Mal huset hvitt med selvrensende maling

Mal huset hvitt med selvrensende maling

Se hva du bør tenke på før du bestemmer deg

Hvit er en svært populær husfarge og velges ofte når folk skal male husene sine. Men tross sin popularitet, er det en del hensyn å ta for at hvitfargen virkelig skal komme til sin rett. Vi gir deg en god veiledning på hva du bør tenke på før du velger hvitt.

Hvite hus bør være hvite

Hvite hus er lekkert, men de krever også vedlikehold og jevnlig vask for å holde seg vakre og hvite. Jotun har derfor lansert OPTIMAL OptiWhite, en selvrensende maling som er utviklet spesielt for hvite hus. Malingen har ekstremt lavt skittopptak som gjør at huset holder seg hvitt og pent i år etter år. Her kan du lese mer om JOTUN OPTIMAL OptiWhite.

Hvitt er ikke hvitt!

Det snakkes mye om alle de ulike hvitnyansene – at hvitt ikke er hvitt. Det er helt riktig! Det er stor forskjell på de mer gulaktige hvitfargene som 1001 Egghvit og 1453 Bomull, og de mer kritthvite fargene som 1624 Letthet og 9918 Klassisk Hvit. PS. Den selvrensende Optimal Optiwhite får du i nærmere 150 hvite og lyse farger.

Hvitt hus år etter år
Dette huset er malt i den klassiske fargen 1001 Egghvit.

Selv om hvite farger som Bomull og Egghvit har et gulpreg, vil de oppleves som hvite utendørs. Det skarpe dagslyset vil nemlig påvirke dem i en noe kjøligere retning. Det betyr også at de helt kritthvite tonene kan oppleves som nesten blåhvite utendørs.

Få forslag til hvite og lyse fargepaletter

Før du tar det endelige valget, er det smart å lese litt om de ulike hvitfargene før du bestemmer deg. Vil du at nyansene skal helle mot grått, beige eller gult? Små nyanser kan gi store utslag i inntrykket.

Test av maling til hvite hus

Bildet viser hvor ren OPTIMAL Optiwhite holder seg i forhold til annen maling. Resultatet er en kledning som holder seg hvit og ren i år etter år.

JOTUN OPTIMAL Optiwhite får du i våre mest populære hvitfarger.

Mal huset – på 60 sekunder

Se hvordan du enkelt maler huset:

Ta hensyn til husets størrelse

Hus som males hvite, vil virke større enn det de er. Store hus vil derfor virke enda større og ruvende hvis de males hvite, og kan derfor med fordel males mørke – evt. bør det velges en mykere hvitfarge.
Hvite hus skal være hvite
Dette huset er malt med i den nye fargen Jotun 1105 Villahvit. En gulaktig, hvit tone med lun undertone.
Små hus kan derimot oppleves som større enn de faktisk er når de males hvite, og kan tåle enda hvitere nyanser.
Små hus
Dette huset er malt i fargen Jotun 9918 Klassisk Hvit. 

Ta hensyn til husets plassering

Hvite hus/hytter passer godt i åpne landskap, der kontrasten til omgivelsene ikke blir så stor. Også hus/hytter i nærheten av sjøen kommer godt til sin rett med hvite farger. Vær klar over at hvite hus som ligger i tett vegetasjon og skog, vil oppleves som veldig kontrastfulle til omgivelsene. Bruk evt. en mykere hvitfarge.

Ferdigmalte dører og vinduer passer ikke til alle hvitfarger

Dersom du har ferdigmalte dører og vinduskarmer, er det stor sannsynlighet for at disse er malt i 1453 Bomull/ S 0502-Y. Dette er en gulaktig hvittone. Velger du da for eksempel en kritthvit farge på fasaden, vil dine ferdigmalte detaljer se gule og litt skitne ut inntil. Da er det en bedre idé å velge samme hvitnyanse som vinduene, slik at det blir likt. Totalt vil dette se hvitere og mer helhetlig ut.

Selv om OPTIMAL Optiwhite er basert på en teknologi som gjør at mindre skitt fester seg til husets overflate, er vask en viktig del av vedlikeholdsjobben. Alle hus fortjener en årlig husvask!

Tanja Horntvedt
Tanja Horntvedt

Tanja Horntvedt – Digital Redaktør

I samarbeid med Jotuns fargeeksperter, anerkjente stylister, designere, etc. deler Tanja nyheter, trender og nyttige tips med deg som er opptatt av interiør, farger og design.

Guide: Velg riktig husfarge

Male huset utvendig? Få tips til hvilke farger du bør velge på ulike detaljer.

Vakre gule husfarger

Dette huset er malt med DRYGOLIN Ultimat i den vakre gulfargen Jotun 1465 Demigul. Vinduer og dører er malt i…

Mange ønsker seg grønt hus

Veggene er malt med DRYGOLIN Ultimat i fargen Jotun 8413 Herregårdsgrønn, Staffasje: DRYGOLIN Ultimat Vindu og Dør i fargen Jotun…

Norges mest populære hvitfarge

Hvitt er ikke hvitt Mange har fått med seg at hvitt er ikke hvitt og at det kan være en…

Anvendelige JOTUN 9938 Dempet sort

Jotun 9938 Dempet sort kan beskrives som en «myk» sort farge, og har en grålig undertone. Mange velger seg en…

Male huset hvitt? Dette bør du tenke på!

Drømmen om det hvite, perfekte huset er ofte relativt kortvarig. Skitt og forurensning setter sitt preg på malingen, og hvitfargen…

Go to top