Arkitektens supermatte trehytte

Arkitektens supermatte trehytte

Høyt oppe blant eiketrærne i Aspvik utenfor Stockholm kan du skimte arkitekt Andreas Martin-Löfs svarte, supermatte trehytte. Er den ikke helt fantastisk kul?

Bildet over: Trehytta er malt i fargen 9938 Dempet Sort. Maler du med nyheten DRYGOLIN Nordic Extreme Supermatt får du samme utseende.

Hvorfor vurdere ulike glansgrader ute?

Vi tok en prat med Andreas for å høre hvorfor han valgte en supermatt maling til prosjektet. Han deler også noen tanker om hvorfor det er viktig å vurdere ulike glansgrader når man skal male.

Med en matt og svart farge ser man skyggespillet på huset mye bedre

Andreas startet sitt eget arkitektfirma Andreas Martin-Löf Arkitekter i 2008, og har i dag over 30 ansatte. Firmaet har jobbet med flere store prosjekter, nå sist med Karlatornet i Gøteborg, som kommer til å bli den høyeste bygningen i Norden.

Derfor valgte Andreas supermatt glans

Selv eier Andreas et landsted i Aspvik utenfor Stockholm. Der har han blant annet den svarte, matte trehytta malt i fargen JOTUN 9938 Dempet Sort. Skyggespillet fra alle eiketrærne rundt hytten avgjorde både fargevalg og glansgrad.

– Ute på landet i Aspvik er det mange vakre eiketrær. Trærne siler lyset og bladene skaper et skyggespill på husfasaden. Til denne hytta syns jeg derfor en sort og supermatt farge var det beste valget for å få mest mulig ut av dette skyggespillet, sier Andreas.

Det frodige landskapet hvor hytten ligger lager et skyggespill som forsterkes av en supermatt, sort farge. Fasaden er malt i fargen JOTUN 9938 Dempet Sort. Maler du med DRYGOLIN Nordic Extreme får du samme utseende.

JOTUN 9938 Dempet Sort

En dempet sort farge. Denne fargen vil oppleves som sort, men den er altså ikke kullsort. Vi velger ofte å se på den som en «myk» sort farge, og den vil vippe mot det grålige i undertone. Mange velger seg en dempet sort farge fremfor en helt kullende sort når de leter etter sortaktige farger i eksteriøret. JOTUN 9938 Dempet sort kan kombineres med det aller meste av farger. Kontrasten blir dog stor til de aller lyseste fargene. Mange elsker denne fargen på dører, garasjeporter som en skarp kontrast til fasaden ellers.

 DRYGOLIN Nordic Extreme Supermatt

DRYGOLIN Nordic Extreme Supermatt

 • Eksklusivt, supermatt utseende
 • Unik Extreme-teknologi som holder lengst
 • Ekstrem fargeholdbarhet
 • Selvrensende

Slette flater forsterkes av den sorte, supermatte fargen og glansgraden., og Andreas forteller at en supermatt glansgrad passer bra til slike hus og hytter.

Stilig skyggeeffekt i skogen

– Vil du skape den her skyggeeffekten på et hus med slette flater så er en supermatt og mørk farge det beste valget. Da ser man skyggespillet betydelig bedre enn på en lys farge eller en høyere glansgrad. Nettopp derfor falt valget på en svart, supermatt variant, forteller Andreas.

Den ene kortsiden har store glassflater som gir mange blanke områder. Andreas syns derfor at en supermatt glansgrad var best for å skape en flott kontrast. Fasaden er malt i fargen JOTUN 9938 Dempet Sort. Hvis du velger DRYGOLIN Nordic Extreme Supermatt når du skal male, får du samme supermatte glansgrad.

Den supermatte malingen står i en sterk kontrast til de store vinduene som oppleves veldig blanke.

Fra terrassen kan man se trehytta og de store glassflatene i bakgrunnen. Terrassen er beiset i fargen JOTUN 9073 Shimmergrå. Vi anbefaler TREBITT Terrassebeis for beising av terrasse.

