Bør du velge mørk eller lys farge på huset ditt?

Bør du velge mørk eller lys farge på huset ditt?

Mange som skal male huset, har noen tanker om hva slags farge de kan tenke seg. Det man ofte ikke tenker over, er at det kan være smart å tenke over om man ønsker en lys eller mørk farge, før man bestemmer selve fargen.

Lyse og mørke farger styrer nemlig i stor grad hvordan huset oppfattes, som igjen styres av omgivelsene rundt. Spør deg selv ”bør jeg male i en mørk eller lys farge?”. Hva passer til huset? Til omgivelsene? Ikke minst, hva glir fint inn i nabolaget? Når du har svart på disse spørsmålene, er det kanskje lettere å vite om du vil ha et mørkt eller lyst hus. Når den beslutningen er tatt, ja da kan du starte å tenke på fargen!

Det finnes noen generelle huskeregler på hvordan lyse og mørke farger oppfører seg, og hva du må tenke på hvis du ønsker et fargesterkt hus. Ta en titt på dette før du bestemmer deg!

Lyse farger

Hva gjør lyse farger med inntrykket av huset ditt?

Lyse hus gjør at huset oppfattes som større enn det faktisk er. Har du et lite hus, vil det virke større hvis du maler det i en lys farge. Store, ruvende hus vil virke enda større hvis de males lyse, og kan derfor med fordel males mørkere.

Hvor passer lyse hus?

I åpne landskap:

  • Lyse hus skaper en sterk kontrast til naturen rundt, og passer derfor godt til hus plassert i åpne landskap.
Mørk eller lys farge på huset
Dette huset er malt i Jotun 001 Hvit

Ved sjøen:

  • Det har i lang tid vært tradisjon for å velge lyse og luftige farger på boliger ved sjøen. Den hvite/lyse maritime stilen gir assossiasjon til hav, strand og svaberg og appellerer til mange hytteeiere. I enkelte kyststrøk er hvite hus påkrevd. Risør f.eks. går under tittelen «Den hvite by», hvor de lyse fargene assosieres med den nydelige hvite sørlandsidyllen. Er du i tvil om hvordan reglene er der du har hytte, kontakt kommunen eller riksantikvaren.

Moderne, og nye funkispregede hus og hytter ved sjøen velger ofte moderne farger i blånyanser, blågrått og gråtoner. Det er farger som sklir flott inn i naturomgivelser preget av sjø og svaberg.

Mørk eller lys farge på huset
Vegg: Jotun 4252 Kjønnrøk Dempet, Mur: Jotun 9933 Stenvegg. Terrasse: 9073 Shimmergrå.

Mørke farger

Hva gjør mørke farger med inntrykket av huset ditt?

Brunt og mørkt treverk forsterker følelsen av trygghet og varme, og gjør huset/hytta virker mindre.  En gyllen regel sier at jo større hus/hytte, dess viktigere er det at naturens farge og mørkhet preger veggene.

Helt hvite vinder, vindskier og lister på mørke hytter/hus står kraftig ut mot den mørke grunnfargen og fra naturomgivelsene rundt. Det kan absolutt være fint med hvite detaljfarger, men velg da en «mykere» hvitfarge for å skape en bedre harmoni.

Mørk eller lys farge på huset?

Et stort ærverdig hus har her fått den mørke fargen Jotun 734 Brunsvart. De hvite detaljene står flott frem i fargen Jotun 1376 Frostrøyk. Grunnmuren er nymalt og flott med Jotun PREMIUM MUR Maling 1402 Canvas.

Hvor passer mørke hus?

Omgivelser med skog og tett vegetasjon:

  • Mørkere hus/hytter smelter bedre inn i omgivelser med skog og tett vegetasjon. Derfor ser man ofte at hyttene i hyttegrender er malt i mørke farger, fordi dette skaper en helhet og harmoni.

På fjellet:

  • Det er vanlig å velge mørke farger på hytta i fjellheimen, slik at den glir naturlig inn i den flotte naturen og ikke oppleves som prangende. Tradisjonsrike farger som f.eks. mosegrønn eller bonderød er vanlig på karmer og listverk, men mørke hytter kan også bli flotte med litt sprekere fargevalg på karmer og lister. Husk at det er viktig å ta hensyn til omgivelsene og tradisjonen i området.

Sterke farger

Om du velger mørke eller lyse farger, er det viktig å være klar over at også fargens intensitet påvirker hvordan huset oppfattes. Velger du sterke farger på huset ditt, husk at:

  • Mørke/kraftige farger blir enda kraftigere på en stor veggflate.
  • Sterke farger skaper stor kontrast til naturen, naboer og andre omgivelser rundt huset. Tenk nøye gjennom husets plassering i terrenget, vil sterke farger passe inn? Hvis du velger sterke farger, er det viktig at du finner gode staffasjefarger som harmonerer godt.
  • Sterke farger er senter for mye oppmerksomhet. De skiller seg ut – men ikke alltid positivt.
  • Velger man store kontraster mellom farge på veggflate og detaljer, trer detaljene tydeligere frem, og det kan gi et oppstykket og urolig inntrykk.
  • Ønsker du en sterkere farge, husk at gult, oransje og rødt er farger for oppmerksomhet. Men dette er varme, vennlige og friske farger – som gir energi, styrke og glede. Dette er farger som f.eks. passer fint på hus/hytter som ligger i skogen.

PS. Hvis du velger mørke og sterke farger er det ekstra viktig at du velger en utendørsmaling med ekstra UV-beskyttelse, som for eksempel DRYGOLIN Ultimat.

Flere tips om hvordan du går frem for å finne riktig farge, finner du her.

Er du usikker på om huset ditt kler mørke eller lyse farger? Med Jotun Fargevelger kan du legge inn bilde av huset ditt og se hvordan det vil se ut med ulike farger. Kanskje finner du svaret der!

Tanja Horntvedt
Tanja Horntvedt

Tanja Horntvedt – Digital Redaktør

I samarbeid med Jotuns fargeeksperter, anerkjente stylister, designere, etc. deler Tanja nyheter, trender og nyttige tips med deg som er opptatt av interiør, farger og design.

Guide: Velg riktig husfarge

Male huset utvendig? Få tips til hvilke farger du bør velge på ulike detaljer.

Vakre gule husfarger

Dette huset er malt med DRYGOLIN Ultimat i den vakre gulfargen Jotun 1465 Demigul. Vinduer og dører er malt i…

Mange ønsker seg grønt hus

Veggene er malt med DRYGOLIN Ultimat i fargen Jotun 8413 Herregårdsgrønn, Staffasje: DRYGOLIN Ultimat Vindu og Dør i fargen Jotun…

Norges mest populære hvitfarge

Hvitt er ikke hvitt Mange har fått med seg at hvitt er ikke hvitt og at det kan være en…

Anvendelige JOTUN 9938 Dempet sort

Jotun 9938 Dempet sort kan beskrives som en «myk» sort farge, og har en grålig undertone. Mange velger seg en…

Male huset hvitt? Dette bør du tenke på!

Drømmen om det hvite, perfekte huset er ofte relativt kortvarig. Skitt og forurensning setter sitt preg på malingen, og hvitfargen…

Go to top