Helhetlige fargekombinasjoner lønner seg

Helhetlige fargekombinasjoner lønner seg

Denne hvite og lyse fargepaletten setter det naturlige uttrykket i fokus. Det er myke overganger mellom den hvite fasaden og de naturlig beige tonene du finner i staffasje og grunnmur. Helhetsinntrykket blir behagelig og tidløst.

Fokus på harmoni ute

Det er liten tvil om at vi blir mer opptatt av å skape en helhetlig fargepalett utendørs. Fokuset på det harmoniske og helhetlige har lenge fulgt oss på interiør, men nå har det i langt større grad festet seg som sterkt ønske hos mange utendørs. Vi legger mer penger i det i enn noen gang; vi bygger utekjøkken, bålplasser, sittegrupper, vinterstuer, og soner for både bespising og avslapning. 

Mange ser på uterommet som et slags «showroom». Det er jo tross alt det mange ser når de passerer huset ditt. 

Vi ønsker at husets fasadefarge skal fungere harmonisk med farger på vinduer, dører, detaljer, grunnmur, garasje og uteplass. Når det er sagt betyr ikke det at alt skal være hvitt, grått og nøytralt, – tvert imot. Det betyr bare at de fargevalgene du tar, passer sammen uavhengig om det er nøytralt eller fargerikt.  

En lun sort palett

Fargene i denne paletten er mørke på både fasade og terrasse, men de lune beige innslagene på staffasje og grunnmur mykner hele uttrykket og skaper en varm palett. Dette er en fin måte å «ufarliggjøre» sorte og mørke farger på.

Et godt planlagt uterom gjør også din eiendom mer attraktiv.  – Spesielt for deg som skal selge bolig. Det kan eiendomsmegler Hans Westby slå fast.

Sett bort i fra det åpenbare, at beliggenhet fortsatt selger best, ser jeg at totaloppusningsobjekter og dønn ferdige boliger omsettes raskest. Boligene i mellomsjiktet, de det må gjøres noe med om kanskje fem – ti år faller litt i mellom to stoler og får muligens uforholdsmessig fratrekk for kommende vedlikehold. Betydningen av ferdig oppusset kan se ut til å ha dreid litt i senere tid, nå skal ALT helst være fiks ferdig, både inne og ute, og det ser ut til at det svarer seg å legge den lille ekstra finishen på huset, sier Eiendomsmegler Hans Westby. Dersom ting er pent påkostet, ser det ut til at det er større betalingsvilje fra interessentene enn det totalt ville kostet å kjøpe et hus og renovere det selv, så lenge de slipper å ta de vanskeligste farge- og materialvalgsammensetningene og jobben selv.

Videre har det blitt lagt mer vekt på utvendig finish og uteplasser, samt at farge og arkitektur skal stå bedre sammen enn før. Uteplasser har heldigvis fått økt fokus i senere tid. Frisk luft i fine omgivelser er topp rekreasjon, og jeg vil tro det kanskje er en liten sammenheng med fritidsbolig, forteller Hans Westby. De som har et fritidshus, ønsker kanskje å gjenskape noen av gledene ved det hjemme, mens de som ikke har det, kanskje har behov for å skape nettopp et fristed eller et område for rekreasjon i hverdagen. I så måte blir uteplassen svært viktig for mange.

Hvordan få den helhetlige fargepaletten til ditt hus og uterom

Når du skal velge farge til huset utvendig er det enkelte punkter du bør tenke gjennom. 

Tenk på omgivelsene

Det kan være en god idé å se huset ditt som en del av et større bilde. Dine fargevalg vil tross alt påvirke omgivelsene, enten det være seg natur eller nabohus. Alle er tjent med at fargene fungerer sammen slik at både område og naturen fremstår fra sin beste side. 

 

Hva med en glad benk i hagen, for tidlige kaffekopper og sene glass, i fargen Drygolin Ultimat Vindu og Dør 10462 Livlig?