 TREBITT Terrassebeis

TREBITT Terrassebeis

 • Vakker og holdbar terrasse
 • Unik effekt mot grønske
 • *Regnsikker etter 1 time (*avhengig av temperatur og fuktighet)
 • Lang holdbarhet i ett strøk

Hvorfor er det viktig å tenke på glansgraden?

Glansgraden påvirker fargeopplevelsen – også utendørs. Vi har derfor lansert vår beste utendørsmaling med Supermatt glansgrad. Det betyr at du står helt fritt til å velge en DRYGOLIN-maling som enten har oljeglans eller er supermatt.

 DRYGOLIN Nordic Extreme

DRYGOLIN Nordic Extreme

 • Unik Extreme-teknologi som holder lengst
 • Ekstrem farge- og glansholdbarhet
 • Selvrensende
 • Lengst vedlikeholdsintervaller
 DRYGOLIN Nordic Extreme Supermatt

DRYGOLIN Nordic Extreme Supermatt

 • Eksklusivt, supermatt utseende
 • Unik Extreme-teknologi som holder lengst
 • Ekstrem fargeholdbarhet
 • Selvrensende

– Farger fremstår gjerne mer intense med en høy glansgrad, og mer dempet med et helmatt uttrykk. Det er lite som er «rett eller galt» innen glans, det viktigste er at du velger en glansgrad du er fortrolig med og som passer godt inn i husets omgivelser, forteller Birgit Torkildsby, ny regional fargesjef i Jotun.

Her ser du ulike glansgrader på veggen og på benken. Det blir en herlig kontrast, ikke sant? På fasaden er det malt med JOTUN 7053 Lærdal, og benken er malt i fargen JOTUN 7653 Stockholmsgrønn.

For et supermatt utseende velger du DRYGOLIN Nordic Extreme Supermatt, og for oljeglans er det vanlig DRYGOLIN Nordic Extreme som gjelder.

Les mer om valg av glansgrad på maling utendørs.

Ønsker du mer hytteinspirasjon? Det finner du på vår blogg.

Jotun Fargetrygghet

Alle våre farger utvikles med unike resepter spesielt tilpasset vår maling. Vi garanterer derfor riktig fargegjengivelse og kvalitet kun ved bruk av vår maling blandet med Jotun Multicolor Fargesystem.

Les mer om Jotun Fargetrygghet her.

Avatar
Avatar

Audun Ibenholt – Digital Content Manager

Audun har skrevet blogg og jobbet med tekst i hele sitt voksne liv. Han er opptatt av merkevarebygging, kommunikasjon og tydelig språk. Sammen med Jotuns egne fargeeksperter og andre samarbeidspartnere ønsker han å inspirere og motivere til å komme i gang med oppussingsprosjekter - både små og store.

Husets detaljer og utemøbler krever spesialmaling

Vinduer, dører, staffasje, hagemøbler, gjerder og andre utvendige detaljer​ er ofte laget av høvlet treverk, som krever en maling med…

Harmonisk fargesetting av huset

For å skape en harmonisk fargesetting av hele huset er det viktig å ta hensyn til både omgivelsene, husets stil…

Slik maler du grunnmuren (og murhuset)

Det er i utgangspunktet ikke noe vanskeligere å male mur, hverken grunnmuren eller murhuset, enn det er å male treverk,…

En moderne oljemaling: Oppdag DRYGOLIN Pluss

DRYGOLIN Pluss er oljemalingen som leverer det «lille ekstra» sammenlignet med tradisjonelle oljemalinger. Mer værbestandig, bedre beskyttelse og lengre vedlikeholdsintervaller….

Rødt til både moderne boliger og tradisjonelle hus

Røde hus har en spesiell plass i hjertene til mange, særlig i Norge og Skandinavia. Fra den klassiske røde stuen…

Låven gikk fra rød til dempet sort hjemme hos Halvor Bakke

Hjemme i Stavern ønsket Halvor Bakke en forandring og endret fargen på den gamle låven, som nå er uthus og…