Gjør du denne maletabben?

Gjør du denne maletabben?

Kan koste deg dyrt

Er du en av dem som dropper kraftvasken før du maler huset? Tenker du at den vasken umulig kan være veldig viktig, det er da ikke så skittent? Den tanken kan koste deg dyrt.

Husvask kraftvask

Å male over en skitten overflate er en kortsiktig løsning.Vask av hus med kraftvask er en investering i vedlikehold.

Vasken er viktig

For kraftvasken er faktisk veldig viktig, og velger du den bort, er det stor sannsynlighet for at du etter hvert vil angre på akkurat det valget. Å male over en skitten overflate, er en kortsiktig løsning. Det ser fint ut i starten, men det er bare fordi du har malt over problemene slik at de ikke synes. Det vil de etter hvert. Den nye kraftvasken; Jotun 2-i-1 Kraftvask og Soppdreper, er nå mer effektiv enn tidligere.

Å male over skitten er en kortsiktig løsning.

Vestlendingene best i klassen

Dessverre er det slik at mange av oss rett og slett ikke orker å vaske huset før vi tar fatt på den store malejobben. Hvor flinke vi er med vask av hus, varierer også med hvor vi bor i landet. Vestlendingene er best i klassen, mens nordlendingene vasker mer sjelden.

Jotun kraftvask
Det er viktig å bruke et vaskemiddel som er utviklet for utvendig husvask og som er overmalbar.

Hvorfor vaske huset?

Sopp og alger er ikke alltid like synlig, men de kan likevel være i full aktivitet. I noen tilfeller vil du kunne se soppen veldig tydelig, og det ser ut som huset har fått et svart eller grønt belegg. I andre tilfeller er det ikke så lett å få øye på.

– Mye eller lite sopp, hvis du maler uten å vaske det bort – vil du male soppen inne og ha levende organismer under malingen. Da har du et varig problem, forklarer Dag Frogner Hansen som er Teknisk produktansvarlig i Jotun.

Maler du soppen inne har du et varig problem

Selv om malingen ser fin ut rett etter du har malt, kan det ligge soppsporer under overflaten som etter kort tid kan få en markant oppblomstring. Soppen begynner å spise innholdet i malingen, den kan lage små hull som igjen skaper porer i den nye malingen. Slik oppstår det luftlommer, og fukt og vann kan trekke inn i porene mellom den gamle og nye malingen – slik at malingen løsner, forklarer Hansen.

Les mer om: Mest stilte spørsmål om utendørsmaling

Se hvordan du vasker huset – på 60 sekunder:

Se flere filmer som raskt og enkelt viser hvordan du vasker, maler eller beiser ute.

Stadig bedre vekstforhold

Hvor godt soppen trives, og hvor mye den får vokse, er avhengig av flere faktorer. Husfarge, vær, vind og klimaforhold påvirker soppens vekstforhold.

Klimaet her i landet blir stadig varmere, og vi har mer nedbør i form av regn. Dette gir økt fuktighet – og perfekte vekstforhold for sopp og råte. I en våt og varm desember, blir soppen veldig synlig på husene i kontrast mot hvit snø  – for da er soppen fremdeles virksom. Sol derimot, tørker ut fuktigheten, og soppen gror mindre. Det er årsaken til at øst- og nordvegger ofte er styggere enn de mer solfylte vest- og sørveggene.

Fargen på huset har også en del å si for sopp og råte. Mørke farger blir varmere i solen, og tørker i større grad ut soppen. Derfor ser vi ofte mer sopp på lyse hus.

Bør du male huset i år?

Vask av hus på halve tiden

Den gode nyheten er at det nå finnes en helt ny kraftvask på markedet som ikke bare rengjør før maling, men som samtidig fjerner sopp og alger.

Jotun Kraftvask

I motsetning til tidligere, da husvask og soppfjerning var en to-stegsprosess hvor du måtte vaske huset først en gang, og deretter spraye på sopp- og algedreper, har prosessen nå blitt mye enklere.

Jotuns nye produkt 2-i-1 Kraftvask og soppfjerner, har en unik teknologi som gjør den effektiv og langtidsvirkende. Selve vaskeprosessen effektiviseres gjennom at du kun trenger å vaske huset én gang, og ikke trenger å spraye på sopp- og algedreper etter vask. I tillegg har 2-i-1 Kraftvask en forebyggende effekt gjennom at virkemidlene er virksomme over lang tid, som gjør det vanskelig for soppen å etablere seg. Produktet er også skånsom mot glass, det vil si at du kan vaske over og rundt vinduer, uten å være redd for at det skader glasset.

Så til alle som har tenkt til å hoppe over kraftvasken neste gang du skal male huset, tenk deg om både én og to ganger. Kraftvaskjobben er en liten investering i tid og penger, i forhold til arbeidet du får ved å måtte skrape av nymalt maling som flasser, og male på nytt.Den lille tiden det tar å vaske over huset er en gull verdt investering i fremtidig vedlikeholdsarbeid.

Jotun kraftvask

Vaskingen gjøres enklere enn før. Vask og soppfjerning gjøres i samme prosess.

Camilla Skjelberg
Camilla Skjelberg

Camilla Skjelberg – Regional Digital Manager

Camilla har lang erfaring med merkevarebygging og kommunikasjon. I samarbeid med Jotuns fargeeksperter, anerkjente stylister og samarbeidspartnere, deler hun nyheter, trender og inspirerende tips med deg.

Emmas nye fargerike inngangsparti

Emma har skapt et helt nytt inngangsparti! Se så fint det ble når hun malte dørene i fargene Jotun 3343…

Nyhet: Spesialmaling til detaljer ute

Stramt og lekkert med fargesatte detaljer ute! Vinduet, som er malt med Drygolin Nordic Extreme Vindu & Dør i fargen…

Vask huset – ikke glem grunnmuren!

Husk HELE boligen når du planlegger årets vask av huset. En liten innsats med vårt nyeste vaskeprodukt Jotun 3-i-1 Kraftvask…

Natural Beige – ny og lekker farge

Mild og vårlig uteglede: Veggen er malt med fargenyheten Jotun 1141 Natural Beige. Dør i fargen Jotun 8426 Dewy Green…

Sort er ikke bare sort

Flere og flere velger en mørkere husfarge og mange elsker sort! Her ses fargen Jotun 9938 Dempet Sort. Staffasje: Jotun 1001…

Vinn nymalt hus 2021!

Nå har du sjansen til å få malt huset – helt uten å måtte ta frem malerkosten selv! Vinneren av…