Slik velger du riktig husmaling

Slik velger du riktig husmaling

Det er mange valg å ta når du skal i gang med å male huset utvendig. Spesielt gjelder dette hvilken husmaling du skal bruke. Her gir vi deg en forklaring på forskjellen mellom de ulike utemalingene fra Jotun, slik at det skal bli lettere for deg å velge riktig husmaling til ditt hus.

Bildet over: Lekkert med gult hus og grønne karmer. Huset er malt i fargen Jotun 0152 Staverngul, og karmene har fargen Jotun 0745 Grønn Umbra.

Den dyreste malingen er kanskje den rimeligste

Maling kommer i flere ulike prisklasser. Grunnen til at de varierer i pris er at de har ulike egenskaper og kvaliteter. Husmalinger i det øvre prissjiktet har bedre beskyttelse mot det skiftende været vi opplever i Norge, samtidig som de beskytter bedre mot svertesopp og alger. I tillegg er de beste malingene selvrensende, noe som gjør det vanskelig for smuss og skitt å feste seg på overflaten. Regnet vil også vaske bort skitt fra veggene, og dermed beholder huset et nymalt utseende i flere år.

Drygolin Nordic Extreme SUpertmatt Kjønnrøk Dempet

For et supermatt utseende kan du male med DRYGOLIN Nordic Extreme Supermatt. Dette huset er malt i fargen Jotun 4252 Kjønnrøk Dempet.

Kjøper du en kvalitetsmaling kan det kanskje virke dyrt i det du drar kortet, men du kan samtidig være sikker på at huset ditt har den beste beskyttelsen, og at det vil være lenge til neste gang du trenger å male. Så kanskje den dyreste malingen faktisk er den rimeligste?

Husk også at all DRYGOLIN-maling fra Jotun er utviklet, testet og produsert i Norge. DRYGOLIN har eksistert i 75 år, og 2 av 3 malte hus i Norge blir hvert år malt med DRYGOLIN. Det betyr at når du velger en maling fra Jotun, kan du være trygg på at huset får den aller beste beskyttelsen i vårt tøffe klima.

Jotun 1105 Villahvit

Maling fra Jotun er utviklet, testet og produsert i Norge. 2 av 3 malte hus i Norge blir hvert år malt med DRYGOLIN, og DRYGOLIN-serien fyller 75 år i 2023. Med vår lange erfaring betyr det at når du velger en maling fra Jotun, kan du være trygg på at huset får den aller beste beskyttelsen. Huset er malt i fargen Jotun 1105 Villahvit.

Tre malingstyper for utendørs bruk

Det finnes tre ulike malingstyper når du skal male utendørs. Disse er:

 • Akrylmaling (vanntynnet/«vannbasert»)
 • Alkydmaling / Oljemaling
 • Hybridmaling (som inneholder både akryl og alkyd/olje)

De tre ulike typene maling har noen ulike egenskaper, som det er lurt å vite noe om før du bestemmer deg.

Maler i arbeid med å male hus

Akrylmaling er vanntynnet og gir overlegen glans og farge i årevis. Da vi lanserte Extreme-teknologien i 2019 satte vi en helt ny standard for holdbarhet og beskyttelse. I våre DRYGOLIN Nordic Extreme-malinger benytter vi denne helt unike og patentsøkte Extreme-teknologien, og vi kan trygt si at malingen beskytter ekstremt godt over lang tid. Malingen er i tillegg selvrensende, noe som betyr at den vasker seg selv hver gang det regner. Dermed vil huset beholde sitt flotte utseende i år etter år.

En annen fordel med akrylmaling er at den tørker raskt. Du kan dermed male to strøk samme dag. Malingen er også mer miljøvennlig enn oljebaserte malinger.

Les mer om hvordan du kan gjøre miljøvennlige malingsvalg her.

Oljemaling er, som du nok skjønner, oljebasert. Dette gjør at malingen trekker godt inn i treverket, og gir en solid beskyttelse til kledningen. Tradisjonell oljemaling er tynnet med løsemidler, og mister glans og farge raskere enn andre typer maling, noe som kan gjøre at huset ser blast ut.

Hybridmaling inneholder både akryl og alkyd. Oljen i malingen trenger godt inn i kledningen, og gir huset ditt god beskyttelse, samtidig som akrylen gjør at glansen beholdes over flere år.

Varme og historiske farger til røde hus

Flott og landlig rødt hus i fargen Jotun 2746 Mørk Rubin. Er du opptatt av at rødfargen ikke skal bli blass? Da vil du sette pris på egenskapene i DRYGOLIN Nordic Extreme-serien!

Akrylmalinger

I kategorien akrylmalinger finner du våre aller beste utendørsmalinger. Her ligger hele vår DRYGOLIN Nordic Extreme-serie, DRYGOLIN Color Expert  og JOTUN Optimal-produktene. Under kan du lese litt mer om hver enkelt av våre ulike vanntynnede akrylmalinger.

