Skal du beise terrassen? Her er svar på ofte stilte spørsmål

Skal du beise terrassen? Her er svar på ofte stilte spørsmål

Når du skal i gang med å beise terrassen, dukker det ofte opp mange spørsmål. Hvilket produkt bør jeg velge – og hvordan gjør jeg det? Vi har derfor tatt en prat med en som kan det – og stilt noen av de mest vanlige spørsmålene rundt terrassebeising; produktsjef i Jotun, Gerd Liverød Hagen gir oss svar.

Hvorfor skal man beise terrassen? Hvilke fordeler har det?

– Terrassebeis er spesialbeis for impregnert treverk (terrasser, møbler, levegger o.l.). Fordelen med terrassebeis er at det fremhever og bevarer treverkets naturlige flotte utseende. Den beskytter mot sprekkdannelser, lysnedbryting og fukt. Den inneholder også filmkonserverende middel mot svertesopp.

Hvilke typer beis finnes det?

– I Jotun selger vi beis til både vegg og terrasse. Dette er to forskjellige produkter med forskjellige formuleringer. TREBITT Oljebeis er skreddersydd for utvendig vegg. For terrasser, trapper og utemøbler etc. anbefaler vi TREBITT Terrassebeis som er tilpasset disse underlagene.

Beise terrassen - svar på ofte stilte spørsmål
Gulv: Trebitt 0623 Burmateak, Vegg: Trebitt 0865 Dovrebrun

Må jeg vaske først?

Dersom terrassen er beiset eller oljet fra før, anbefaler vi at man renser med TREBITT Terrassebeisfjerner først. Dersom terrassen er nylagt, men har stått noen uker, bør du vaske med Jotun Husvask før beising.

 TREBITT Terrassebeisfjerner

TREBITT Terrassebeisfjerner

 • Gir optimalt underlag for nytt strøk
 • Fjerner effektivt gammel terrassebeis
 • Renser og lysner treet
 • Gjør det enkelt å skifte farge

Hva er forskjellen på olje og beis til terrassen?

– Olje er som regel en klar behandling. Beis er pigmentert og kan leveres i mange flotte farger. TREBITT Terrassebeis har inntil tre års vedlikeholdsintervaller, mens med olje må du vedlikeholde hvert år, så vi anbefaler TREBITT Terrassebeis. Sjekk ut vårt terrassebeisfargekart for å se fargene.

NYHET! TREBITT Terrassebeis i ny, forbedret utgave

TREBITT Terrassebeis er nå enda mer effektiv mot grønske og tørker raskere. Hvis været skifter brått og du nettopp har beiset, er det godt å vite at overflaten tåler en regnskur en times tid etter påføring. Et langvarig, pent utseende oppnås med kun ett strøk, samtidig som treverkets naturlige og livfulle uttrykk fremheves og bevares.

Hvordan beiser man terrassen?

– Denne bruksanvisningen gjelder for tidligere beiset trykkimpregnert furugulv på terrasser. Det er verdt å merke seg at TREBITT Terrassebeis er et ett-strøk system der terrassebeisen skal trekke inn i treverket, og overskytende beis skal tørkes av med en lofri fille.

Steg 1: Forarbeid

Tidligere beiset terrassegulv, renses med TREBITT Terrassebeisfjerner, skyll meget godt med vann. På gulv med stedvis nedslitt beis, samt ved bytte av farge på beisen, anbefaler vi deg å bruke TREBITT Terrassebeisfjerner slik at underlaget blir mest mulig ensartet og for at treverket skal kunne trekke til seg ny beisbehandling. Det gir deg det beste sluttresultatet. Trefiber-reising slipes lett vekk med slipbrett påmontert forlengerskaft.

Trykkimpregnerte terrassegulv skal ikke grunnes før påføring av TREBITT Terrassebeis.

