Skal du beise terrassen? Her er svar på ofte stilte spørsmål

Skal du beise terrassen? Her er svar på ofte stilte spørsmål

Når man skal gå i gang og beise terrassen har man ofte spørsmål man skulle hatt svar på. I den forbindelse tenkte vi det kunne være lurt å ta en prat med en som kan det og stille noen av de mest vanlige spørsmålene rundt terrassebeising; produktsjef i Jotun, Gerd Liverød Hagen gir oss svar.

Hvorfor skal man beise terrassen? Hvilke fordeler har det?

– Terrassebeis er spesialbeis for impregnert treverk (terrasser, møbler, levegger o.l.). Fordelen med terrassebeis er at det fremhever og bevarer treverkets naturlige flotte utseende. Den beskytter mot sprekkdannelser, lysnedbryting og fukt. Den inneholder også filmkonserverende middel mot svertesopp.

Hvilke typer beis finnes det?

– I Jotun selger vi beis til både vegg og terrasse. Dette er to forskjellige produkter med forskjellige formuleringer. TREBITT Oljebeis er skreddersydd for utvendig vegg. For terrasser, trapper og utemøbler etc. anbefaler vi TREBITT Terrassebeis som er tilpasset disse underlagene.

Beise terrassen - svar på ofte stilte spørsmål
Gulv: Trebitt 623 Burmateak, Vegg: Trebitt 865 Dovrebrun

Hva slags beis anbefaler dere at man går for? Hvordan vet man hvilken man bør gå for?

– Vi anbefaler TREBITT Terrassebeis til terrassen. Dersom man tidligere har beiset eller oljet terrassen anbefaler vi at man bruker TREBITT Terrassebeisfjerner først.

Hva er forskjellen på olje og beis og hva bør man velge?

– Olje er som regel en klar behandling. Beis er pigmentert og kan leveres i mange flotte farger. TREBITT Terrassebeis har inntil tre års vedlikeholdsintervaller, mens med olje må du vedlikeholde hvert år, så vi anbefaler TREBITT Terrassebeis. Sjekk ut vårt terrassebeisfargekart for å se fargene.

NYHET! TREBITT Terrassebeis i ny, forbedret utgave

TREBITT Terrassebeis er nå enda mer effektiv mot grønske og tørker raskere. Hvis været skifter brått og du nettopp har beiset, er det godt å vite at overflaten tåler en regnskur en times tid etter påføring. Et langvarig, pent utseende oppnås med kun ett strøk, samtidig som treverkets naturlige og livfulle uttrykk fremheves og bevares.

Hvordan gjør man så dette?

– Forklar gjerne hele prosessen steg for steg, inkludert forbehandlingen man sikkert må gjøre.

– Denne bruksanvisningen gjelder for tidligere beiset trykkimpregnert furugulv på terrasser. Det er verdt å merke seg at TREBITT Terrassebeis er et ett-strøks system der terrassebeisen skal trekke inn i treverket, og overskytende beis skal tørkes av med en lofri fille.

Steg 1: Forarbeid

Tidligere beiset terrassegulv, renses med TREBITT Terrassebeisfjerner, skyll meget godt med vann. På gulv med stedvis nedslitt beis, samt ved bytte av farge på beisen, anbefaler vi deg å bruke TREBITT Terrassebeisfjerner slik at underlaget blir mest mulig ensartet og for at treverket skal kunne trekke til seg ny beisbehandling. Det gir deg det beste sluttresultatet. Trefiber-reising slipes lett vekk med slipbrett påmontert forlengerskaft.

Steg 2: Grunning

Trykkimpregnerte terrassegulv skal ikke grunnes før påføring av TREBITT Terrassebeis.

Steg 3: Beising

Når treverket er tørt, påfører du TREBITT Terrassebeis. Beis 1 – 2 bord i hele lengden. Påfør ett tynt strøk, og tørk av eventuelt overskudd med en tørr, lofri klut. Jobb raskt og effektivt. For å få et jevnt og pent resultat, anbefaler vi deg å sluttstryke tynt inn i foregående felt. Terrassebeisen skal trenge inn i treverket – ikke danne film. TREBITT Terrassebeis er en oljebeis tynnet med vann. Det betyr at den tørker/herder som en olje. Påse at gulvbordene har ensartet innsug og utseende.

  1. Påfør TREBITT Terrassebeis 1-2 bordlengder av gangen. Tørk av overskytende beis
  2. Terrassebeis må ikke belastes med fukt før produktet er gjennomherdet
  3. Vis aktsomhet vedrørende forflytting av tunge gjenstander på gulvet i dagene etter gulvet tas i bruk

Hvordan beise terrassen – på 60 sekunder

Her kan du se en instruksjonsfilm om hvordan du beiser en tidligere behandlet terrasse.

Generelle tips: Terrassebeis vil trekke ulikt inn i treverket rundt kvister og mykere deler av treet. Dette gir et vakkert spill i fargene, men vil slites raskere der det er manglende inntrengning i treverket. Unngå påføring i fuktig vær og ved lave temperaturer. Beisen må være tørr før den utsettes for fukt. Lav temperatur, høy luftfuktighet og beis som danner tykk film på overflaten, vil forlenge tørketiden betydelig. Husk at det om våren og høsten ofte kan være lav nattetemperatur med duggfall. Sjekk at det ikke er meldt regnvær det første døgnet etter påføring.

Man trenger altså ikke legge flere strøk?

Med TREBITT Terrassebeis holder det som regel med ett strøk.

Når bør man beise – med tanke på årstid og vær?

Unngå påføring i direkte sollys, fuktig vær og ved lave temperaturer. Husk at det vår og høst kan være problem med duggfall etter lav temperatur om natten. Dette forlenger herdetiden og du bør drøye noen timer før du
setter på plass møbler og tar terrassen i bruk. Underlagstemperatur skal være over 10 °C.

Hvor lang tid går det før man kan bruke terrassen?

Er det varmt og godt i været bør man kunne bruke terrassen etter ca. et døgn.

Beis terrassen på halve tiden

Tanja Horntvedt
Tanja Horntvedt

Tanja Horntvedt – Digital Redaktør

I samarbeid med Jotuns fargeeksperter, anerkjente stylister, designere, etc. deler Tanja nyheter, trender og nyttige tips med deg som er opptatt av interiør, farger og design.

Se Kristins gode soner i uterommet

Kristin og mannen Borgar Lindhjem ønsket seg mest mulig ut av hagen og det smale uteområdet. De ønsket seg flere funksjonelle…

Du kan fortsatt beise!

Det er vinter og kvikksølvet kryper nedover, men ikke nødvendigvis til de virkelig kalde nivåer. Har du nylig igangsatt nybygg,…

Beise laftet hytte?

Har du en laftet tømmerhytte til fjells eller til skogs? Se hvor fint det blir når du beiser en laftet hytte. Her…

Møt Jotun på Hyttemessen 5. til 8. april

Få råd og tips fra Jotuns eksperter Også i år stiller Jotun med egen stand på Hyttemessen på Exporamasenteret. Der møter…

Ny kledning? Velg fabrikkmalt

Nybygg eller restaurering – fabrikkmalt kledning sparer deg for verdifull tid i krevende byggeprosesser. Pent og fornuftig er det også.

Bli ekspert på å male

Er du usikker på hvordan du går fram når du skal male en vegg? Om du må grunne først, eller om…

Go to top