Sensommer og tidlig høst – en flott tid å beise hytta
Fikk du ikke beiset hytta i sommer? Ikke fortvil – sensommeren og tidlig høst er også en god tid å beise på!
Når vi ser august og etterhvert september på kalenderen tenker mange på innekos og forberedelser til vinteren. Men visste du at dette også er en ypperlig tid for å beise hytta? Her deler vi noen gode grunner til hvorfor du bør vurdere å sette i gang med beiseprosjektet nå – samt noen viktige ting å huske på.
Hvorfor beise hytta på sensommeren og tidlig høst?
Det er flere grunner til hvorfor august og september kan være en god tid å beise hytta med TREBITT Oljebeis. I tillegg til at høsten er en deilig tid å være ute på gir vi deg noen flere grunner her:
- Naturlig vakkert
- Pleier og bevarer
- Unik, egenutviklet alkydolje
- Krever ingen grunning
1. Ideelle værforhold
Sensommer og tidlig høst byr ofte på stabile og relativt milde temperaturer. Det er mange fine dager i august og september med opphold og samtidig skyer som gjør at både unngår regn og den stekende sommersola. Forholdene er på mange måter optimale, både med tanke på temperatur og vær, slik at beisen kan tørke jevnt, noe som gir et penere og mer holdbart resultat.
Høsten er vakker – og fin til å gjøre det siste arbeidet før vinteren kommer. Her er det beiset med TREBITT Oljebeis i fargen 9133 Stølsbrun og DRYGOLIN Vindu og Dør i fargen 0025 Rørosrød.
- Naturlig vakkert
- Pleier og bevarer
- Unik, egenutviklet alkydolje
- Krever ingen grunning
- Meget værbestandig
- Meget god heft
- God flyt – ingen penselstriper
Beisens tørketid avhenger av underlagets temperatur, sugeevne, fuktighet og luftbevegelse. Påføres mer enn ett strøk, bør disse påføres innen 14 dager for best mulig heft mellom strøkene. Ta gjerne en kikk på teknisk datablad for Trebitt Oljebeis for mer informasjon.
2. Mindre insekter og blomsterstøv
Når høsten nærmer seg, trekker mange insekter seg tilbake. Dette betyr færre fluer og mygg som kan sette seg fast i den ferske beisen. Du kan jobbe uforstyrret og få jevne strøk uten å måtte irritere deg over små sorte prikker «overalt» i den nypåførte beisen. I tillegg unngår du blomsterstøv som kan være til irritasjon når du beiser vår og sommer.
3. Høstfargenes inspirasjon
Det er noe magisk med å jobbe ute når naturen skifter farge. De gylne, røde og oransje tonene kan inspirere til valg av beisfarger og gi deg en naturopplevelse mens du jobber. Dette kan også være en fin anledning til å tilbringe litt ekstra tid på hytta og nyte den friske høstluften.
Nydelige høstfarger – og ei hytte som er beiset med TREBITT Oljebeis i den flotte hyttefargen 9133 Stølsbrun.
Ta en titt på disse vakre fargepalettene for inspirasjon.
4. Beskyttelse før vinteren
En nybehandlet hytte står bedre rustet mot vinterens kulde og fuktighet. Ved å beise før vinteren gir du treverket en beskyttende hinne som motvirker sprekkdannelser og fuktinntrenging, og det er jo godt å vite at hytta er beskyttet gjennom vinterværet. Samtidig kan du møte våren og sommeren med visshet om at du slipper å beise igjen på en stund og heller kan nyte late, gode dager på hytta.
Gå vinteren trygt i møte med TREBITT Oljebeis.
Hva må du være oppmerksom på?
Beiser du på sensommeren, eller spesielt tidlig høst, er det noen ting du må være litt ekstra obs på.
1. Temperatur og luftfuktighet
Selv om temperaturen ofte er perfekt, er det viktig å passe på at det ikke er for kaldt. Beising bør helst skje i temperaturer mellom 10 og 25 grader Celsius, men våre oljebaserte produkter DRYGOLIN Oljemaling, DRYGOLIN Oljedekkbeis og TREBITT Oljebeis, kan alle brukes helt ned i 5 minusgrader.
- Problemløser for slitt underlag
- Kan påføres i lave temperaturer
- Problemløser for slitt underlag
- Kan påføres i lave temperaturer
Høsten; den fargerike fine årstiden, når alt skifter farge. Klar luft og ekstra høy himmel… Med et lunende pledd og en rykende varm kaffekopp, er det fortsatt flott å nyte høsten i nybeiset hyttevegg! Her er det malt med Trebitt Oljebeis i fargen 0699 Sort.
2. Værmeldingen
Sjekk værmeldingen nøye før du setter i gang. Det bør være minst 24 timer med oppholdsvær etter at du har beiset, slik at beisen får tid til å tørke skikkelig. Unngå også dager med for høy luftfuktighet, da dette kan forlenge tørketiden.
3. Forberedelser
Før du begynner å beise, er det viktig å gjøre et godt forarbeid. Rengjør overflatene grundig for støv, skitt og gammel maling eller beis. Bruk egnet rengjøringsmiddel og la treverket tørke helt før du begynner å beise. Dette sikrer at beisen fester seg godt og varer lenger. Er det en regnværsdag kan denne brukes til vask og rengjøring.
Husk å vaske før du går i gang!
Er hytta beiset tidligere, eller har nytt treverk, som har stått ubehandlet i mer enn 4 uker, rengjøres det med JOTUN 3-i-1 Kraftvask og Soppfjerner.
4. Riktig verktøy og teknikk
God verktøy er halve jobben, sies det. Velg derfor både kvalitetsbeis og kvalitetsverktøy når du skal beise. Beisen påføres jevnt og i et tynt lag for å unngå sig og drypp. Stryk beisen godt ut og bearbeid kun 3-4 bordlengder av gangen. For å unngå tydelig overlapp må man arbeide uten opphold i hele bordets lengde. Husk å behandle endeved, eksponerte tømmerdragere og tømmer som har begynt å sprekke opp ekstra nøye.
Sett i gang!
Med disse tipsene håper vi du ser at du også kan beise om sensommeren og tidlig høst. Og som vi vet, er det både tilfredsstillende og viktig å gi hytta den omsorgen den fortjener.
Vi håper du føler deg inspirert og klar til å ta fatt på beiseprosjektet, og ønsker lykke til og god beising 🙂