Steg 2: Beising

Når treverket er tørt, påfører du TREBITT Terrassebeis. Beis ett til to bord i hele lengden. Påfør ett tynt strøk, og tørk av eventuelt overskudd med en tørr, lofri klut. Jobb raskt og effektivt. For å få et jevnt og pent resultat, anbefaler vi deg å sluttstryke tynt inn i foregående felt. Terrassebeisen skal trenge inn i treverket – ikke danne film. TREBITT Terrassebeis er en oljebeis tynnet med vann. Det betyr at den tørker/herder som en olje. Påse at gulvbordene har ensartet innsug og utseende.

 1. Påfør TREBITT Terrassebeis 1-2 bordlengder av gangen. Tørk av overskytende beis
 2. Terrassebeis må ikke belastes med fukt før produktet er gjennomherdet
 3. Vis aktsomhet vedrørende forflytting av tunge gjenstander på gulvet i dagene etter gulvet tas i bruk

Hvordan beise terrassen – på 60 sekunder

Her kan du se en instruksjonsfilm om hvordan du beiser en tidligere behandlet terrasse.

Generelle tips: Terrassebeis vil trekke ulikt inn i treverket rundt kvister og mykere deler av treet. Dette gir et vakkert spill i fargene, men vil slites raskere der det er manglende inntrengning i treverket. Unngå påføring i fuktig vær og ved lave temperaturer. Beisen må være tørr før den utsettes for fukt. Lav temperatur, høy luftfuktighet og beis som danner tykk film på overflaten, vil forlenge tørketiden betydelig. Husk at det om våren og høsten ofte kan være lav nattetemperatur med duggfall. Sjekk at det ikke er meldt regnvær det første døgnet etter påføring.

Når bør man beise – med tanke på årstid og vær?

Unngå påføring i direkte sollys, fuktig vær og ved lave temperaturer. Husk at det vår og høst kan være problem med duggfall etter lav temperatur om natten. Dette forlenger herdetiden og du bør drøye noen timer før du setter på plass møbler og tar terrassen i bruk. Underlagstemperatur skal være over 10 °C.

Hvor lang tid går det før man kan bruke terrassen?

Er det varmt og godt i været bør man kunne bruke terrassen etter ca. ett døgn.

Trebitt- Terrassebeis 90028-Skyggebrun_

Denne terrassen er beiset med TREBITT Terrassebeis 90028 Skyggebrun. Huset er malt med Drygolin Pluss Oljedekkbeis i fargen 1037 Sandsten.

 TREBITT Terrassebeis

TREBITT Terrassebeis

 • Vakker og holdbar terrasse
 • Unik effekt mot grønske
 • *Regnsikker etter 1 time (*avhengig av temperatur og fuktighet)
 • Lang holdbarhet i ett strøk
Camilla Skjelberg
Camilla Skjelberg

Camilla Skjelberg – Regional Digital Marketing Manager Scandinavia

Camilla har lang erfaring med merkevarebygging og kommunikasjon. I samarbeid med Jotuns fargeeksperter, anerkjente stylister og samarbeidspartnere, deler hun nyheter, trender og inspirerende tips med deg.

Beis terrassen og få nytt uterom!

Det er rart hvor stor endring bare en farge kan gjøre med uttrykket! Terrassen i denne utestua er fornyet med…

Ny og naturlig terrasse

Deilig med ny og naturlig terrasse og en etterlengtet behandling for robust beskyttelse.  Etter en god vask og beising, blir…

Grønt og frodig til sommerfesten!

Vi gleder oss til sommerfesten! Skap sydenstemning på terrassen i sommer. En lett sommermeny, inntatt i frodige omgivelser under oliventreet,…

Slik lager du en mobil levegg

Lag en mobil levegg som skaper soner på terrassen. Sett farge på festen! Enten du vil sette litt ekstra farge…

Sommerhytta 2021 – Hytta utendørs

Sommerhytta 2021 – Kurt og Veronica, vant hytta! Femte sesong av Sommerhytta på TV 2 er over! Gjennom ti uker…

Et vakkert uterom med sydlandske vibber

For en oase av et uterom! Det er som hentet rett fra en italiensk hage… Her kan familien virkelig nyte…