Inngangsparti med lekre detaljer

Inngangsparti med lekre detaljer

Therese Knutsen er Interiør- og hagedesigner, og blogger om sine prosjekter på thereseknutsen.no – og deler inspirasjon Instagram @bythereseknutsenno

Denne saken har Therese laget til sin blogg og delt med Jotun Uteinspirasjon. Se den flotte jobben hun har gjort med fasade og inngangsparti! Her er det lekre detaljer til inspirasjon!

Et godt tips er å ha en overordnet plan som kan utføres i etapper når tid, økonomi og arbeidslyst er på plass. Så lenge man følger planen vil resultatet få et helhetlig preg til slutt. Man unngår også dyre spontane bomkjøp og upraktiske og lite gjennomtenkte løsninger.

Total forvandling av inngangspartiet

Det har tatt lang tid å komme i mål med oppgraderingen vi har gjort på fasaden og på inngangspartiet vårt! De siste to årene har vi gjort litt og litt når motivasjonen og tiden har strukket til.

Den overordnede planen la vi for flere år siden når hele husets fasadeendring og oppgradering av terrassene ble planlagt. Vi har selv gjennomført de ulike uteprosjektene etter samme prinsipp som jeg alltid formidler til kundene mine når jeg designer uteområder: lag en overordnet plan, og få et helhetlig preg til slutt!

Mine kunder bruker ofte flere sesonger på å ferdigstille uteområdene jeg designer!

Slik så det ut før!

Slik så fasaden og garasjen vår ut når vi overtok huset. Høye hvite grunnmurer, slitne garasjeporter og farger på kledningen som ikke var helt vår smak… Enorme Thujatrær skjulte store deler av husets inngangsparti, og krypplanter dekket de flotte bergene som vi gjerne ville ta frem igjen.

ETTER: Total forvandling av inngangsparti og fasade! Huset fremstår i dag som moderne og lekkert.

Vi ønsket ikke å ta en full renovering av fasaden i første omgang i og med at vi hadde mange prosjekter på listen, og både bordkledning og vinduer var skiftet ganske nylig. Løsningen ble derfor å bruke trespiler på den hvite dominerende grunnmuren. (Samme spiler som vi brukte på deler av veggene på terrassen som dekor)

Produkter i prosjektet

Muren malte vi først med JOTUN DryTech murmaling

 JOTUN DryTech Murmaling

JOTUN DryTech Murmaling

 • Holder all mur pen lengst
 • Til alle typer mur/grunnmur/betong
 • Motvirker flassing
 • Skittavvisende

Bordkledningen ønsket vi sort på hele huset. Vi malte med Jotun Optimal i fargen 4116 Corvus Black.

 OPTIMAL

OPTIMAL

 • Suveren på utseende i år etter år
 • Suveren farge- og glansholdbarhet
 • Tørker raskt – 2 strøk på en dag
 • Et godt miljøvalg

Samme farge brukte vi på vinduene, 4116 Corvus Black. Her malte vi med Optimal Vindu/Dør Dette gav huset et strammere og mer helhetlig uttrykk.

 OPTIMAL Vindu og Dør

OPTIMAL Vindu og Dør

 • Beholder farge og glans over lang tid
 • Enkel å påføre
 • Gode hefteegenskaper

Spiler og lekre detaljer

Vi malte også hele garasjen sort, samt byttet de to gamle garasjeportene til én stor moderne port.

Mellom garasjen og huset satte vi opp en port i spiletre som skjuler søppelbøtter og annet som lagres her. Spiletreet gir også en fin sammenkobling mellom hus og garasje.

Thujatrærne ble hugget ned og vi gikk først i gang med å rykke frem inngangsdøren. Døren lå opprinnelig to meter lenger inn, og det var egen inngangsdør til rommet til venstre som er rommet til sønnen vår. (Greit at hans dør var inne i huset, synes vi.) – Dette førte til at den store skiferbelagte betongtrappen ned til døren ikke kunne brukes lenger. Trinnene måtte nemlig fjernes for å kunne åpne den nye døren.

Inngangsparti med spiler beiset i Trebitt Oljebeis. Foto: Therese Knutsen @bythereseknutsenno

Ny inngangsdør og gangbro

Vi flyttet adkomsten og bygget en gangbro med trappetrinn ned til den nye inngangen. I tillegg fikk vi støpt plantekar /murer ved døren og på toppen av den gamle trappen. Der de store pottene står er det betongdekke under, og dermed ikke grobunn for beplanting. Dette løste vi med å fylle grus på toppen av betongen og plassere de enorme pottene der slik at vi kunne plante både et lite tre og frodige planter.

Nytt inngangsparti med gangbro.

Vi er veldig glad i “svevende” løsninger så vi planla tidlig “broen” og trinnet som ble bygget av stående konstruksjonsvirke og malt i samme sorte farge som på huset. Dimensjonen er 36 x 150 mm og vi malte med Optimal fra Jotun i fargen 4116 Corvus Black.

