Når må jeg male eller beise hytta?

Når må jeg male eller beise hytta?

Er du usikker på om det er på tide å male eller beise hytta? Her gir Jotuns eksperter tips om hvordan du kan teste hvor godt beskyttet kledningen din er!

Jobb etter føre-var-prinsippet

De fleste har notert seg svingningene i været de siste årene. Men i følge Sintefs forskere kan vi forvente enda mer ekstremvær og fuktpåvirkning i årene som kommer. Det betyr at behovet for å være føre var når det gjelder å beskytte hytta mot råteproblemer øker tilsvarende.

Jotun Trebitt 9133 Stølsbrun

Denne hytta er beiset med TREBITT Oljebeis i fargen 9133 Stølsbrun.

 TREBITT Oljebeis

TREBITT Oljebeis

TREBITT Oljebeis – beskytter og bevarer treets vakre og naturlige utseende
 • Naturlig vakkert
 • Pleier og bevarer
 • Unik, egenutviklet alkydolje
 • Krever ingen grunning

Ta en titt på kledningen!

Det er mange ytre faktorer som sliter på kledningen – sol, frost, nedbør og forurensning. Ekstremvær og temperatursvingninger øker slitasjen ytterligere, og derfor må vedlikehold av fasaden gjøres med jevne mellomrom. Er du usikker på om det er på tide med et strøk beis, er vår anbefaling å se nøye på kledningen. Når den mister glans, farge, og får høyere skittopptak eller avflassing, er det på tide å behandle overflaten på nytt.

Vanntest på beiset kledning

– Slitasjen på kledningen kan variere på de ulike veggene. Sol og vær vil variere fra nord til sør, og fra øst til vest. Et tips er å sjekke en og en vegg, ved å helle litt vann kledningen. Hvis vannet perler seg og renner av er beskyttelsen god. Hvis vannet trekker inn i veggen, er det på tide å beise, tipser Barbro T. Volleng, produktsjef for eksteriørprodukter hos Jotun.

Paa tide aa male eller beise hytta

Vannet skal perle seg og renne av på en kledning som er beiset med TREBITT Oljebeis. Da er beskyttelsen av veggen god.

– Alkydoljene i den klassiske, TREBITT Oljebeis, gir beisen helt suverene egenskaper både når det gjelder å beskytte, bevare og forskjønne treverket, sier Volleng.

 TREBITT Oljebeis

TREBITT Oljebeis

 • Naturlig vakkert
 • Pleier og bevarer
 • Unik, egenutviklet alkydolje
 • Krever ingen grunning

Slik tester du malt kledning

Er veggene malt med moderne akrylmalinger med selvrensende egenskaper, som for eksempel DRYGOLIN Nordic Extreme, vil derimot vannet ikke perle seg på overflaten. Her fungerer derfor ikke vanntesten, som vi kan bruke på vegger beiset med TREBITT Oljebeis.

Ta en nærmere kikk på skarpe kanter og glatte detaljer, eksempelvis lister eller kledning med høvlede kanter. Det er nettopp der slitasje på malingsfilmen lettest oppdages. Sjekk også snitt- og kuttflater nøye. Dersom du oppdager avskalling og småsprekker, er det klare tegn på at du bør finne frem penselen.

Ny kledning?

Har du bygd ny hytte, er det ekstra viktig å overflatebehandle for å beskytte mot fukt så raskt som mulig. Husk å mette endeveden ekstra godt.

Ønsker du fargetips? Her kan du lese mer om vårt nyeste fargekart for TREBITT Oljebeis.

Forebygging på 1-2-3

 1. Sopp og alger: Betyr ikke at du nødvendigvis må male eller beise. Dersom du vasker hytta årlig med Jotun 2i1 Husvask ser den mye freshere ut i fargen. Du forebygger skader og fjerner samtidig mye sopp og alger. Å vaske med Jotun Husvask forutsetter tilgang på vann.
 2. Avflassing, sprekker, skader: Finn årsaken til skadene – og reparer.
 3. Skadede områder: Skrap bort alt løst, og påfør 2 toppstrøk TREBITT Oljebeis på bart treverk. – Skal du male, så skraper du helt inn til treverket, grunner på områder med bra treverk med Visir Oljegrunning og maler 2 strøk.
Barbro
Barbro

Barbro – Brand Manager

Barbro har lang fartstid i Jotun, og har jobbet med både eksteriør- og interiørmalinger i en årrekke. Som prosjektleder for Jotuns mange fargekart, og gjennom ulike samarbeid og oppussingsprogrammer, skaper hun inspirasjon til fornyelse av ditt hjem.

Helmatt hytte på eventyrlige Randøy

I denne episden går turen til Randøy, rett utenfor Stavanger. Her ligger det ei hytte med en litt uvanlig fasong….

Fra kjedelig hyttedrøm til fantastisk hytteparadis

I episode 4 av den 9. sesongen med Eventyrlig Oppussing går turen til en liten og sjarmerende, men utdatert hytte…

Ferdigmalt kledning gir ekstrem beskyttelse

Med ferdigmalt kledning malt med DRYGOLIN Nordic Extreme kan du være sikker på at hytta di har ekstrem beskyttelse for…

Hvaler-hytta får som fortjent

På denne Hvaler-hytta må det gjøres en skikkelig oppgradering både inne og ute. Eventyrlig-gutta tar selvsagt oppdraget, og forvandler denne…

Sommerhytta til Leona og Håvard

Gjennom 10 uker av «Sommerhytta» på TV 2, har vi fulgt fire unge deltagerpar, som har konkurrert om å vinne…

Den grønne Sommerhytta til Herman og Petter

Sommerhytta til Herman og Petter fikk Jotun-fargen 7658 Københavnsgrønn. Gjennom 10 uker av «Sommerhytta» på TV 2, har vi fulgt…