Vask huset utvendig når våren kommer

Vask huset utvendig når våren kommer

Vil du ta godt vare på kledningen til huset, er det smart å vaske huset regelmessig. Vår anbefaling er å vaske husveggene når de er synlig skitne. Setter du av noen timer til en god vårvask av ytterveggene, reduserer du faren for råte – og huset ser pent og velstelt ut med en gang! Vasker du huset på våren, kan du ha god samvittighet resten av året, og nyte et rent og pent hus gjennom hele sommeren.

Du har alt å tjene på en husvask. Huset er din viktigste eiendel, og må tas godt vare på.

Nyt det nyvaskede huset hele sommeren

Vasker du huset på våren kan du nyte det rene, fine huset hele sommeren med god samvittighet. Samtidig får du en god oversikt over hva slags annet vedlikehold du bør planlegge denne sesongen. Kanskje er det noen panelbord som bør byttes, eller en vegg som trenger maling? Hvis det fortsatt er nattefrost der du bor, bør du vente litt med å gå i gang.Vask huset nå og nyt det rene huset hele sommerenDette huset er malt med den selvrensende Jotun Optimal Optiwhite i fargen 1001 Egghvit.

Setter du av noen timer til en skikkelig vask av ytterveggene, reduserer du faren for råte – og huset ser ofte nymalt ut med en gang.

Effektivt vaskemiddel

Til husvasken anbefales Jotun 2-i-1 Husvask og Soppfjerner, som inneholder såpe med sopp- og algedreper. Det gir mindre behov for kraftig skrubbing, og soppen kan som regel fjernes med høytrykkspyler, men ved stor sopp- og algedannelse må du kanskje hjelpe litt til med børsten.

Vær oppmerksom på at den nye husvasken har en langtidsvirkende effekt, og at det kan ta noen uker før soppen slipper taket. Har du oljemaling på husveggen, kan du dra hånden over overflaten og sjekke om malingen har krittet. Husvasken fjerner kritt, og huset får glansen tilbake.

Huset har godt av en god vask

En god husvask fjerner både skitt og skadelig sopp- og algedannelse, og huset fremstår rent og godt vedlikeholdt etter noen få timers arbeid.

Hus malt hvitt med Jotun Optimal Optiwhite

Våre selvrensende malinger DRYGOLIN Nordic Extreme, DRYGOLIN Nordic Extreme Supermatt, DRYGOLIN Color Expert og Optimal Optiwhite, er alle gode valg hvis du ønsker å vaske huset mer sjelden. 

Fordi det norske klimaet er i endring, får vi høyere temperaturer og flere dager med kraftig nedbør i løpet av året. Sopp og alger trives dessverre i fuktig vær, og finner oftere veien til husveggen der de raskt sprer seg. Uønsket spredning kan gi store råteskader og skader panelet.

Vask huset utvendig så snart det er plussgrader der du bor, da får du en god start på utendørssesongen!

Slik vasker du huset utvendig

Begynn alltid med å finne frem nødvendig redskap. Du trenger: Jotun 2-i-1 Husvask og Soppfjerner, påføringsflaske, børste, og vannslange eller høytrykkspyler. Bruk gjerne hansker og beskyttelsesbriller, Jotun 2-i-1 Husvask er ikke skadelig, men det kan være irriterende med sprut mot øyne og hud.

 JOTUN 2-i-1 Husvask og Soppfjerner

JOTUN 2-i-1 Husvask og Soppfjerner

Årlig utevask – langtidsvirkende effekt.
 • 2-i-1 vask og soppfjerner
 • Langtidsvirkende mot sopp og alger
 • Skader ikke glass og metall
 • Følg anbefalt blandingsforhold for Husvask og vann, og fyll i påføringsflasken.
 • Spyl veggen med en hageslange.
 • Påfør et jevnt lag med Jotun 2-i-1 Husvask .
 • Skrubb veggen med en kost eller børste.
 • Følg anbefalt virkningstid for vaskemidlet.
 • Spyl av med vann. Jotun 2-i-1 Husvask  gir ingen misfarging av glass, så du kan trygt spraye vinduslister. Vær forsiktig med bruken av høytrykkspyler mot ytterveggene, altfor kraftig trykk kan skade trepanelet.

1. Start med å spyle veggen  med en hageslange. Tips! Vær forsiktig med høytrykkspyler og bruk ikke for hard stråle. Dette kan skade kledningen.