DRYGOLIN Nordic Extreme

Den unike Extreme-teknologien gir overlegen beskyttelse og ekstrem farge- og glansholdbarhet. Malingen er selvrensende, og gir et varig flott og godt beskyttet hus. Måten malingen er formulert på er helt unik, og har en patentsøkt teknologi som Jotun er alene om. Det finnes ingen produkter «samme som» Extreme-teknologien! Vår langvarige utprøving og testing viser at dette er den beste malingen på markedet.

DRYGOLIN Nordic Extreme er vår suverent beste maling.

Jotun 1462 Grå Skifer

Husfargen Jotun 1462 Grå Skifer er en gråfarge mange liker, og med Extreme-teknologien vil fargen holde seg like fin i årevis!

DRYGOLIN Nordic Extreme gir overlegen beskyttelse, og sørger for at overflaten beholder sin glans og farge i mange år. I tillegg er malingen enkel å jobbe med, og du kan påføre to strøk samme dag ettersom malingen tørker raskt.

Med store variasjoner i det norske været settes stadig høyere krav til både farge og produkt. Denne malingen er formulert med en helt unik Extreme-teknologi, som gir overlegen beskyttelse uansett vær. I tillegg har produktet Svanemerket.

 DRYGOLIN Nordic Extreme

DRYGOLIN Nordic Extreme

 • Vår suverent beste noensinne – holder lengst!
 • Overlegen beskyttelse
 • Ekstrem farge- og glansholdbarhet
 • Selvrensende

DRYGOLIN Nordic Extreme Supermatt

DRYGOLIN Nordic Extreme kommer også i en Supermatt variant. Den har alle de samme, gode egenskapene som beskrevet over, og i tillegg har den en eksklusiv og tidsriktig supermatt finish. Det har lenge vært populært å male med supermatt maling inne, og dette er nå også på vei til å bli veldig populært ute.

Rålekkert med Supermatt kledning. Her malt i fargen Jotun 1434 Labrador.

Den supermatte glansen gir en dempet fremtoning og passer godt både til moderne arkitektur og på mer tradisjonelle boliger. Det finnes mange hvite hus i Norge, og med en mer dempet finish på de hvite og lyse fargenyansene, vil uterommet oppfattes som mer rolig og sollyset vil gi mindre gjenskinn.

Med DRYGOLIN Nordic Extreme kan du selv velge om du ønsker et hus med oljeglans eller et supermatt uttrykk – og dermed har du enda større muligheter til å sette ditt personlige preg på huset.

Malingen har Svanemerket, og emballasjen er 100% resirkulerbar, i tillegg til at den inneholder 60% resirkulert plast.

 DRYGOLIN Nordic Extreme Supermatt

DRYGOLIN Nordic Extreme Supermatt

 • Vakkert, supermatt utseende
 • Overlegen beskyttelse
 • Ekstrem fargeholdbarhet
 • Selvrensende

DRYGOLIN Color Expert

DRYGOLIN Color Expert er formulert med Longlasting Color Technology, noe som gir malingen ekstrem fargeholdbarhet, suveren fargegjengivelse og langvarig beskyttelse. Malingen er selvrensende, og spesielt effektiv mot svertesopp og alger, og har i tillegg et avdempet silkematt utseende.

Drygolin Color Expert Stavernsgul

Hus malt med DRYGOLIN Color Expert i fargen Jotun 0152 Staverngul.

Velger du DRYGOLIN Color Expert får huset et varig nymalt utseende, og det blir enklere å holde husveggen ren – produktegenskaper som i sum gir langvarig beskyttelse av dine verdier. I tillegg er malingen svanemerket og BREEAM-Nor-godkjent, noe som gjør det enklere å ta et godt miljøvalg.

 DRYGOLIN Color Expert

DRYGOLIN Color Expert

 • Ekstrem fargeholdbarhet og langvarig beskyttelse
 • Vakkert avdempet silkematt utseende
 • Selvrensende og spesielt effektiv mot svertesopp og alger
 • Effektiv påføring – effektiv tørketid

Jotun OPTIMAL

Jotun Optimal er tilpasset det norske klimaet og er tilsatt midler som er effektive mot svertesopp. Moderne teknologi gjør at farge og glans holder seg like flott flere år. Maler du med Jotun Optimal er det veldig lenge til neste gang du trenger å male.

 Jotun OPTIMAL

Jotun OPTIMAL

 • Suveren farge- og glansholdbarhet
 • Tørker raskt – 2 strøk på en dag
 • Et godt miljøvalg

Jotun OPTIMAL Optiwhite

Huseiere med hvite hus opplever det krevende å holde huset hvitt og rent over tid. Skitt og begroing syns mye bedre på en hvit vegg enn en vegg med mørkere farger. OPTIMAL OptiWhite er en selvrensende husmaling utviklet for hvite hus med ekstremt lavt skittopptak og suveren beskyttelse mot svertesopp. Dette gjør at huset holder seg hvitt og vakkert lenger. Malingen fås i alle Jotuns mest populære hvitfarger.

