Slik velger du riktig husmaling

Slik velger du riktig husmaling

Det er mange valg å ta når du skal i gang med å male huset utvendig. Spesielt gjelder dette hvilken husmaling du skal bruke. Her gir vi deg en forklaring på forskjellen mellom de ulike utemalingene fra Jotun, slik at det skal bli lettere for deg å velge riktig husmaling til ditt hus.

Bildet over: Lekkert med gult hus og grønne karmer. Huset er malt i fargen Jotun 0152 Staverngul, og karmene har fargen Jotun 0745 Grønn Umbra.

Den dyreste malingen er kanskje den rimeligste

Maling kommer i flere ulike prisklasser. Grunnen til at de varierer i pris er at de har ulike egenskaper og kvaliteter. Husmalinger i det øvre prissjiktet har bedre beskyttelse mot det skiftende været vi opplever i Norge, samtidig som de beskytter bedre mot svertesopp og alger. I tillegg er de beste malingene selvrensende, noe som gjør det vanskelig for smuss og skitt å feste seg på overflaten. Regnet vil også vaske bort skitt fra veggene, og dermed beholder huset et nymalt utseende i flere år.

Drygolin Nordic Extreme SUpertmatt Kjønnrøk Dempet

For et supermatt utseende kan du male med DRYGOLIN Nordic Extreme Supermatt. Dette huset er malt i fargen Jotun 4252 Kjønnrøk Dempet.

Kjøper du en kvalitetsmaling kan det kanskje virke dyrt i det du drar kortet, men du kan samtidig være sikker på at huset ditt har den beste beskyttelsen, og at det vil være lenge til neste gang du trenger å male. Så kanskje den dyreste malingen faktisk er den rimeligste?

Husk også at all DRYGOLIN-maling fra Jotun er utviklet, testet og produsert i Norge. DRYGOLIN har eksistert i 75 år, og 2 av 3 malte hus i Norge blir hvert år malt med DRYGOLIN. Det betyr at når du velger en maling fra Jotun, kan du være trygg på at huset får den aller beste beskyttelsen i vårt tøffe klima.

Jotun 1105 Villahvit

Maling fra Jotun er utviklet, testet og produsert i Norge. 2 av 3 malte hus i Norge blir hvert år malt med DRYGOLIN, og DRYGOLIN-serien fyller 75 år i 2023. Med vår lange erfaring betyr det at når du velger en maling fra Jotun, kan du være trygg på at huset får den aller beste beskyttelsen. Huset er malt i fargen Jotun 1105 Villahvit.

Tre malingstyper for utendørs bruk

Det finnes tre ulike malingstyper når du skal male utendørs. Disse er:

 • Akrylmaling (vanntynnet/«vannbasert»)
 • Alkydmaling / Oljemaling
 • Hybridmaling (som inneholder både akryl og alkyd/olje)

De tre ulike typene maling har noen ulike egenskaper, som det er lurt å vite noe om før du bestemmer deg.

Maler i arbeid med å male hus

Akrylmaling er vanntynnet og gir overlegen glans og farge i årevis. Da vi lanserte Extreme-teknologien i 2019 satte vi en helt ny standard for holdbarhet og beskyttelse. I våre DRYGOLIN Nordic Extreme-malinger benytter vi denne helt unike og patentsøkte Extreme-teknologien, og vi kan trygt si at malingen beskytter ekstremt godt over lang tid. Malingen er i tillegg selvrensende, noe som betyr at den vasker seg selv hver gang det regner. Dermed vil huset beholde sitt flotte utseende i år etter år.

En annen fordel med akrylmaling er at den tørker raskt. Du kan dermed male to strøk samme dag. Malingen er også mer miljøvennlig enn oljebaserte malinger.

Les mer om hvordan du kan gjøre miljøvennlige malingsvalg her.

Oljemaling er, som du nok skjønner, oljebasert. Dette gjør at malingen trekker godt inn i treverket, og gir en solid beskyttelse til kledningen. Tradisjonell oljemaling er tynnet med løsemidler, og mister glans og farge raskere enn andre typer maling, noe som kan gjøre at huset ser blast ut.

Hybridmaling inneholder både akryl og alkyd. Oljen i malingen trenger godt inn i kledningen, og gir huset ditt god beskyttelse, samtidig som akrylen gjør at glansen beholdes over flere år.

Varme og historiske farger til røde hus

Flott og landlig rødt hus i fargen Jotun 2746 Mørk Rubin. Er du opptatt av at rødfargen ikke skal bli blass? Da vil du sette pris på egenskapene i DRYGOLIN Nordic Extreme-serien!

