Tid for hage forbedret den vanskelige uteplassen

Tid for hage forbedret den vanskelige uteplassen

Uteplassen hadde ligget i brakk i flere år. Tid for hage på TV 2 fikset en, ny løsning med drivhus til familien. Foto: Pandora Film/TV 2

Fra vanskelig uteplass til frodig familiehage

Den lille hageflekken bak huset hadde ligget mer eller mindre brakk i mange år. Årsaken til det var blant annet en gammel brønn og et stort, skrått betongdekke – samt manglende grønne fingre, i følge familien selv.

Familien ønsket seg hjelp til å etablere en lavterskel hage – og gjerne med noe spiselig, i tillegg til å skjule det triste betongområdet.

FØR-bilde - Tid for Hage

FØR: Trasig område med gamle murer, brønn og halvferdige prosjekter. 

Overrasket med drivhus

Tid for hage og designer Therese Knutsen overrasket familien med drivhus. For i tillegg til å lage sitteplasser, lekeområde, bålplass og utekjøkken, satte de opp et stort drivhus der det problematiske betongområdet hadde vært.

Uteplass med drivhus

ETTER: All plassen er utnyttet og et drivhus troner i midten. Foto: Pandora Film/TV 2

Uteplass med drivhus

Stort og innbydende drivhus, innredet for sosialt samvær. 

Drivhuset var innredet som et oppholdsrom med sofabord og stoler, og pyntet med prydplanter. Så kan familien selv velge om de vil ha det slik, eller om de i fremtiden vil bruke det mer som et tradisjonelt drivhus og dyrke for eksempel spiselige vekster.

Utnytt nivåforskjellene

Først og fremst ville Therese Knutsen gjøre noe med betongdekket som var der i forbindelse med den gamle brønnen. – Jeg tenkte det kunne bli et bra fundament for et drivhus, sier hun til TV 2. Det blåser en del i denne hagen, og et drivhus vil gjøre at man kan sitte lunt og godt inne, og samtidig føle nærhet til hagen.

– Deretter handlet det om å utnytte de nivåforskjellene som var her, og å finne egnede steder for utekjøkken, lek, avslapping og litt spiselige planter. Jeg ønsket å lage et innholdsrikt hageområde med variasjon, forteller Therese Knutsen. Hun tok utgangspunkt i husets kledning og den eksisterende terrassen i trykkimpregnert tre, da hun skulle velge materialer for disse. Alt dette er materialer som over tid vil gråne.

Uteplass med drivhus

Ved hjelp av levegger og nivåforskjeller skapes mange hagerom. Leveggen i midten er laget av kløyvde planker i trykkimpregnert treverk.

Hvis du vil fargesette terrassen og beskytte treverket over tid mot oppsprekking, anbefaler Jotun å beise med Trebitt Terrassebeis. Les mer her

Hagerom

Hagen ble delt inn i mange ulike rom:

  • Utekjøkken og spisebord ved husveggen. Alt dette ble plassert på den eksisterende terrassen. Kjøkkenbenken består av stor arbeidsflate, vask og skap for oppbevaring.
  • Et lekeområde for familiens jenter, delvis skjult bak en levegg. Her ble det satt opp en liten pergola malt med Drygolin Color Expert 0099 Sort. Perfekt for hengestoler, ringer og turning som jentene var opptatt av. De fikk også en liten krok innredet som en is-kiosk.
  • Drivhus med planerte områder utenfor på alle sider. Her er beplanting i krukker og bedkasser. En av bedkassene får prydpæretre som blikkfang, og spiselige panter rundt.
  • En trivelig benk i overgangen mellom hagens nivåer. Denne ligger i tilknytning til jentenes lekeområde. Bakken ble dekket med elvegrus, og det ble satt tørketålende planter inn under benken for å myke opp.
  • En liten bålplass på veien opp mot drivhuset. Ildstedet består av betongkum som ble heist på plass. Også her er det elvegrus på bakken. Stolene er lette og kan enkelt brukes både her og inne i drivhuset.
Pergola: Drygolin Color Expert 0099 Sort.

Uteplassen inneholder også en liten pergola med hengestoler og turnringer. Pergola: Drygolin Color Expert 0099 Sort. Foto: Pandora Film/TV 2

 DRYGOLIN Color Expert

DRYGOLIN Color Expert

  • Ekstrem fargeholdbarhet og langvarig beskyttelse
  • Vakkert avdempet silkematt utseende
  • Selvrensende og spesielt effektiv mot svertesopp og alger
  • Effektiv påføring – effektiv tørketid

Thereses favorittfarge utendørs

Einars oppdrag er å male pergolaen. Og som alltid har han gode tips på lager!

Uteplass med drivhus

Therese ønsket å bygge kanter og trappetrinn på ulike steder, slik at man endte opp med en rekke større eller mindre flate områder. For å terrassere på denne måten ble det brukt svillematerialer rundt bålplassen og ferdiglagete betongtrinn i overgangen opp mot drivhuset. Foto: Pandora Film/TV 2

Uteplass med drivhus

Muren er ikke lenger synlig, men ble skjult med en lang sittebenk, og et spesialtilpasset vannanlegg i sortlakkert metall. På denne måten blir nivåforskjellene til dekorative områder for krukker, store steiner, vakre planter og sildrende vann. Foto: Pandora Film/TV 2

Uteplass med drivhus

Hagen er fylt opp av prydplanter og spiselige vekster. Til høyre i bildet vises en stor hosta, som finnes i mange varianter.

Fått grønne fingre!

– Vi hadde aldri sett for oss at vi skulle få drivhus i hagen, sa paret da de fikk se det ferdige området. De glade hageeierne forteller til TV 2 at de koste seg masse i hagen utover høsten i fjor. Med drivhus har de oppdaget helt andre muligheter – og er i full sving med å forkultivere planter til årets utesesong! – Og vi ønsker familien en deilig sommer med det nye, flotte uterommet!

Se Tid for hage på TV 2 søndager fra klokken 20.00, og når du vil på TV 2 Play. – Se oversikt over planter, materialer og møbler på TV2.no

La deg også inspirere av uterommet med sydlandske vibber!

Barbro
Barbro

Barbro – Brand Manager

Barbro har lang fartstid i Jotun, og har jobbet med både eksteriør- og interiørmalinger i en årrekke. Som prosjektleder for Jotuns mange fargekart, og gjennom ulike samarbeid og oppussingsprogrammer, skaper hun inspirasjon til fornyelse av ditt hjem.

Her er sommerhytta til Eli og Benjamin utendørs

Sommerhytta til Eli og Benjamin er proppfull av fine løsninger og god design både ute og inne. Og absolutt en…

Fargerikt og dempet med Stockholmsgrønn

I spekteret av grønne farger finnes både gylne, grålige og dype tradisjonelle grønntoner. Ønsker du deg en grønn nyanse er…

Får den gode sydenfølelsen i Larvik

I en klassisk villa fra 1909 har fotograf Dag Nordsveen og kona Louise skapt et sommerparadis i Larvik. Uteområdet gir…

Nybeiset terrassedrøm på Nesøya

Med nybeiset terrasse er du klar for å ta i mot sommeren! Har du vurdert et fargeskifte denne sesongen? Bli…

Den overgrodde hagen i Tid for hage

En eldre, grønn oase av en hage er i ferd med å gro igjen. Det bugner over av grønne vekster,…

Utsiktshage på Tid for hage

En smal, lang og litt kronglete uteplass blir til en utsiktsdrøm når Tid for hage jobber på. At de klarer…