Bør du velge mørk eller lys farge på huset ditt?

Bør du velge mørk eller lys farge på huset ditt?

Hvilken nyanse passer best til huset?

Mange som skal male huset, har noen tanker om hva slags farge de kan tenke seg. Det man ofte ikke tenker over, er at det kan være smart å tenke over om man ønsker en lys eller mørk farge, før man bestemmer selve fargen.

Lyse og mørke farger styrer nemlig i stor grad hvordan huset oppfattes, som igjen styres av omgivelsene rundt. Spør deg selv ”bør jeg male i en mørk eller lys farge?”. Hva passer til huset? Til omgivelsene? Ikke minst, hva glir fint inn i nabolaget? Når du har svart på disse spørsmålene, er det kanskje lettere å vite om du vil ha et mørkt eller lyst hus. Når den beslutningen er tatt, ja da kan du starte å tenke på fargen!

Det finnes noen generelle huskeregler på hvordan lyse og mørke farger oppfører seg, og hva du må tenke på hvis du ønsker et fargesterkt hus. Ta en titt på dette før du bestemmer deg!

Lyse hus

Hva gjør lyse farger med inntrykket av huset ditt? Lyse hus gjør at huset oppfattes som større enn det faktisk er. Har du et lite hus, vil det virke større hvis du maler det i en lys farge. Store, ruvende hus vil virke enda større hvis de males lyse, og kan derfor med fordel males mørkere.

Hvor passer lyse hus best?

Lyse hus skaper en sterk kontrast til naturen rundt, og passer derfor godt til hus plassert i åpne landskap.  Mørk eller lys farge på husetDette huset er malt i Jotun 001 Hvit

Lyse hus ved sjøen

Det har i lang tid vært tradisjon for å velge lyse og luftige farger på boliger ved sjøen. Den hvite/lyse maritime stilen gir assosiasjon til hav, strand og svaberg og appellerer til mange hytteeiere. I enkelte kyststrøk er hvite hus påkrevd. Risør kalles f.eks. ofte «Den hvite by», hvor de lyse fargene assosieres med den nydelige, hvite sørlandsidyllen. Er du i tvil om hvordan reglene er der du har hytte, kontakt kommunen eller riksantikvaren.

Moderne, og nye funkispregede hus og hytter ved sjøen velger ofte moderne farger i blånyanser, blågrått og gråtoner. Det er farger som sklir flott inn i naturomgivelser preget av sjø og svaberg.Mørk eller lys farge på husetVegg: Jotun 4252 Kjønnrøk Dempet, Mur: Jotun 9933 Stenvegg. Terrasse: Trebitt Terrassebeis 9073 Shimmergrå.

Mørke farger

Hva gjør mørke farger med inntrykket av huset ditt?

Brunt og mørkt treverk forsterker følelsen av trygghet og varme, og gjør huset/hytta virker mindre. En gyllen regel sier at jo større hus/hytte, dess viktigere er det at naturens farge og mørkhet preger veggene.

Helt hvite vinder, vindskier og lister på mørke hytter/hus står kraftig ut mot den mørke grunnfargen og fra naturomgivelsene rundt. Det kan absolutt være fint med hvite detaljfarger, men velg da en «mykere» hvitfarge for å skape en bedre harmoni.

Mørk eller lys farge på huset?

Mørke farger demper størrelsen på store hus. Denne store, ærverdige villaen har her fått fargen Jotun 0734 Brunsvart. De lyse detaljene står flott frem i fargen Jotun 1376 Frostrøyk. Grunnmuren er nymalt og flott med JOTUN DryTech Murmaling 1402 Canvas.

Hvor passer mørke hus?

Omgivelser med skog og tett vegetasjon:

Mørkere hus/hytter smelter bedre inn i omgivelser med skog og tett vegetasjon. Derfor ser man ofte at hyttene i hyttegrender er malt i mørke farger, fordi dette skaper en helhet og harmoni.

