Mal huset hvitt med selvrensende maling

Mal huset hvitt med selvrensende maling

Se hva du bør tenke på før du bestemmer deg

Hvit er en svært populær husfarge og velges ofte når folk skal male husene sine. Men tross sin popularitet, er det en del hensyn å ta for at hvitfargen virkelig skal komme til sin rett. Vi gir deg en god veiledning på hva du bør tenke på før du velger hvitt.

Hvite hus bør være hvite

Hvite hus er lekkert, men de krever også vedlikehold og jevnlig vask for å holde seg vakre og hvite. Jotun har derfor lansert OPTIMAL OptiWhite, en selvrensende maling som er utviklet spesielt for hvite hus. Malingen har ekstremt lavt skittopptak som gjør at huset holder seg hvitt og pent i år etter år. Her kan du lese mer om JOTUN OPTIMAL OptiWhite.

Hvitt er ikke hvitt!

Det snakkes mye om alle de ulike hvitnyansene – at hvitt ikke er hvitt. Det er helt riktig! Det er stor forskjell på de mer gulaktige hvitfargene som 1001 Egghvit og 1453 Bomull, og de mer kritthvite fargene som 1624 Letthet og 9918 Klassisk Hvit. Den selvrensende Optimal Optiwhite får du i nærmere 150 hvite og lyse farger!

Hvitt hus år etter år
Dette huset er malt i den klassiske fargen Jotun 1001 Egghvit.

Selv om hvite farger som Bomull og Egghvit har et gul-preg, vil de oppleves som hvite utendørs. Det skarpe dagslyset vil nemlig påvirke dem i en noe kjøligere retning. Det betyr også at de helt kritthvite tonene kan oppleves som nesten blåhvite utendørs.

Få forslag til hvite og lyse fargepaletter

Før du tar det endelige valget, er det smart å lese litt om de ulike hvitfargene før du bestemmer deg. Vil du at nyansene skal helle mot grått, beige eller gult? Små nyanser kan gi store utslag i inntrykket.Test av maling til hvite husBildet viser hvor ren OPTIMAL Optiwhite holder seg i forhold til annen maling. Resultatet er en kledning som holder seg hvit og ren i år etter år.

JOTUN OPTIMAL Optiwhite får du i rundt 150 av våre mest populære hvite og lyse farger!

Mal huset – på 60 sekunder

Bruk ett minutt på å lære hvordan du enkelt maler huset!

Ta hensyn til husets størrelse

Hus som males hvite, vil virke større enn det de er. Store hus vil derfor virke enda større og ruvende hvis de males hvite, og kan derfor med fordel males mørke – eller alternativt velge en mykere hvitfarge.
Hvite hus skal være hvite
Dette huset er malt med i den nye fargen Jotun 1105 Villahvit. En gulaktig, hvit tone med lun undertone.
Små hus kan derimot oppleves som større enn de faktisk er når de males hvite, og kan tåle enda hvitere nyanser.
Små hus
Dette huset er malt i fargen Jotun 9918 Klassisk Hvit. 

Ta hensyn til husets plassering

Hvite hus og hytter passer godt i åpne landskap, der kontrasten til omgivelsene ikke blir så stor. Også hus/hytter i nærheten av sjøen kommer godt til sin rett med hvite nyanser. Vær klar over at hvite hus som ligger i tett vegetasjon og skog, vil oppleves som veldig kontrastfulle til omgivelsene. Bruk eventuelt en mykere hvitfarge.

Ferdigmalte dører og vinduer passer ikke til alle hvitfarger

Dersom du har ferdigmalte dører og vinduskarmer, er det stor sannsynlighet for at disse er malt i 1453 Bomull/ (NCS S0502-Y) Dette er en gulaktig hvittone. Velger du da for eksempel en kritthvit farge på fasaden, vil dine ferdigmalte detaljer se gule og litt skitne ut inntil. Da er det en bedre idé å velge samme hvitnyanse som vinduene, slik at det blir likt. Totalt vil dette se hvitere og mer helhetlig ut.

Selv om OPTIMAL Optiwhite er basert på en teknologi som gjør at mindre skitt fester seg til husets overflate, er vask en viktig del av vedlikeholdsjobben. Alle hus fortjener en årlig husvask!

 OPTIMAL OptiWhite

OPTIMAL OptiWhite

  • Selvrensende – utviklet for hvite hus
  • Ekstremt lavt skittopptak
  • Suveren farge- og glansholdbarhet
  • Effektiv mot svertesopp

Saken er revidert og ble publisert første gang i 2018.

Tanja Horntvedt
Tanja Horntvedt

Tanja Horntvedt

I samarbeid med Jotuns fargeeksperter, anerkjente stylister, designere, etc. deler Tanja nyheter, trender og nyttige tips med deg som er opptatt av interiør, farger og design.

Gode beisfarger til fjellhytta

Trebitt Oljebeis 0675 Seterbrun er en dyp, klassisk bruntone. Den er vakker på tradisjonsrike hytter. Hva påvirker fargevalget? Når man…

NYHET! Holder muren pen lengst

En nymalt grunnmur i riktig farge gir huset en helhetlig fasade. Med nye JOTUN DryTech Mur får muren et flott,…

Mange ønsker seg grønt hus

Få tips til gode, grønne nyanser som fungerer utendørs! Dette huset er malt med DRYGOLIN Nordic Extreme i fargen Jotun…

Helhetlige fargekombinasjoner lønner seg

Denne hvite og lyse fargepaletten setter det naturlige uttrykket i fokus. Det er myke overganger mellom den hvite fasaden og…

Selvrensende utemaling for vakre husvegger

Nye DRYGOLIN Nordic Extreme har selvrensende egenskaper som sikrer svært lavt skittopptak. Huset får et varig nymalt utseende, og det…

Fabrikkmalt kledning gir maksimal beskyttelse og effektiv bygging

Går du med byggeplaner, eller er det på tide å skifte kledning på huset ditt? Da kan det være både…

Go to top