Derfor bør du velge hvitt

Derfor bør du velge hvitt

Vurderer du å male huset hvitt?

Hvis du vurderer å male huset hvitt er du ikke alene. Hvite, lette og lys farger har sterke tradisjoner i Norge. Nå er det også lettere å holde veggene hvite og rene, år etter år. Se vår guide til valg av hvitfarge.

Jotun Optiwhite 9918 Klassisk hvit

Lyse, lette farger har sterke tradisjoner på norske hus. Her er det malt med den nye selvrensende Jotun Optimal Optiwhite i fargen 9918 Klassisk Hvit på vegg og muren er malt med Jotun Premium mur i fargen 1500 Grafittgrå .

Hvordan få rent og hvitt hus – år etter år!

Hvite hus er mer krevende å holde pene og hvite, enn hus malt i andre farger. Endelig er det utviklet en maling som er spesialutviklet for hvite hus – en gladnyhet for alle kvalitetsbevisste nordmenn med hvite hus. Den nye OPTIMAL OptiWhite gjør det nemlig enklere å holde huset hvitt og rent år etter år.

  1. Ekstremt lavt skittopptak: Produktet er basert på en ny teknologi som hindrer at skitt fester seg til husets overflate. Malingen er også meget effektiv mot svertesopp.
  2. Glans og holdbarhet: Moderne teknologi sørger for at både glans og farger bevares. OPTIMAL OptiWhite inneholder effektive pigmenter og værbestandige bindemidler som gir huset den nødvendige solbeskyttelsen.
  3. Tørker raskt: Siden malingen tørker raskt, er det lettere å gjøre en effektiv malejobb. Er du heldig med været, kan du klare to strøk på en dag.

Bør du male huset i år?

Finn riktig farge til din terrasse

Dette huset er malt med Jotun Optimal Optiwhite i fargen 1105 Villahvit, en av Jotuns nyeste hvitfarger.

Populært og klassisk med hvite vegger

Ikke bare er vi et folk som elsker hvitt, men rent stilhistorisk har det vært veldig populært å male veggene hvite. Før stod nemlig den hvite fargen for noe helt eget og eksklusivt, ettersom de hvite pigmentene var svært kostbare. Mange tenker på hvite, flotte sørlandsbyer, men også på landsbasis er og blir den hvite fargen vår mest solgte farge.

Se alle UTEFARGENE i det digitale fargekartet. I fargekartet får du også forslag til passende farger til terrassen, muren og detaljer til alle husfargene.

Lær mer om valg av hvitfarger

Velg hvitfarge med omhu

Husk at det er viktig å ta hensyn til eventuell hvittone du har på vinduer og detaljer. Har du ferdigmalte hvite vinduer i det som ofte kalles standard hvit, vil du oppdage at det ofte er 1001 Egghvit/0502-Y eller 1453 Bomull/S0502-Y. Disse hvittonene vil da se gulere ut enn våre hviteste farger som 9918 Klassisk Hvit eller 1624 Letthet, som et eksempel. Mange opplever det som uheldig på fasaden. Heller ikke alle grålige hvite toner er en umiddelbar match inntil Egghvit og Bomulll. Les deg opp på alle våre hvittoner her i paletten. Før du gjør ditt fargevalg.

Jotun Optimal Optiwhite får du i over 150 hvite og lyse farger. Få forslag til hvite og lyse fargepaletter til huset.

Jotun Optiwhite 9918 Klassisk hvit

Dette huset ble malt med Optimal Optiwhite i fargen Jotun 9918 Klassisk Hvit. Se flere bilder her.

JOTUN 9918 Klassisk Hvit

En nøytral hvit tone. Denne vil oppleves som ren og hvit, helt uten kulør. Den er hvitere enn 1624 Letthet, 1001 Egghvit og 1453 Bomull, – det bør man ta hensyn til dersom man ser for seg å male fasaden i Klassisk Hvit, mens vinduer / dører kanskje er standard hvit fra fabrikk, som oftest betyr 1453 Bomull / S0502-Y. Da betyr det at vinduer / dører vil se gule ut inntil den hvitere 9918 Klassisk Hvit / S0500-N. Ønsker du en så hvit fasade som mulig, bør du male detaljene også i samme hvitfarge dersom dette ønskes hvitt. Skal du bestille ferdigmalte detaljer, bør du sjekke mulighet for å få dem levert i korrekt hvittone.

JOTUN 1622 Refleksjon

En varm gråaktig hvit tone. Denne fargen vil oppleves som hvit, men med et grålig skjær over seg. Den har også helt klar rødlige undertoner. I møte med andre gylne hvittoner vil det rødlige vippe mer rosa enn ønsket. Vi anbefaler derfor å benytte denne inntil en ren hvit som JOTUN 9918 Klassisk Hvit. Unngå gylne hvittoner som JOTUN 1001 Egghvit og JOTUN 1453 Bomull. JOTUN 1622 Refleksjon står godt til greige og gråbrune toner, samt til varme, grålige blåtoner for å nevne noen. Mur: 1491 Slipesten.

JOTUN 10784 Skyggehvit

En grålig hvit tone. Den oppleves som litt kjølig, men ikke direkte kald. Fargen kan minne om JOTUN 1622 Refleksjon, men den oppleves noe mindre rødlig i undertonen. Disse grålige hvittonene gjør seg best inntil de litt mindre gylne hvittonene. Her vil både JOTUN 9918 Klassisk Hvit og JOTUN 1624 Letthet fungere. Mur: 1638 Horisont.

