5 grunner til å ta vare på husets kledning

5 grunner til å ta vare på husets kledning

Råte, svertesopp og maling som falmer er noe de aller fleste huseiere frykter. I denne artikkelen gir vi deg noen tips til hvordan du best tar vare på husets kledning og dermed unngår ubehagelige overraskelser.

Nordmenn ligger i verdenstoppen når det kommer til oppussing, og å gjøre boligen estetisk finere. Dessverre er det færre som velger å prioritere det viktigste, nemlig vedlikehold. Det slår Rolf Henning Haldorsen et slag for, som er Teknisk Service-ingeniør i Jotun.

– Boligen er som regel din livs største investering og det mest verdifulle du eier. Da er det synd at mange glemmer viktigheten av å beskytte det mot vær og vind. I Norge er været utfordrende og krever en ekstra tanke, sier Haldorsen.

Det å ta vare på kledningen på huset er et av flere tiltak du som boligeier bør ta på alvor. Husk at skader som skyldes manglende vedlikehold som regel ikke dekkes av forsikringen. Det kan med andre ord bli dyrt å forsømme vedlikeholdsoppgavene.

Jotun Natural Beige

Godt vedlikehold av husets kledning kan spare deg mye tid og penger. Veggen er malt med Jotun 1141 Natural Beige. Vindu og dør er malt med Jotun 10416 Perlehvit. Terrassen er beiset med TREBITT 90028 Skyggebrun.

 DRYGOLIN Nordic Extreme Supermatt

DRYGOLIN Nordic Extreme Supermatt

 • Eksklusivt, supermatt utseende
 • Unik Extreme-teknologi som holder lengst
 • Ekstrem fargeholdbarhet
 • Selvrensende
 TREBITT Terrassebeis

TREBITT Terrassebeis

 • Vakker og holdbar terrasse
 • Unik effekt mot grønske
 • *Regnsikker etter 1 time (*avhengig av temperatur og fuktighet)
 • Lang holdbarhet i ett strøk

Og det er ikke så vanskelig som mange tror – ofte kommer du langt med en god husmaling og jevnlig husvask. Er du fortsatt ikke helt overbevist, får du her fem grunner til hvorfor du bør ta vare på kledningen din.

1. Huset ditt ser bedre ut med en godt behandlet kledning

Det er ikke til å stikke under en stol at vi nordmenn er opptatt av utseende. Et nymalt og rent hus appellerer mer enn et forsømt hus, og de fleste trives bedre når vi har orden på ting rundt oss. Dersom du vil at boligen din skal fortsette å ha sitt nymalte utseende, bør du prioritere en husvask jevnlig.

Dersom malingen har begynt å falme er ikke huset lenger like godt beskyttet, og det er på tide å male igjen. Ved å investere i en god maling laget for å tåle røft vær, kan det hjelpe deg til å bevare det nymalte utseende lenger, og minimere behovet for vedlikehold. På den måten tar du godt vare på husets kledning.

Mann jobbe rpå utekjøkken foran sort hus.

Tar du godt vare på huset ditt, gjennom grundig førstegangsbehandling og vedlikehold, kan du kose deg på utekjøkkenet i sommer. Veggen er malt med Jotun 0734 Brunsvart.

2. Du unngår kostbare råteskader

Spesielt hus laget i tre trenger omsorg og pleie, da tre er et levende materiale. Dersom en trekonstruksjon blir dårlig vedlikeholdt, kan du få problemer med fukt og råte. Råtesoppen trives godt i fuktig klima og kan gjøre stor fysisk skade på huset ditt dersom det står ubehandlet over tid.

– Soppens oppgave er å bryte ned treverket. En viktig oppgave i naturen, men svært uheldig for et hus som skal bære og beskytte de som bor der. Dersom uhellet først er ute, må kledningen skiftes. Det kan fort bli dyrt, forklarer Haldorsen.

Kledning har normalt en levetid på 40 til 60 år. Dersom du tar godt vare på den, kan du forlenge levetiden mye mer. I det lange løp sparer de fleste mye penger på å vedlikeholde kledningen jevnlig, fremfor å skifte ut når man må. Ikke minst viser de fleste undersøkelser at det er bedre for miljøet å ta vare på det du har enn å forbruke nye ressurser.

 DRYGOLIN Nordic Extreme Supermatt

DRYGOLIN Nordic Extreme Supermatt

 • Eksklusivt, supermatt utseende
 • Unik Extreme-teknologi som holder lengst
 • Ekstrem fargeholdbarhet
 • Selvrensende

3. Du forebygger svertesopp

Fuktig klima gjør kledningen svært utsatt for svertesopp- og algevekst. Det nordiske været er med andre ord perfekte forhold for svertesoppen. Svertesopp er en muggsopp som gir en blåsvart misfarging på overflaten av treverk, beis eller maling. Ikke bare er den skjemmende, men kan over tid svekke overflatebeskyttelsen fra malingen og føre til fukt- og råteskader.

– Svertesopp er heldigvis enklere å behandle. Husker du å vaske huset jevnlig med produkter laget for å rengjøre og beskytte, bidrar du til å holde den borte. Eventuelt fjerne den før den gjør skade, sier Haldorsen.

 JOTUN 3-i-1 Kraftvask og soppfjerner

JOTUN 3-i-1 Kraftvask og soppfjerner

Årlig utevask – langtidsvirkende effekt
 • 3-i-1 Alt i ett kraftvask ute
 • Kraftig spesialvask – klargjør før maling og beising ute
 • Universal utevask for enklere vedlikehold
 • Langtidsvirkende effekt mot sopp og alger

Les mer om hvordan du blir kvitt svertesoppen her.