 Jotun OPTIMAL OptiWhite

Jotun OPTIMAL OptiWhite

 • Ekstremt lavt skittopptak
 • Suveren farge- og glansholdbarhet
 • Effektiv mot svertesopp
 • Tørker raskt – to strøk på én dag

Hybridmalinger

DRYGOLIN Pluss Oljemaling

DRYGOLIN Pluss er en meget værbestandig oljemaling med ekstra beskyttelse mot svertesopp og alger, og ekstra god farge- og glansholdbarhet sammenlignet med klassisk oljemaling.

 DRYGOLIN PLUSS Ojemaling

DRYGOLIN PLUSS Ojemaling

 • Ekstra beskyttelse mot svertesopp og algevekst
 • Ekstra god farge- og glansholdbarhet
 • Meget værbestandig

DRYGOLIN Pluss Oljedekkbeis

Oljedekkbeis er en dekkende behandling for treverk, som fremhever treets struktur, og gir det et fint og avdempet utseende. Vi kan si at det er en slags mellomting mellom beis og maling, og at den har bedre farge- og glansholdbarhet enn klassisk oljedekkbeis.

 DRYGOLIN PLUSS Oljedekkbeis

DRYGOLIN PLUSS Oljedekkbeis

 • Ekstra beskyttelse mot svertesopp og algevekst
 • Ekstra god farge- og glansholdbarhet
 • Meget værbestandig

Du kan lese mer om oljedekkbeis her.

Alkydmalinger / Oljebaserte malinger

DRYGOLIN Oljemaling og DRYGOLIN Oljedekkbeis.

DRYGOLIN Oljemaling og Oljedekkbeis er Jotuns originale oljemaling og oljedekkbeis. Malingen er meget værbestandig, og kan brukes ned til -5 grader.

 DRYGOLIN Oljemaling

DRYGOLIN Oljemaling

 • God beskyttelse mot svertesopp
 • Meget værbestandig

 DRYGOLIN OLJEDEKKBEIS

DRYGOLIN OLJEDEKKBEIS

 • God beskyttelse mot svertesopp
 • Meget værbestandig

Les mer om forskjellen mellom DRYGOLIN Pluss Oljedekkbeis og DRYGOLIN Oljedekkbeis her.

En liste over alle våre malinger finner du her.

Lurer du på noe?

Da gjenstår det egentlig bare å ønske lykke til med eksteriørsesongen – og god maling! Husk at du kan stille oss tekniske spørsmål hvis det er noe du lurer på med malingen.

Vi har også en fargerådtjeneste hvis du trenger hjelp til fargesetting.

Tips til husvask og hvordan du behandler terrassen

Vi anbefaler at du vasker huset før du går i gang med malingen. Det er ikke lurt å male inn svertesopp, den vokser bare gjennom malingsfilmen etter hvert og du blir aldri kvitt problemet. Vi anbefaler deg å bruke JOTUN 3-i-1 Kraftvask og soppfjerner. Det er en kraftig utvendig spesialvask som er spesielt effektiv mot sopp- og algevekst med desinfiserende langtidseffekt. Her får du gode tips til husvasken.

Hvis du lurer på hvordan du tar vare på terrassen din eller har ønsker om et nytt uterom, så finner du både tips og inspirasjon på vår blogg.

Avatar
Avatar

Audun Ibenholt – Digital Content Manager

Audun har skrevet blogg og jobbet med tekst i hele sitt voksne liv. Han er opptatt av merkevarebygging, kommunikasjon og tydelig språk. Sammen med Jotuns egne fargeeksperter og andre samarbeidspartnere ønsker han å inspirere og motivere til å komme i gang med oppussingsprosjekter - både små og store.

Helmatt hytte på eventyrlige Randøy

I denne episden går turen til Randøy, rett utenfor Stavanger. Her ligger det ei hytte med en litt uvanlig fasong….

Ferdigmalt kledning gir ekstrem beskyttelse

Med ferdigmalt kledning malt med DRYGOLIN Nordic Extreme kan du være sikker på at hytta di har ekstrem beskyttelse for…

Hvaler-hytta får som fortjent

På denne Hvaler-hytta må det gjøres en skikkelig oppgradering både inne og ute. Eventyrlig-gutta tar selvsagt oppdraget, og forvandler denne…

Slik fargesetter du hele huset

Fargesetter du huset med omhu, skaper du et harmonisk helhetsinntrykk! Husfasaden er malt i fargen Jotun 7653 Stockholmsgrønn, detaljer malt…

Blomsterdekoratørens supermatte sorte hus

Her er det herlig å være! Vi besøker Anna Gouteva sitt nymalte sorte hus, som har fått fargen Jotun 9938…

Dette må du huske på når du skal male huset

Har malingen begynt å falme? Eller kanskje du bare vil friske opp huset med en ny farge? Her får du…