Familien ville ha hvite vegger, lenge

Familien ville ha hvite vegger, lenge

Skitt, grønske og en hel del svertesopp, samt maling som flasset og en grunnmur som en gang var hvit. Huset måtte males. Og det skulle være hvitt!

Valget falt på 9918 Klassisk hvit, med garasjeporter i 9938 Dempet Sort og 1500 Grafittgrå til grunnmuren, som en gang var hvit.

Valgte hvite fasader

Da familien fra Sandefjord fant ut at det var tid for å male det gamle huset og garasjen på tunet, ønsket de som mange andre, å male huset hvitt. Valget av type maling var enkelt. Den selvrensende OPTIMAL OptiWhite er spesialutviklet for hvite hus og er suveren mot svertesopp. At skitt og forurensning fester seg dårligere på denne malingen, var noe familien syntes var veldig fristende.

Når du har bestemt deg for at huset skal være hvitt er det viktig å ta stilling til hvilken hvittone du skal velge. Hos denne familien falt valget på Jotun 9918 Klassisk hvit, som passer godt inn i miljøet og står godt til fargene som ble valgt til dører og grunnmur. Optimal Optiwhite er tilgjenglig i de fleste hvittonene fra Jotun.

Se de mest populære hvitfargene

Før: Husveggene var preget av flassende maling, svertesopp og en grunnmur som trengte en oppfriskning.

Etter: Til grunnmuren ble det brukt Jotun Premium Mur og til garasjedørene ble det malt med Drygolin Ultimat, som er blank og fin og står seg godt til den matte overflaten som OptiWhite etterlater seg.

I det nye fargekartet får du forslag til konkrete anbefalinger om passende farger for staffasje, grunnmur og terrasse. Aldri har det vært enklere å gi huset en harmonisk helhet. Se det her.

Det viktige forarbeidet

Først var det nødvendig å gjøre en skikkelig jobb for å fjerne gammel og flasset maling og vaske veggene godt. Å gjøre et grundig forarbeid før du maler, er veldig viktig for et holdbart resultat. Når du først legger tid, kroner og krefter i å male huset, er det synd om det bare holder i to år fordi du slurvet med å vaske, eller lot malingsskrapen ligge i boden, selv om du egentlig burde rettet opp i flassende flater eller gamle solblærer. Når huset først er malt, er det smart å legge inn vasking av hus som en del av vårrengjøringen hvert år. For gammel skitt sitter bedre enn ny skitt!

Gjør du denne maletabben? Det kan koste deg dyrt.

Jotun Optiwhite 1606 Klassisk Hvit

Huset ble malt med 9918 Klassisk Hvit til vegg og grunnmuren ble malt med Jotun Premium Mur i fargen 1500 Grafittgrå til grunnmuren.

1500 Grafittgrå

Planlegging og utstyr er alfa og omega

Det er flere hensyn å ta ute, enn når du maler inne: Været har mye å si, du kan fint vaske huset i regnvær, men for å male trenger du stabilt godt vær, og helst ikke direkte sollys der du jobber. Pass også på at det ikke er for fuktig i lufta, eller sent på kvelden, da kan du få skjolder av den fuktige kveldslufta.

Velg skikkelig maleverktøy og gjør deg klar for en skikkelig arbeidsøkt. Dersom det er DIN tur til å male huset i år, er det bare å hive seg rundt, for våren er den beste tida og når det endelig er badetemperaturer midt i juli, vil du vel ikke stå i husveggen med maling i luggen?

Slik finner du rett farge til huset

Husveggene er malt med OPTIMAL Optiwhite, som gir en varig hvitfarge, ekstra fin som bakgrunn for dekorative hageplanter.

Slik gjør du det:

Slik går du frem når du maler tidligere behandlet vegg.

Tanja Horntvedt
Tanja Horntvedt

Tanja Horntvedt – Digital Redaktør

I samarbeid med Jotuns fargeeksperter, anerkjente stylister, designere, etc. deler Tanja nyheter, trender og nyttige tips med deg som er opptatt av interiør, farger og design.

Male huset hvitt? Dette bør du tenke på!

Drømmen om det hvite, perfekte huset er ofte relativt kortvarig. Skitt og forurensning setter sitt preg på malingen, og hvitfargen…

Beise laftet hytte?

Har du en laftet tømmerhytte til fjells eller til skogs? Se hvor fint det blir når du beiser en laftet hytte. Her…

Finn din gråfarge til huset

Vurderer du grått som din nye husfarge? Velg en husfarge som passer stilen og omgivelsene. Det finnes en rekke gråfarger…

Bli ekspert på å male

Er du usikker på hvordan du går fram når du skal male en vegg? Om du må grunne først, eller om…

Gjør du denne maletabben?

Kan koste deg dyrt Er du en av dem som dropper kraftvasken før du maler huset? Tenker du at den vasken…

Nymalt hus før vinteren?

Det er en god følelse å ha et nymalt hus, spesielt når høsten kommer og setter huset og veggen din…

Go to top