Akrylmalinger

I kategorien akrylmalinger finner du våre aller beste utendørsmalinger. Her ligger hele vår DRYGOLIN Nordic Extreme-serie, DRYGOLIN Color Expert  og JOTUN Optimal-produktene. Under kan du lese litt mer om hver enkelt av våre ulike vanntynnede akrylmalinger.

DRYGOLIN Nordic Extreme

Den unike Extreme-teknologien gir overlegen beskyttelse og ekstrem farge- og glansholdbarhet. Malingen er selvrensende, og gir et varig flott og godt beskyttet hus. Måten malingen er formulert på er helt unik, og har en patentsøkt teknologi som Jotun er alene om. Det finnes ingen produkter «samme som» Extreme-teknologien! Vår langvarige utprøving og testing viser at dette er den beste malingen på markedet.

DRYGOLIN Nordic Extreme er vår suverent beste maling.

Jotun 1462 Grå Skifer

Husfargen Jotun 1462 Grå Skifer er en gråfarge mange liker, og med Extreme-teknologien vil fargen holde seg like fin i årevis!

DRYGOLIN Nordic Extreme gir overlegen beskyttelse, og sørger for at overflaten beholder sin glans og farge i mange år. I tillegg er malingen enkel å jobbe med, og du kan påføre to strøk samme dag ettersom malingen tørker raskt.

Med store variasjoner i det norske været settes stadig høyere krav til både farge og produkt. Denne malingen er formulert med en helt unik Extreme-teknologi, som gir overlegen beskyttelse uansett vær. I tillegg har produktet Svanemerket.

 DRYGOLIN Nordic Extreme

DRYGOLIN Nordic Extreme

 • Unik Extreme-teknologi som holder lengst
 • Ekstrem farge- og glansholdbarhet
 • Selvrensende
 • Lengst vedlikeholdsintervaller

DRYGOLIN Nordic Extreme Supermatt

DRYGOLIN Nordic Extreme kommer også i en Supermatt variant. Den har alle de samme, gode egenskapene som beskrevet over, og i tillegg har den en eksklusiv og tidsriktig supermatt finish. Det har lenge vært populært å male med supermatt maling inne, og dette er nå også på vei til å bli veldig populært ute.

Rålekkert med Supermatt kledning. Her malt i fargen Jotun 1434 Labrador.

Den supermatte glansen gir en dempet fremtoning og passer godt både til moderne arkitektur og på mer tradisjonelle boliger. Det finnes mange hvite hus i Norge, og med en mer dempet finish på de hvite og lyse fargenyansene, vil uterommet oppfattes som mer rolig og sollyset vil gi mindre gjenskinn.

Med DRYGOLIN Nordic Extreme kan du selv velge om du ønsker et hus med oljeglans eller et supermatt uttrykk – og dermed har du enda større muligheter til å sette ditt personlige preg på huset.

Malingen har Svanemerket, og emballasjen er 100% resirkulerbar, i tillegg til at den inneholder 60% resirkulert plast.

 DRYGOLIN Nordic Extreme Supermatt

DRYGOLIN Nordic Extreme Supermatt

 • Eksklusivt, supermatt utseende
 • Unik Extreme-teknologi som holder lengst
 • Ekstrem fargeholdbarhet
 • Selvrensende

DRYGOLIN Power Clean

DRYGOLIN Power Clean har ekstrem fargeholdbarhet, suveren fargegjengivelse og langvarig beskyttelse. Malingen er selvrensende, og spesielt effektiv mot svertesopp og alger, og har i tillegg et avdempet silkematt utseende.

Drygolin Color Expert Stavernsgul

For et silkematt utseende maler du med DRYGOLIN Power Clean. Her i fargen Jotun 0152 Staverngul.

Velger du DRYGOLIN Power Clean får huset et varig nymalt utseende, og det blir enklere å holde husveggen ren – produktegenskaper som i sum gir langvarig beskyttelse av dine verdier. I tillegg er malingen svanemerket, noe som gjør det enklere å ta et godt miljøvalg.

 DRYGOLIN Power Clean

DRYGOLIN Power Clean

 • Selvrensende teknologi – minimalt skittopptak
 • Svært langvarig beskyttelse
 • Spesielt effektiv mot svertesopp

DRYGOLIN OPTIMAL

DRYGOLIN Optimal er tilpasset det norske klimaet og er tilsatt midler som er effektive mot svertesopp. Moderne teknologi gjør at farge og glans holder seg like flott flere år. Maler du med DRYGOLIN Optimal er det veldig lenge til neste gang du trenger å male.

