Slik holder du huset pent og rent

Slik holder du huset pent og rent

Hva er vel vakrere enn nymalte, hvite vegger! Ved å bruke rengjøringsprodukter med sopp- og algedreper og maling med selvrensende egenskaper, bevarer du et langvarig, nymalt utseende. Her er veggen malt med DRYGOLIN Nordic Extreme i fargen Jotun 1453 Bomull. Døra, malt med DRYGOLIN Ultimat Vindu & Dør i fargen Jotun 0745 Grønn Umbra gir en nydelig kontrast, og helheten fremstår rent og delikat.

Beskytter kledningen

Fuktig klima gjør kledningen mer utsatt for svertesopp og algevekst enn noen gang! Jotuns egen biolab er derfor tidlig med i prosessen når nye malinger utvikles. DRYGOLIN Nordic Extreme inneholder effektive biocider, og har selvrensende egenskaper som motvirker svertesopp og algevekst. Jotuns testfelt, hvor malingen eksponeres i ulike miljøer, viser hvor overlegen DRYGOLIN Nordic Extreme er i forhold til sine konkurrenter når det gjelder sopp og algevekst. Fint for deg å vite når du skal velge maling til huset ditt!

esting Drygolin Nordic Extreme

 DRYGOLIN Nordic Extreme

DRYGOLIN Nordic Extreme

 • Vår suverent beste noensinne – holder lengst!
 • Overlegen beskyttelse
 • Ekstrem farge- og glansholdbarhet
 • Selvrensende

Testing! Testing! Testing!

Norge har en lang kystlinje med MYE vær, og det er store variasjoner i klima – et klima som går i mer og mer ekstrem retning. Siden sol og fuktig klima om hverandre gir best grobunn for sopp og alger, er riktig beskyttelse av hus derfor svært viktig! Vi har flere teststasjoner rundt om i Norge, fra Kråkenes Fyr og Bergen i vest til Sandefjord i øst. Med trygghet for den beste beskyttelse gjennom nær 90 år, er det ingen tilfeldighet at det i dag er over 200.000 hus som males med Jotun-produkter hvert år!

Velg en gul farge på huset

Gul sommeridyll! Friske gultoner har gjennom tidene funnet veien til alt fra bolighus over det ganske land til hytter langs kysten. De siste årene har derimot pendelen dreid mot de lysere og mer dempede utgavene. Her er det malt med Jotun 0738 Herregårdsgul på veggene, og vinduene og detaljene er malt i fargen Jotun 1376 Frostrøyk. Terrassen er beiset med TREBITT Terrassebeis i fargen Jotun 0676 Tjærebrun.

Hva er sopp- og algevekst

 • Svertesopp: Fellesbetegnelse på muggsopp-arter som danner blåsvart misfarging i de ytre lagene av treverket og på overflaten av beis og maling. Kjennetegnes ved sorte prikker eller spindelvevlignende nettverk på treverk eller overflatebehandling. I tillegg til at svertesoppen er skjemmende, kan kraftig vekst svekke overflatebehandlingen og føre til fukt- og råteskader.
 • Alger: forårsakes av støv og forurensning, jordsprut eller nedfall fra trær i nærheten. Det vokser kun ved høy fuktighet over lengre tid, noe som gir fare for råteskader. Finnes oftest på nordvendte vegger og bak busker og trær som står nær husveggen. Råte- og muggsopp er avhengig av fukt, næringsstoffer og temperatur mellom 5 og 30°C.

I tillegg til å være et estetisk problem, er det viktig å være klar over at soppen alltid blir verre hvis den først har satt seg. Derfor der det viktig å være tidlig ute med husvasken, slik at du får fjernet den helt med soppdrepende midler. Spesielt viktig er det hvis du skal male huset, da er det avgjørende at svertesoppen fjernes før du maler. Hvis ikke blir malingfilmen helt ødelagt, og det kan komme fukt som igjen gjør at malingen flasser.

Grønske er en populær betegnelse for grønnalger.

Pent og rent hus

Godfølelsen! Rent og nymalt hus. Ekstra vakkert blir det med et fargerikt innslag som her, med en nymalt benk.

Jotun 1105 Villahvit_Jotun 8413 Herregårdsgrønn

Veggen er malt i Jotun 1105 Villahvit. Benken i Jotun 8413 Herregårdsgrønn. 

Hvordan unngå soppen

 • Visir Oljegrunning brukes som grunning på alt bart treverk før beis eller maling. Produktet inneholder filmkonserverende midler som motvirker vekst av svertesopp på treoverflaten. Overflaten behandles så med beis eller maling fra Jotun som motvirker svertesopp.
 • Vask huset hvert år, minimum annethvert år.
 • Fjern alltid sopp før du maler. Dersom du maler over soppen, vil du få en levende organisme mellom malingslagene. Hvis denne trenger gjennom malingen, er det så å si umulig å bli kvitt soppen.
 • Vask vekk soppen med børste og vanntilsatt fasadevaskemiddel (se våre produkter lenger ned). Bruk en vanlig hageslange. Bruker du høytrykksspyler, er det risiko for å få vann i sprekker og furer. Husk at det er mengden vann, og ikke trykket, som avgjør om huset blir rent.

Jotun kraftvask

Gode produkter for rengjøring av fasade og terrasse

Se tips til rengjøring her.

Huset er malt med Jotun 1624 Letthet. Døren er malt med Jotun 5047 Tunhovd.

Gå sommeren i møte med vakre, nymalte husvegger! Med en blå grønn dør mot grønne uteområder, får du en vakker og sommerlig fargekombinasjon.

Lang erfaring har gitt unik kompetanse

Jotun har helt siden 1926 vært Norges ledende malingsprodusent på produkter til det norske markedet. Vår lange erfaring gir en unik kunnskap om hvilken beskyttelse et trehus må ha for å stå imot det krevende norske været. Jotun er derfor i dag en av verdens ledende produsenter av maling for trehus!

 DRYGOLIN Nordic Extreme

DRYGOLIN Nordic Extreme

 • Vår suverent beste noensinne – holder lengst!
 • Overlegen beskyttelse
 • Ekstrem farge- og glansholdbarhet
 • Selvrensende
Camilla Skjelberg

Camilla Skjelberg – Regional Digital Manager

Camilla har lang erfaring med merkevarebygging og kommunikasjon. I samarbeid med Jotuns fargeeksperter, anerkjente stylister og samarbeidspartnere, deler hun nyheter, trender og inspirerende tips med deg.

Forny utebenken på 1 – 2 – 3

Forny uterommet med helhetlig og god fargesetting! Det er lett å drømme seg bort til fjerne himmelstrøk når vi ser…

Nye dekorfarger som tilfører det lille (store) ekstra

Virkningsfull forvandling med dekorfarger! Se hvor stor forskjell det er på inngangspartiet når man går for et helhetlig fargevalg, der…

Blå nyanser – dempet og delikat

Rolig og naturlig fargemiks: Møbler i tre står ekstra godt fram med en dempet blå farge som bakteppe. Her er…

Grønnfarger i forfriskende harmoni

Behagelig ton-i-ton: Nydelige, duse grønnfarger som spiller godt sammen. Veggen er malt med vår nye silkematte Drygolin Color Expert i…

MUTED YELLOW – NY OG DELIKAT OKERFARGE

Ny og behagelig: Jotun 10168 Muted Yellow er som navnet sier; dempet og ny okerfarge.  En ny og nydelig versjon…

Silkematt Drygolin-nyhet

Kjærkommen Drygolin-nyhet: Med silkematt, dempet glans har du nå større mulighet enn noen gang til å sette ditt personlige preg…