Vaske hus med Jotuns produkter

2. Hvis du kun skal vaske huset, ikke male det, bruker du Jotun 2-i-1 Husvask. Påfør vaskemiddelet nedenfra og opp. Våre vaskemidler inneholder soppdrepende midler som både rengjør og desinfiserer overflaten. På den måten unngår du at svertesopp og alger males inn.

Vaske huset med Jotun husvask

3. Bruk en kost eller børste med forlengerskaft og skrubb veggen i det våte vaskemiddelet. Pass på at du holder det fuktig underveis, og at du legger på mer vaskemiddel ved behov.

Dame skrubber hus vasket med Jotun husvask

4. Spyl av ovenfra og ned etter veggen er skrubbet.

Vaske hus med Jotuns produkter

Jotun 2-i-1 Husvask både rengjør og forebygger. Vask huset utvendig så snart det er plussgrader der du bor, da får du en god start på utendørssesongen!

Se hvordan du vasker huset – på 60 sekunder:

Se flere filmer som raskt og enkelt viser hvordan du kan vasker, maler eller beiser ute.

Jotun Husvask og Kraftvask

Skal du male i år?

For deg som skal male huset i sommer, bør huset vaskes med Jotun 3-i-1 Kraftvask og SoppfjernerDette vaskemiddelet vil klargjøre kledningen for maling, og du unngår å male skitt, sopp og algevekst inn i malingfilmen.

 JOTUN 3-i-1 Kraftvask og soppfjerner

JOTUN 3-i-1 Kraftvask og soppfjerner

 • 3-i-1 Alt i ett kraftvask ute
 • Kraftig spesialvask – klargjør før maling og beising ute
 • Universal utevask for enklere vedlikehold
 • Langtidsvirkende effekt mot sopp og alger

Selvrensende maling

Våre høykvalitetsmalinger er svært effektive mot alger og svertesopp. Våre selvrensende malinger; DRYGOLIN Nordic Extreme, DRYGOLIN Nordic Extreme Supermatt, DRYGOLIN Color Expert og Optimal Optiwhite, er alle gode valg hvis du ønsker å gjøre andre ting enn å vaske huset hvert år.

Selvrensende egenskaper betyr at skitt og svertesopp har vanskeligere for å feste seg, og at naturens egne krefter vasker bort skitt fra overflaten med regnet. Resultatet er at huset ditt får et varig nymalt utseende – og du kan vaske langt med sjelden.

DRYGOLIN Nordic Extreme

DRYGOLIN Nordic Extreme

DRYGOLIN Nordic Extreme – holder lengst!
 • Vår suverent beste noensinne – holder lengst!
 • Overlegen beskyttelse
 • Ekstrem farge- og glansholdbarhet
 • Selvrensende

DRYGOLIN Nordic Extreme Supermatt

DRYGOLIN Nordic Extreme Supermatt

Supermatt Extreme-teknologi – holder lengst!
  • Vakkert, supermatt utseende
  • Overlegen beskyttelse
  • Ekstrem fargeholdbarhet
  • Selvrensende

Følg gjerne Jotun Uteinspirasjon på Instagram for tips og inspirasjon til utesesongen 🙂

Avatar
Avatar

Audun Ibenholt – Digital Content Manager

Audun har skrevet blogg og jobbet med tekst i hele sitt voksne liv. Han er opptatt av merkevarebygging, kommunikasjon og tydelig språk. Sammen med Jotuns egne fargeeksperter og andre samarbeidspartnere ønsker han å inspirere og motivere til å komme i gang med oppussingsprosjekter - både små og store.

Helmatt hytte på eventyrlige Randøy

I denne episden går turen til Randøy, rett utenfor Stavanger. Her ligger det ei hytte med en litt uvanlig fasong….

Ferdigmalt kledning gir ekstrem beskyttelse

Med ferdigmalt kledning malt med DRYGOLIN Nordic Extreme kan du være sikker på at hytta di har ekstrem beskyttelse for…

Hvaler-hytta får som fortjent

På denne Hvaler-hytta må det gjøres en skikkelig oppgradering både inne og ute. Eventyrlig-gutta tar selvsagt oppdraget, og forvandler denne…

Slik fargesetter du hele huset

Fargesetter du huset med omhu, skaper du et harmonisk helhetsinntrykk! Husfasaden er malt i fargen Jotun 7653 Stockholmsgrønn, detaljer malt…

Blomsterdekoratørens supermatte sorte hus

Her er det herlig å være! Vi besøker Anna Gouteva sitt nymalte sorte hus, som har fått fargen Jotun 9938…

Dette må du huske på når du skal male huset

Har malingen begynt å falme? Eller kanskje du bare vil friske opp huset med en ny farge? Her får du…