4. Du bevarer husets verdi

Riktig vedlikehold bidrar ikke bare til å opprettholde husets utseende. Du beskytter samtidig konstruksjonen og treverket mot ulike skader. Skadet kledning er som nevnt kostbart å reparere, men kan og gjøre at husets verdi synker ved et eventuelt videresalg.

Kvinne bærer blbomstervase på uteplass foran hvitmalt hus.

Ta vare på huset ditt, så har du det bedre – og kan nyte de gode utedagene. Huset på bildet er malt i fargen Jotun 1624 Letthet.

 DRYGOLIN Nordic Extreme

DRYGOLIN Nordic Extreme

 • Unik Extreme-teknologi som holder lengst
 • Ekstrem farge- og glansholdbarhet
 • Selvrensende
 • Lengst vedlikeholdsintervaller

Ved å ta godt vare på huset ditt og gjennomføre anbefalt vedlikehold, kan du sikre at din mest verdifulle eiendel er trygg, attraktiv og beskyttet i mange år. Det vil både du og fremtidige kjøpere sette pris på.

5. Bedre samvittighet

Gjøremål som hoper seg opp kan bidra til økt stress. Et godt tips er å lage en vedlikeholdskalender som du kan følge, og ta litt etter litt når du har tid. Da føles ikke oppgaven så massiv og huset ditt får den oppmerksomheten og beskyttelsen det fortjener. Og du kan nyte de fine sommerdagene med god samvittighet.

Barn leker på trapp til hus malt med Jotun Drygolin.

Både barn og voksne kan nyte sommeren når huset er tatt godt vare på. Rekkverk og detaljer er malt med Jotun 1024 Tidløs. Trappen er beiset med TREBITT 9710 Terrassegrå.

 DRYGOLIN Nordic Extreme vindu og dør

DRYGOLIN Nordic Extreme vindu og dør

 • Overlegen beskyttelse
 • Ekstrem farge- og glansholdbarhet
 • Selvrensende
 • Vannavvisende – regnsikker etter 1 time

Visste du at?

Det er vanlig å få raskere svertesopp dersom du bruker husmaling av lav kvalitet fremfor høy kvalitet? Det skyldes at høykvalitetsmaling inneholder aktive stoffer som motvirker overflatesoppen og beskytter bedre. Husk å alltid grunne bart treverk før du maler. Grunningen inneholder aktive stoffer som hjelper selve treverket, som er effektivt mot råtesopp. Les mer om DRYGOLIN-serien her.

Slik tar du vare på kledningen

 • Inspiser kledningen jevnlig. Gjerne hver vår og høst.
 • Undersøk spesielt utsatte områder nøye, som vinduer, hjørnekasser og overgang mot terreng.
 • Skift fukt- eller råteskadde bord, og sparkle og grunne hull eller sprekker så raskt som mulig.
 • Vask huset jevnlig, da fjerner du skitt, smuss og eventuelle soppsporer som har samlet seg opp.
 • Velg kvalitetsmaling laget for å beskytte når du skal male huset, som Drygolin Nordic Extreme.
 • Velg kvalitet for å ta vare på huset ditt.
 DRYGOLIN Nordic Extreme

DRYGOLIN Nordic Extreme

 • Unik Extreme-teknologi som holder lengst
 • Ekstrem farge- og glansholdbarhet
 • Selvrensende
 • Lengst vedlikeholdsintervaller
 DRYGOLIN Power Clean

DRYGOLIN Power Clean

 • Selvrensende teknologi – minimalt skittopptak
 • Svært langvarig beskyttelse
 • Spesielt effektiv mot svertesopp

DRYGOLIN-serien fra Jotun er utviklet, produsert og testet i Norge, og laget spesielt for å tåle det utfordrende været i Norden.

Velg kvalitetsmaling når du først skal male huset, så er du trygg på at boligen din er godt beskyttet i mange år.

Avatar
Avatar

Audun Ibenholt – Digital Content Manager

Audun har skrevet blogg og jobbet med tekst i hele sitt voksne liv. Han er opptatt av merkevarebygging, kommunikasjon og tydelig språk. Sammen med Jotuns egne fargeeksperter og andre samarbeidspartnere ønsker han å inspirere og motivere til å komme i gang med oppussingsprosjekter - både små og store.

Vask huset utvendig når våren kommer

Vil du ta godt vare på kledningen til huset, er det smart å vaske huset regelmessig. Vår anbefaling er å…

Nytt DRYGOLIN-fargekart – husfarger til alle årstider

Vakker fargesetting til hele huset – året rundt. Nå er nytt DRYGOLIN-fargekart for 2024 endelig her! Bildet over: Huset er…

Selvrensende maling som vasker huset for deg

Nyheten DRYGOLIN Power Clean er det nyeste tilskuddet til DRYGOLIN-familien. En selvrensende maling som vasker huset for deg hver gang…

Årets nye husfarger fra DRYGOLIN

Med det nye DRYGOLIN-fargekartet kommer også 5 nye DRYGOLIN-farger. Blant årets nye husfarger finner du både varme terrakotta-toner, samt dempede…

Hytta på Svalbard med stor oppgradering

Eventyrlig-gutta er tilbake der hvor alt startet, på Svalbard. I denne episoden, som er episode 70 av serien, mimrer gutta…

Eventyrlig hytte i eventyrlige Åsenfjord

Med utsikt over Åsenfjord ligger et lite hyttetun bestående av 3 hytter. Her er det en storfamilie som ønsker seg…