Gangveien mot døren og trinnene som krabber seg rundt berget er bygget i vanlig trykkimpregnerte terrassebord som vi har valgt å ikke behandle med noe foreløpig.

“Broen” leder vei fra gaten mot huset, og der trinnene starter har vi satt opp et strømlinjeformet rekkverk. Rekkverket har fått integrert dimmbar ledbelysning på undersiden. Lyset treffer trinnene og lyser samtidig opp plantene og det vakre berget. Både praktisk og dekorativt!

Jotuns anbefalte produkt: Utegulv får tøff medfart i det norske klimaet, og det er fare for at en dekkende husmaling på gulv vil flasse av og gi et lite holdbart resultat på sikt. Jotun anbefaler derfor å bruke Trebitt Terrassebeis som er en transparent beis, beregnet til bruk på impregnert materialer og terrassegulv. 

Transparent oljebeis til spilene

Spilene vi har brukt som detalj flere plasser på huset er ubehandlet gran i dimensjonen 30×48 mm som vi har beiset med Trebitt Oljebeis fra Jotun i fargen 9076 Sandgrå. Beisen gav treverket et fint grålig slør uten å ta bort den naturlige trestrukturen. Perfekt!

 TREBITT Oljebeis

TREBITT Oljebeis

 • Naturlig vakkert
 • Pleier og bevarer
 • Unik, egenutviklet alkydolje
 • Krever ingen grunning

Er så fornøyd med jobben til ingeniøren (snekkeren) i huset som har krabbet alle spilene inn mot det fine berget, laget 45-graders vinkler og fine sammenføyninger på hjørnene, og skrudd spilene i veggen med Camo skrumal slik at det ikke blir synlige skruer i spilene.

It`s all in the details!

Ved inngangsdøren har vi lagt samme flisene som vi har inne i entreen/hallen. Liker så godt at gulvet bare fortsetter ut! Forskjellen på inneflisen og uteflisen er at ute er de 2 cm tykke og montert på “føtter” slik at de kommer opp fra bakken. Slik unngår man frostspreng og fliser som løsner! Under er det fall mot sluk i betongdekket! Vann og smårusk forsvinner dermed ned i sprekkene mellom flisene siden det ikke er fugemasse der. Se mer om dette geniale terrassesystemet som heter Evo/2 hos Fagflis.

Ved siden av inngangsdøren var berget dekket av gress og vekster, og det vokste store busker og trær på hele denne siden av huset. Foto: Therese Knutsen.

Vi hugget ned trær og busker, skrubbet rent berget, gruset bakken slik at vi fikk en ekstra biloppstillingsplass, og bygget et langt plantekar ved husveggen. (Du kan lese mer om planteprosjektet på bloggen til Therese.)

Det eneste vi beholdt i dette området var de fantastiske partiene med blåbærlyng og de store bjørketrærne.

Håper du har fått nyttig informasjon samt noen gode ideer og litt inspirasjon til løsninger på inngangsparti som ikke er veldig kostbare og som kan gjennomføres i flere etapper.

Therese

Design, styling, foto og tekst i denne saken: ©Therese Knutsen

Les mer om oppgraderingen av terrassen til Therese

Barbro
Barbro

Barbro – Brand Manager

Barbro har lang fartstid i Jotun, og har jobbet med både eksteriør- og interiørmalinger i en årrekke. Som prosjektleder for Jotuns mange fargekart, og gjennom ulike samarbeid og oppussingsprogrammer, skaper hun inspirasjon til fornyelse av ditt hjem.

Vask huset utvendig når våren kommer

Vil du ta godt vare på kledningen til huset, er det smart å vaske huset regelmessig. Vår anbefaling er å…

Nytt DRYGOLIN-fargekart – husfarger til alle årstider

Vakker fargesetting til hele huset – året rundt. Nå er nytt DRYGOLIN-fargekart for 2024 endelig her! Bildet over: Huset er…

Selvrensende maling som vasker huset for deg

Nyheten DRYGOLIN Power Clean er det nyeste tilskuddet til DRYGOLIN-familien. En selvrensende maling som vasker huset for deg hver gang…

Årets nye husfarger fra DRYGOLIN

Med det nye DRYGOLIN-fargekartet kommer også 5 nye DRYGOLIN-farger. Blant årets nye husfarger finner du både varme terrakotta-toner, samt dempede…

Hytta på Svalbard med stor oppgradering

Eventyrlig-gutta er tilbake der hvor alt startet, på Svalbard. I denne episoden, som er episode 70 av serien, mimrer gutta…

Eventyrlig hytte i eventyrlige Åsenfjord

Med utsikt over Åsenfjord ligger et lite hyttetun bestående av 3 hytter. Her er det en storfamilie som ønsker seg…