bilde av huset ditt og få et godt inntrykk av hvordan det vil bli med ulike farger. Husk at en pc-skjerm ikke vil gi deg et korrekt inntrykk.
  • Mal opp noen fargeprøver på løse plank. Sett dem opp mot veggen, og betrakt dem i dagslys så vel som i ettermiddagssolen.
  • Hent fargeprøver hos en fargeforhandler. Jotuns fargeprøver lages av ekte maling, så du kan være trygg på at fargen blir som du har sett den.

Detaljfargene påvirker fasadefargen

Hvordan fasadefargen oppleves, styres også i stor grad av hvilke farger du velger på vindus- og dørkarmer, vindskier, terrasse etc. – alle detaljene på huset. Også takstein og grunnen huset ligger på (stein, gress, heller og grus etc.) påvirker inntrykket. Ta noen skritt unna huset slik at du ser det litt på avstand. Tenk på helheten.

Lys vindusinnramming skaper en illusjon av mindre vinduer, mens mørk innramming har motsatt effekt. Jo større kontrast du velger mellom fasadefarge og detaljfarger, desto mer fokus tar detaljene. Et mer diskret uttrykk, får du hvis du velger mindre kontraster på fasade og detaljer. Ton-i-ton farger er da et godt alternativ. Evt. kan du velge lik farge på alt, da flyter alt i ett.

Mer om hvordan du velger riktige detaljfarger på huset, kan du lese om her.

Ultimat guide til fargevalg ute
Huset er rent og hvitt i fargen Jotun 9918 Klassisk Hvit som brytes av med nøytrale grå felt i fargen Jotun 9930 Tåkedis.

Hvitt er ikke hvitt!

Det finnes mange ulike hvitfarger. Hvilken nyanse av hvit du velger, er med på å påvirke fasadefargen din. Visste du forresten at Jotun har lansert en ny malingstype, spesialutviklet for hvite hus?

Har du ferdigmalte hvite dører, er sjansen veldig stor for at du har fargen 1453 Bomull/ S 0502-Y på dem. Dette er en gulaktig hvit-tone. Velger du da for eksempel en kritthvit farge på fasaden, som Klassisk Hvit, vil dine ferdigmalte detaljer se gule og litt skitne ut inntil. Da er det en bedre idé å velge samme hvitnyanse som vinduene, slik at det blir likt. Totalt vil dette se hvitere og mer helhetlig ut.

Ultimat guide til fargevalg ute

Vegg: Jotun 1001 Egghvit. Staffasje: 1001 Egghvit. Terrasse: Trebitt 623 Burmateak

Selv om hvite farger, som Bomull og Egghvit har et gulpreg, vil de oppleves som hvite utendørs. Det skarpe dagslyset vil påvirke dem i en noe kjøligere retning. Det betyr også at de helt krittende hvite tonene kan oppleves som nesten blåhvite utendørs.

Mørke versus lyse farger

Om huset ditt best vil kle en mørk eller lys farge, er avhengig av både omgivelser og husets størrelse. Mørke farger gjør at huset ser mindre ut, mens lyse farger gjør huset større.

Store kritthvite hus kan lett virke ruvende og kontrastfylte med omgivelsene. Store hus kan derfor med fordel males mørke. Evt. kan man velge en mykere hvitnyanse, som vil gi et mykere inntrykk. Mørke hus passer også godt til omgivelser med skog og tett vegetasjon eller i fjellandskap.

Et lite hus vil virke større enn det faktisk er hvis det males i en lys farge. Lyse farger gjør seg spesielt godt på hus og hytter i åpne landskap eller ved sjøen.

Vil du lære mer om bruken av lyse og mørke farger? Les denne saken.

Mørk eller lys farge på huset?

Et stort ærverdig hus har her fått den mørke fargen Jotun 734 Brunsvart. De hvite detaljene står flott frem i fargen Jotun 1376 Frostrøyk. Grunnmuren er nymalt og flott med Jotun PREMIUM MUR i fargen Jotun 1402 Canvas. Den mørke fargen gjør huset mindre ruvende.

Velg riktige fargesammensetninger

Etter du har bestemt hvorvidt huset ditt skal være lyst eller mørkt, er det tid for å bestemme farge. Her er mulighetene mange og det er en morsomt å se for seg alternativene. Vil du ha et hvitt hus? Grått? Eller kanskje skal du klinke til med rødt? Det handler i stor grad om smak og behag, men det finnes mange ulike fargekombinasjoner som vil gi ulike inntrykk.

Ultimat guide til fargevalg ute
Nydelig gammelt hus med lekre gråfarger som fremmer de vakre hvite detaljene. Fasade malt i Jotun 1973 Antikkgrå og den hvite staffasjen i 1624 Letthet.

Ikke glem grunnmuren!

Mange er flinke til å holde kledningen pen, mens grunnmuren seiler sin egen sjø… En velholdt grunnmur er like viktig for helhetsinntrykket som kledningen. Den må for all del ikke glemmes! Her er det viktig å velge en farge som binder kledningen sammen med bakken. Selv om hvit er en populær grunnmurfarge, er det viktig å huske at hvitt tross alt virker hardt mot grønn plen eller mørk stein. Hvordan du fargesetter grunnmuren, og flere fargetips kan du lese om her. 

Ultimat guide til fargevalg ute

Et vakkert gyllent hus med rødlig taksten. Fasadefargen Jotun 1812 Vårlig står flott til både rødlig tak og til den naturlige grunnmuren av stein i brunlige toner. Flott helhet!

JOTUN FARGETRYGGHET: Ved å bruke Jotuns produkter er du sikret at resultatet blir nøyaktig lik våre fargeprøver.

Avatar
Avatar

Adis Mildon

Frisk opp med blågrønne detaljer ute!

Med nye, blågrønne detaljer kan du skape en helt ny atmosfære utendørs. – Les mer om hvordan du kan friske…

Ønsker du deg et rødt hus? Her er våre tips!

Et rødt hus gir varme og energi til omgivelsene. Finn den perfekte rødfargen til ditt hus! Bilde over: Dette huset…

Nå kan du vinne et nymalt hus!

Drømmen om nymalt og vakkert hus og hage. – Nå kan du vinne nymalt hus med Jotun og Drygolin Nordic…

Delikat og dempet grønt til hus og uterom

Dempet grønt er nydelig til huset. Her ses en behagelig kombinasjon av veggfargen Jotun 8426 Dewy Green og grunnmur i…

Gule hus sprer glede i nabolaget

Gule hus er endelig «tilbake»! Gule farger utendørs har vært noen år utenfor radaren, men nå ønsker mange gulfarger til…

Vask hele huset – ikke glem grunnmuren!

Husk HELE boligen når du planlegger årets vask av huset. En liten innsats med vårt nyeste vaskeprodukt Jotun 3-i-1 Kraftvask…