 DRYGOLIN Optimal

DRYGOLIN Optimal

 • Langvarig beskyttelse
 • Meget god farge- og glansholdbarhet
 • Tørker raskt – to strøk på én dag

Hybridmalinger

DRYGOLIN Pluss Oljemaling

DRYGOLIN Pluss Oljemaling er en meget værbestandig oljemaling med ekstra beskyttelse mot svertesopp og alger, og ekstra god farge- og glansholdbarhet sammenlignet med klassisk oljemaling.

 DRYGOLIN PLUSS Oljemaling

DRYGOLIN PLUSS Oljemaling

 • Våre oljer gir suveren inntrengning og heft
 • Meget værbestandig
 • Ekstra beskyttelse mot svertesopp og algevekst

DRYGOLIN Pluss Oljedekkbeis

DRYGOLIN Pluss Oljedekkbeis er en dekkende behandling for treverk, som fremhever treets struktur, og gir det et fint og avdempet utseende. Vi kan si at det er en slags mellomting mellom beis og maling, og at den har bedre farge- og glansholdbarhet enn klassisk oljedekkbeis.

 DRYGOLIN PLUSS Oljedekkbeis

DRYGOLIN PLUSS Oljedekkbeis

 • Våre oljer gir suveren inntrengning og heft
 • Meget værbestandig
 • Ekstra beskyttelse mot svertesopp og algevekst

Du kan lese mer om oljedekkbeis her.

Alkydmalinger / Oljebaserte malinger

DRYGOLIN Oljemaling og DRYGOLIN Oljedekkbeis.

DRYGOLIN Oljemaling og Oljedekkbeis er Jotuns originale oljemaling og oljedekkbeis. Malingen er meget værbestandig, og kan brukes ned til -5 grader.

 DRYGOLIN Oljemaling

DRYGOLIN Oljemaling

 • Problemløser for slitt underlag
 • Kan påføres i lave temperaturer
 DRYGOLIN OLJEDEKKBEIS

DRYGOLIN OLJEDEKKBEIS

 • Problemløser for slitt underlag
 • Kan påføres i lave temperaturer

Les mer om forskjellen mellom DRYGOLIN Pluss Oljedekkbeis og DRYGOLIN Oljedekkbeis her.

En liste over alle våre malinger finner du her.

Lurer du på noe?

Da gjenstår det egentlig bare å ønske lykke til med eksteriørsesongen – og god maling! Husk at du kan stille oss tekniske spørsmål hvis det er noe du lurer på med malingen.

Vi har også en fargerådtjeneste hvis du trenger hjelp til fargesetting.

Tips til husvask og hvordan du behandler terrassen

Vi anbefaler at du vasker huset før du går i gang med malingen. Det er ikke lurt å male inn svertesopp, den vokser bare gjennom malingsfilmen etter hvert og du blir aldri kvitt problemet. Vi anbefaler deg å bruke JOTUN 3-i-1 Kraftvask og soppfjerner. Det er en kraftig utvendig spesialvask som er spesielt effektiv mot sopp- og algevekst med desinfiserende langtidseffekt. Her får du gode tips til husvasken.

Hvis du lurer på hvordan du tar vare på terrassen din eller har ønsker om et nytt uterom, så finner du både tips og inspirasjon på vår blogg.

Avatar
Avatar

Audun Ibenholt – Digital Content Manager

Audun har skrevet blogg og jobbet med tekst i hele sitt voksne liv. Han er opptatt av merkevarebygging, kommunikasjon og tydelig språk. Sammen med Jotuns egne fargeeksperter og andre samarbeidspartnere ønsker han å inspirere og motivere til å komme i gang med oppussingsprosjekter - både små og store.

Husets detaljer og utemøbler krever spesialmaling

Vinduer, dører, staffasje, hagemøbler, gjerder og andre utvendige detaljer​ er ofte laget av høvlet treverk, som krever en maling med…

Harmonisk fargesetting av huset

For å skape en harmonisk fargesetting av hele huset er det viktig å ta hensyn til både omgivelsene, husets stil…

Slik maler du grunnmuren (og murhuset)

Det er i utgangspunktet ikke noe vanskeligere å male mur, hverken grunnmuren eller murhuset, enn det er å male treverk,…

En moderne oljemaling: Oppdag DRYGOLIN Pluss

DRYGOLIN Pluss er oljemalingen som leverer det «lille ekstra» sammenlignet med tradisjonelle oljemalinger. Mer værbestandig, bedre beskyttelse og lengre vedlikeholdsintervaller….

Rødt til både moderne boliger og tradisjonelle hus

Røde hus har en spesiell plass i hjertene til mange, særlig i Norge og Skandinavia. Fra den klassiske røde stuen…

Låven gikk fra rød til dempet sort hjemme hos Halvor Bakke

Hjemme i Stavern ønsket Halvor Bakke en forandring og endret fargen på den gamle låven, som nå er uthus og…