JOTUN 0471 Lys Antikk

En varm beigeaktig hvittone. Denne fargen oppleves litt annerledes enn det fargekoden skulle tilsi, fargekoden sier nemlig null rødt, – men JOTUN 0471 Lys Antikk vil likevel oppleves med en rødlig undertone. Fargen er lun og varm, og står best inntil rene hvite farger på detaljer, da gylne toner vil klare å lokke ut ytterligere rosa / rødt av JOTUN 0471 Lys Antikk. Mur: 1491 Slipesten.

JOTUN 1624 Letthet

En svak gulaktig hvit tone. Letthet er hvitere, og mindre gul, enn både JOTUN 1001 Egghvit og JOTUN 1453 Bomull. Viktig å tenke på om du da har vinduer eller dører i standard hvit, som da oftest betyr JOTUN 1453 Bomull / S0502-Y. Da vil en fasade i JOTUN 1624 Letthet fremstå som hvitere enn dine noe mer gylne detaljer. JOTUN 1624 Letthet er en hvittone som fungerer godt til en mengde andre mer kulørte farger. Mur: 1402 Canvas.

Hvite hus skal være hvite

Vegg: Jotun Optimal Optiwhite 1001 Egghvit. Terrasse: Trebitt 9073 Shimmergrå.

JOTUN 1001 Egghvit

En gulaktig hvitEn gulaktig hvit tone, – intet mindre enn Norges desidert mest solgte farge! JOTUN 1001 Egghvit oppleves som lun og den vil absolutt oppleves som helt hvit utendørs. Alle farger oppleves renere og kjøligere ute i dagslys. JOTUN 1001 Egghvit vil oppleves som hakket mindre gul enn JOTUN 1453 Bomull. tone. Passende farge til grunnmuren: Canvas 1402.

JOTUN 1453 Bomull

En gulaktig hvit tone. Oppleves som lun og varm i tonen. Denne fargen er ofte benyttet som standard hvit på ferdigmalte hvite detaljer som vinduer og dører. JOTUN 1453 Bomull / S0502-Y vil oppleves som hakket mer gyllen enn JOTUN 1001 Egghvit / 0502-Y. 1001 Egghvit og JOTUN 1453 Bomull er altså ikke en og samme farge selv om NCS koden nærmest ser lik. Velg kun en av dem og hold deg til den. Mur: 1402 Canvas.

JOTUN 1105 Villahvit

En gyllen, lun hvittone. Denne fargen vil oppleves som hakket mindre gul enn JOTUN 1453 Bomull, men med et snev av mer rødlighet, noe som gir varme til fargen. Dette er en god farge for de av dere som har detaljer i RAL 9010, og leter etter en nærliggende hvittone. Mur: 1402 Canvas.

JOTUN 10416 Perlehvit

En gulaktig hvit tone. Denne hvittonen oppleves som lun og varm med en tydelig gyllen undertone. Et godt alternativ som for den som leter etter farge som er hakket lunere enn JOTUN 1001 Egghvit og JOTUN 1453 Bomull, men som fortsatt er lys og hvitaktig. Mur: 1402 Canvas.

JOTUN 10292 Gjenskinn

En gulaktig hvit tone. Denne vil nærmest oppleves som en helt lys og dus gultone. Den er lun og varm i uttrykket, og kan være perfekt for den som ønsker et lyst, gyllent hus som ikke fremstår hvitt. Settes den sammen med hvittoner som JOTUN 1624 Letthet, JOTUN 1001 Egghvit og JOTUN 1453 Bomull vil du fremheve ytterligere gyllenhet. Denne fargen står godt inntil gylne grønne og tradisjonelle okertoner. Mur: 1402 Canvas.

JOTUN 1574 Kalksten

En gulaktig hvit tone. Denne hvittonen oppleves som lun og varm med en tydelig gyllen undertone. Et godt alternativ som for den som leter etter farge som er hakket lunere enn JOTUN 1001 Egghvit og JOTUN 1453 Bomull, men som fortsatt er lys og hvitaktig. Mur: 1901 Marmor.

JOTUN 1108 Fyn

En gulaktig hvit tone. Den oppleves som dempet, gyllen og lun. En flott farge for deg som ønsker noe gyllent, men som ikke ønsker en lys gul tone. Denne har noe mer grålighet over seg, og vil fremstå diskret og behagelig utendørs. En fin farge inntil gylne grønntoner, gylne beige og brune toner.

Hvordan male huset

Flere tips og råd finner du her: Bli ekspert på 60 sekunder.

Camilla Skjelberg
Camilla Skjelberg

Camilla Skjelberg – Regional Digital Marketing Manager Scandinavia

Camilla har lang erfaring med merkevarebygging og kommunikasjon. I samarbeid med Jotuns fargeeksperter, anerkjente stylister og samarbeidspartnere, deler hun nyheter, trender og inspirerende tips med deg.

Frisk opp med blågrønne detaljer ute!

Med nye, blågrønne detaljer kan du skape en helt ny atmosfære utendørs. – Les mer om hvordan du kan friske…

Ønsker du deg et rødt hus? Her er våre tips!

Et rødt hus gir varme og energi til omgivelsene. Finn den perfekte rødfargen til ditt hus! Bilde over: Dette huset…

Nå kan du vinne et nymalt hus!

Drømmen om nymalt og vakkert hus og hage. – Nå kan du vinne nymalt hus med Jotun og Drygolin Nordic…

Delikat og dempet grønt til hus og uterom

Dempet grønt er nydelig til huset. Her ses en behagelig kombinasjon av veggfargen Jotun 8426 Dewy Green og grunnmur i…

Gule hus sprer glede i nabolaget

Gule hus er endelig «tilbake»! Gule farger utendørs har vært noen år utenfor radaren, men nå ønsker mange gulfarger til…

Vask hele huset – ikke glem grunnmuren!

Husk HELE boligen når du planlegger årets vask av huset. En liten innsats med vårt nyeste vaskeprodukt Jotun 3-i-1 Kraftvask…