Mørke farger på fjellet

Det er vanlig å velge mørke farger på hytta i fjellheimen, slik at den glir naturlig inn i den flotte naturen og ikke oppleves som prangende. Tradisjonsrike farger som f.eks. mosegrønn eller bonderød er vanlig på karmer og listverk, men mørke hytter kan også bli flotte med litt sprekere fargevalg på karmer og lister. Husk at det er viktig å ta hensyn til omgivelsene og tradisjonen i området.

Tips om sterke farger på hus

Om du velger mørke eller lyse farger, er det viktig å være klar over at også fargens intensitet påvirker hvordan huset oppfattes. Velger du sterke farger på huset ditt, husk at:

  • Mørke/kraftige farger blir enda kraftigere på en stor veggflate.
  • Sterke farger skaper stor kontrast til naturen, naboer og andre omgivelser rundt huset. Tenk nøye gjennom husets plassering i terrenget, vil sterke farger passe inn? Hvis du velger sterke farger, er det viktig at du finner gode staffasjefarger som harmonerer godt.
  • Sterke farger er senter for mye oppmerksomhet. De skiller seg ut – men ikke alltid positivt.
  • Velger man store kontraster mellom farge på veggflate og detaljer, trer detaljene tydeligere frem, og det kan gi et oppstykket og urolig inntrykk.
  • Ønsker du en sterkere farge, husk at gult, oransje og rødt er farger for oppmerksomhet. Men dette er varme, vennlige og friske farger – som gir energi, styrke og glede. Dette er farger som f.eks. passer fint på hus/hytter som ligger i skogen.

Flere tips for fargevalg utendørs

Hvis du velger mørke og sterke farger er det ekstra viktig at du velger en utendørsmaling med ekstrem farge- og glansholdbarhet, som vår suverent beste husmaling DRYGOLIN Nordic Extreme.

 DRYGOLIN Nordic Extreme

DRYGOLIN Nordic Extreme

  • Vår suverent beste noensinne – holder lengst!
  • Overlegen beskyttelse
  • Ekstrem farge- og glansholdbarhet
  • Selvrensende

Flere tips om hvordan du går frem for å finne riktig farge, finner du her.

Er du usikker på om huset ditt kler mørke eller lyse farger? Med appen Jotun Colour Design kan du legge inn bilde av huset ditt og se hvordan det vil se ut med ulike farger. Kanskje finner du svaret der!  Last ned appen nå. Den er tilgjengelig i Appstore og Google Play for både mobil og nettbrett.

Saken er oppdatert i feb. 2019.

Camilla Skjelberg
Camilla Skjelberg

Camilla Skjelberg – Regional Digital Marketing Manager Scandinavia

Camilla har lang erfaring med merkevarebygging og kommunikasjon. I samarbeid med Jotuns fargeeksperter, anerkjente stylister og samarbeidspartnere, deler hun nyheter, trender og inspirerende tips med deg.

Utendørs fargenyheter – dempede grålige blåtoner

I årets DRYGOLIN-fargekart presenterer vi to nye og dempede blåfarger. De to fargene, Jotun 4710 Duggblå og Jotun 5556 Nordic…

Husets detaljer og utemøbler krever spesialmaling

Vinduer, dører, staffasje, hagemøbler, gjerder og andre utvendige detaljer​ er ofte laget av høvlet treverk, som krever en maling med…

Harmonisk fargesetting av huset

For å skape en harmonisk fargesetting av hele huset er det viktig å ta hensyn til både omgivelsene, husets stil…

Slik maler du grunnmuren (og murhuset)

Det er i utgangspunktet ikke noe vanskeligere å male mur, hverken grunnmuren eller murhuset, enn det er å male treverk,…

En moderne oljemaling: Oppdag DRYGOLIN Pluss

DRYGOLIN Pluss er oljemalingen som leverer det «lille ekstra» sammenlignet med tradisjonelle oljemalinger. Mer værbestandig, bedre beskyttelse og lengre vedlikeholdsintervaller….

Rødt til både moderne boliger og tradisjonelle hus

Røde hus har en spesiell plass i hjertene til mange, særlig i Norge og Skandinavia. Fra den klassiske røde stuen…