Male selv eller kjøpe fabrikkmalt kledning?

Male selv eller kjøpe fabrikkmalt kledning?

Du vet at huset skal males, men lurer på når du skal få tid til det. Kan fabrikkmalt kledning være løsningen? Mange vanlige spørsmål – nå får du svarene.

Det er mye å ta stilling til i en byggeprosess. Tegninger, farger, materialer og detaljer kan bli altoppslukende når du står oppi det. Som om ikke du har nok å tenke på, må du også ta stilling til kledningen.  Kledningen. Det er jo det som skal sørge for at huset ditt bevares år etter år.

Hvorfor er det viktig å male kledningen?

Beskyttelse. Huset er din viktigste eiendel. Velger du en maling med høy kvalitet kan du være trygg på at huset er godt beskyttet og at det er lenge til du trenger å male igjen. Farge og glans bevares også lenge.

Er det mye dyrere å kjøpe fabrikkmalt kledning enn å male selv?

Nei, det er ikke mye dyrere, men du betaler selvfølgelig litt ekstra for å få en fabrikkmalt kledning med grunning og mellomstrøk. Toppstrøket må man ta når huset er satt opp, men de to første, og tyngste, strøkene er ferdig! I tillegg er sidekantene på kledningen behandlet. Et sted det er vanskelig, om ikke umulig, å komme til når kledningen er montert hvis man f.eks. har stående kledning der bordene står tett i tett. Har du tid og lyst til å male grunning og 2 strøk selv, så vil du kunne spare litt på det, men tenker du å sette bort jobben, så er det sannsynligvis billigere å kjøpe fabrikkmalt kledning. Du kan sjekke hva det vil koste for akkurat ditt hus på Jotun.no, der finnes det en priskalkulator så du kan beregne eksakt kostnad.

Bygge hus - velg industribehandlet kledning

Som vist i priseksempelet sparer du mer enn 2 dagers jobb for kr. 4 740,- Dessuten er det viktig å huske på at du også får bedre kvalitet når du velger fabrikkmalt kledning.

Hva er kvalitetsforskjellen på fabrikkmalt kledning og kledning du maler selv?

Kledningen du monterer i dag skal kunne holde i minst 60 år, med riktig behandling. Velger du fabrikkmalt kledning er du sikker på at du får beskyttelse fra dag én. Dessuten er både grunning og maling påført under optimale forhold, som gir et jevnt og pent utseende. Resultatet blir rett og slett perfekt.

Hvor raskt må jeg male huset etter det er oppført, hvis en velger å gjøre det selv?

Det anbefales å grunne og male huset innen det har gått 14 dager fra oppføring. Ubehandlet kledning brytes ned av sollyset allerede etter få dager og uker. Er treverket først nedbrutt, må du stålbørste ned til friskt treverk før du påfører grunning og maling. I tillegg risikerer du at maling fester seg dårligere til underlaget.
Velger du fabrikkmalt kledning får du normalt god tid før toppstrøket må tas. Husk bare å behandle kuttflater og endeved med Jotun Visir og Jotun Drygolin Ultimat, Optimal eller Trebitt beis når huset blir satt opp. Så kan du vente. Er kledningen malt med Jotun Industri Drygolin Ultimat eller Jotun Industri Optimal, kan du vente i opptil 2 år før du tar toppstrøket. Med Jotun Industri Trebitt Beis kan du vente inntil hele 5 år. Og har du nytt hus, så er det jo greit å kunne vente litt med å male. Det er alltid nok annet å gjøre.

Fabrikkmalt kledning kan også leveres med nostalgiske utseende. Farge på vegg er Jotun 1223 Høststemning og staffasjen er med Jotun 1001 Egghvit
Her er det benyttet liggende kledning, men du får også fabrikkmalt stående kledning. Farge er Jotun 9918 Klassisk Hvit.

Hvilken farge skal jeg velge?

Det er ikke få som lurer på hvilken farge som vil passe best til akkurat sitt hus. Utvalget er stort og skal du kjøpe fabrikkmalt kledning kan du velge blant eksteriørfargene i fargekartet.
Hos Jotun har fargeeksperter laget anbefalte fargesammensetninger i tre stilretninger: Moderne, Nostalgisk og Klassisk. For hver stilretning er det fargekolleksjoner som gjør fargevalget tryggere, enklere og komplett – fra grunnmur til møne. Det gir flotte fargeuttrykk som fremmer detaljene ved huset, samtidig som det harmonerer med omgivelsene.

Vil du har råd spesialtilpasset akkurat ditt hus kan du når som helst kontakte Jotuns fargeteam. Der får du gratis individuell rådgiving om fargevalg, fra landets fremste fargeeksperter.

Bygge hus - velg industribehandlet kledning
Fabrikkmalt kledning kan også leveres med nostalgiske utseende. Farge på vegg er Jotun 1223 Høststemning og staffasjen er med Jotun 1001 Egghvit

Hvor kan jeg kjøpe fabrikkmalt kledning og hvor lang bestillingstid er det?

Alle byggevarehus fører fabrikkmalt kledning. Med Jotun Visir grunning og ett eller to strøk med Jotun Optimal eller Jotun Drygolin Ultimat. Vil du ha beiset kledning kan du få det også med Jotun Trebitt Beis.
Leveringen går raskt. Uansett hvilken farge du velger, så har du normalt kledningen på plass i løpet av kort tid. Velger du fabrikkmalt kledning med Jotun produkter, så blir vedlikeholdet enkelt senere. Når det er tid for å male et nytt strøk, fortsetter du bare med Jotun Optimal eller Jotun Drygolin Ultimat i samme farge som den fabrikkmalte kledningen. Og på nytt er huset godt beskyttet mot vær og vind for lang tid.

Bygge hus - velg industribehandlet kledning
Velger man fabrikkmalt kledning kan man velge mange kledningstyper. Her en moderne kledning med Jotun 347 Malmblå. Foreslått stafasje er Jotun 4252 Kjønnrøk Dempet og Jotun 9907 Sink
Camilla Skjelberg
Camilla Skjelberg

Camilla Skjelberg – Regional Digital Marketing Manager Scandinavia

Camilla har lang erfaring med merkevarebygging og kommunikasjon. I samarbeid med Jotuns fargeeksperter, anerkjente stylister og samarbeidspartnere, deler hun nyheter, trender og inspirerende tips med deg.

Vask huset utvendig når våren kommer

Vil du ta godt vare på kledningen til huset, er det smart å vaske huset regelmessig. Vår anbefaling er å…

Nytt DRYGOLIN-fargekart – husfarger til alle årstider

Vakker fargesetting til hele huset – året rundt. Nå er nytt DRYGOLIN-fargekart for 2024 endelig her! Bildet over: Huset er…

Selvrensende maling som vasker huset for deg

Nyheten DRYGOLIN Power Clean er det nyeste tilskuddet til DRYGOLIN-familien. En selvrensende maling som vasker huset for deg hver gang…

Årets nye husfarger fra DRYGOLIN

Med det nye DRYGOLIN-fargekartet kommer også 5 nye DRYGOLIN-farger. Blant årets nye husfarger finner du både varme terrakotta-toner, samt dempede…

Hytta på Svalbard med stor oppgradering

Eventyrlig-gutta er tilbake der hvor alt startet, på Svalbard. I denne episoden, som er episode 70 av serien, mimrer gutta…

Eventyrlig hytte i eventyrlige Åsenfjord

Med utsikt over Åsenfjord ligger et lite hyttetun bestående av 3 hytter. Her er det en storfamilie som ønsker seg…