Guide: Velg riktig husfarge

Guide: Velg riktig husfarge

Flere velger en mørk husfarge. Dette huset er malt med Jotuns beste utendørsmaling Drygolin Ultimat, i fargen 9938 Dempet Sort.

Å male huset utvendig, er en stor jobb, og det er greit å bli fornøyd med fargene den første gangen – så du slipper å male om igjen! Derfor er planlegging en helt sentral del av prosessen. Å velge hovedfargen på huset er ikke et enkelt valg i seg selv, men det stopper ikke der. For at hele huset skal harmonere, er det viktig at også alle husets detaljer (vindu – og dørkarmer, vindskier, takrenner etc.) harmonerer med husets stil, uttrykk og hovedfarge. Det er mange små valg som må tas – da er det greit å ha disse huskereglene i bakhodet!

Vinn nymalt hus! Delta i konkurransen her,

Lyse versus mørke farger

Hvite/lyse hus virker større enn mørke. Store, ruvende hus kan med fordel velge mørkere farge. Mindre hus tåler godt lyse farger.

Hvitt og hvitaktige farger danner vanligvis stor kontrast mot naturlige omgivelser. Hvite hus passer derfor fint i åpne landskap.

Hvitt og hvitaktige farger er mer avslørende for et hus enn mørke farger. Mørke farger dekker bedre over feil og mangler.

Mørk eller lys farge på huset?

Les mer om lyse og mørke farger her

Generelle huskeregler

– Hus med mye tilbygg, påbygg osv. bør ikke deles opp med forskjellige farger. Velg en farge som binder alt sammen.

– Horisontale skillelinjer kan få huset til å se lavere ut enn det er.

– Vertikale skillelinjer kan få huset til å virke høyere enn det er.

– Ved å bruke beslektede farger på hele huset virker huset mer ryddig. Ikke bruk mange forskjellige farger til ulike detaljer! Det blir fort oppstykket/rotete.

– Hold verandaen i samme farge som huset – det skaper en fin helhet.

– Når du har valgt riktig farge, er det viktig at du velger en maling med UV-block, som feks. DRYGOLIN Ultimat, slik at den holder seg vakker i mange år fremover.

Fargesett ditt eget hus

Ny app – Jotun ColourDesign

Med den ny appen, Jotun ColourDesign, kan du teste ut ulike farger på ditt eget hus. Last ned appen nå. Den er tilgjengelig i AppStore og Google Play.

Valg av detaljfarger – dette må du huske på

Mange velger hvite detaljfarger når de skal male huset, men det er viktig å være klar over at hvitt kan skape store kontraster og stikker seg ut fra helheten. Kritthvite detaljer kan i enkelte tilfeller oppleves som veldig skarpe og harde, da kontrasten til både vegg, vindusflate og naturen rundt blir veldig stor. En mykere variant av hvitt (f.eks. Jotun 1001 Egghvit eller Jotun 1453 Bomull) er derfor ofte et bedre alternativ. Det finnes selvfølgelig unntak – som f.eks. den hvite sørlandshusidyllen.

Velg riktig farge til huset
Vegg: Drygolin Ultimat 1434 Labrador. Dør: DRYGOLIN Ultimat Vindu og Dør i fargen 5047 Tunhovd. Hvite detaljer: Drygolin Ultimat Vindu og Dør i fargen 1001 Egghvit.

Vinduer

Husk at vinduene er husets «øyne». De oppfattes oftest som sorte flater. Lyse vinduskarmer på lyse vegger gjør at vinduene ser mindre ut og mørke vinduskarmer på lyse flater gjør at vinduene ser større ut. Mørke vinduskarmer på mørke vegger reduserer kontrasten og fargesterke vinduskarmer fremhever vindusinnrammingen.

Les mer om fargesetting av vinduer her.

Gesimser, kister og takutspring

Gesimser, kister og takutspring bør males som veggene, med mindre de ikke er i et annet materiale, eller arkitekturen tilsier at det er naturlig å markere dem i egen farge.

Velg riktig farge på huset
Her har man skapt en interessant effekt ved å bruke stående kledning i en annen farge på et hus som i utgangspunktet har liggende kledning. Farger: Vegg: Jotun 734 Brunsvart. Kontrast på vegg: 394 Varmgrå. Vindu Jotun 1001 Egghvit.

Vindskier og hjørnebord

Maler du vindskier og hjørnebord i annen farge enn veggene, vil flatene oppleves veldig oppstykket. Disse bør bare markeres i annen farge dersom det er særlige arkitektoniske grunner for det, eller hvis arkitekturen er så fast at den tåler det.

Takrenner og nedløpsrør

Disse males i lignende eller samme farge som feltene de grenser til. Altaner, balkonger, verandaer og tilbaketrukne deler av huset, bør fortrinnsvis holdes i husets veggfarge. Da harmonerer de best med huset, uten og stykke det opp.

Velg rett husfarge

Ingen regel uten unntak. Her har eieren ønsket å fremheve verandaen og har derfor valgt en annen farge på altaen. Huset er malt i fargen 0731 Demihvit. Staffasje: JOtun 8115 Landskap og 10416 Perlehvit. Døren er malt med Drygolin Vindu- og Dør i fargen Jotun 0745 Grønn Umbra.

Det finnes alltid noen unntak…

– Altaner, balkonger osv. i annet materiale enn veggene

– Spesielt utformede altaner, balkonger og lignende som ønskes markert

– Altaner, balkonger og lignende på særlig store veggflater som med fordel kan brytes av med disse detaljene

Aldri har fargevalget vært enklere

I år lanserer Jotun et helt nytt fargekart som byr på 72 utendørsfarger, spesielt utviklet og utvalgt av Jotuns dedikerte fargeeksperter. Til hver hovedfarge gis konkrete anbefalinger om passende farger for staffasje, grunnmur og terrasse. Aldri har det vært enklere å gi huset en harmonisk helhet. Dette fargekartet finnes også i en digital versjon hvor du kan utforske fargene enda mer. Her finner du det digitale fargekartet.

Enkelt å finne matchende farger til huset

Det trykte fargekartet kan du bestille her.

Tanja Horntvedt
Tanja Horntvedt

Tanja Horntvedt – Digital Redaktør

I samarbeid med Jotuns fargeeksperter, anerkjente stylister, designere, etc. deler Tanja nyheter, trender og nyttige tips med deg som er opptatt av interiør, farger og design.

Vakre gule husfarger

Dette huset er malt med DRYGOLIN Ultimat i den vakre gulfargen Jotun 1465 Demigul. Vinduer og dører er malt i…

Mange ønsker seg grønt hus

Veggene er malt med DRYGOLIN Ultimat i fargen Jotun 8413 Herregårdsgrønn, Staffasje: DRYGOLIN Ultimat Vindu og Dør i fargen Jotun…

Norges mest populære hvitfarge

Hvitt er ikke hvitt Mange har fått med seg at hvitt er ikke hvitt og at det kan være en…

Anvendelige JOTUN 9938 Dempet sort

Jotun 9938 Dempet sort kan beskrives som en «myk» sort farge, og har en grålig undertone. Mange velger seg en…

Male huset hvitt? Dette bør du tenke på!

Drømmen om det hvite, perfekte huset er ofte relativt kortvarig. Skitt og forurensning setter sitt preg på malingen, og hvitfargen…

Sett FARGE på fasaden

Sett farge på fasaden og gi huset en sterk identitet, f eks med en fin gulfarge eller en rødfarge. Husk…

Go to top