 DRYGOLIN ULTIMAT Vindu og Dør

DRYGOLIN ULTIMAT Vindu og Dør

 • Rask tørk
 • Suveren heft og finish
 • Forsterket med UV-blokk
 • Spesielt effektiv mot svertesopp

Det ligger i detaljene

Hvilken farge har husets detaljer som vinduer, dører, garasjeporter osv?  Husk at ikke alle hvittoner fungerer til alle fasadefarger. Har du ferdigmalte hvite detaljer, bør du sjekke opp fargekoden. Det som omtales som standard hvit er ofte 1453 Bomull / S0502-Y eller 1001 Egghvit / 0502-Y. Flere og flere tilbyr også 9918 Klassisk Hvit / S0500-N. Har du detaljer i en RAL farge, bør du også sjekke disse. Her er det flere variasjoner av hvitt, sort og grått som kan slå feil ut. 

Tilfør gjerne uterommet noen kulørte detaljer, for å skape litt mer farge til en ellers nøytral palett. Her er benken malt med Jotun 8413 Herregårdsgrønn. Detaljer og møbler males med Drygolin Vindu og Dør eller Optimal Vindu og Dør.

 OPTIMAL Vindu og Dør

OPTIMAL Vindu og Dør

 • Beholder farge og glans over lang tid
 • Enkel å påføre
 • Gode hefteegenskaper

Rustrøde og brente oransje toner er ikke bare flotte i interiøret for tiden, – spreke farger som dette kan bidra med en god dose fargeglede utendørs! Denne er tøff til både en mørk palett som vist over, eller som et sprekt tilskudd til en lys palett som du ser under. Fargen heter Jotun 2825 Effekt, og møbler som dette maler du med Jotuns maling for utendørsdetaljer og møbler; Drygolin Vindu og Dør eller Optimal Vindu og Dør

Tenk gjennom fargevalget på grunnmuren

En god grunnmursfarge er en farge som skaper en fin overgang mellom grunnen huset står på og selve husets fasadeI dag velger mange hvitt av gammel vane, men hos mange vil en hvit grunnmur oppleves som veldig «hard» og skarp i møte med både grunnen og fasadefargen. Vi oppfordrer derfor til å vurdere mer jordnære og kulørte fargerJordnære beige, brune og grå toner står ofte langt bedre på en grunnmur da de føyer seg mer naturlig inn grunnen og naturen de står på. Les mer om Jotun murfarger.

Jordfarger på grunnmuren skaper en myk og fin overgang mellom hustes fasade og grunnen det står på. Her viser vi fargen Jotun Dry Tech Mur 11129 Smoky Grey. Det er heller ingen hemmelighet at en slik farge tåler mer smuss før den ser skitten ut.

 JOTUN DryTech Murmaling

JOTUN DryTech Murmaling

 • Holder all mur pen lengst
 • Til alle typer mur/grunnmur/betong
 • Motvirker flassing
 • Skittavvisende

Følg gjerne Jotun Uteinspirasjon på Instagram 

Terrassen er en del av helheten

Terrassen din er også en svært viktig del av den helhetlige fargepaletten. Man bør sørge for at terrassebeisfargen man velger står både godt til husets fasade, samt til dekke det av møter, om det er gress, stein eller grus. Det beise opp noen oppstrøk på løse avkapp kan være et godt sted å starte.  TREBITT Terrassebeis har en mengde fine farger.

TREBITT Terrassebeis 90029 Naturlig Sølvgrå er en lun gråtone som fungerer utmerket til en rekke farger. Her ser vi den i en lun og naturlig palett med hvite farger og naturmaterialer. Fargen er dog like fin til dypere gråtoner som 1462 Grå Skifer, 1434 Labrador, den sorte 9938 Dempet Sort eller til de lyse gylne 1973 Antikkgrå eller 1024 Tidløs.

Detaljer fotografert på terrasse malt med TREBITT Terrassebeis 90029 Naturlig Sølvgrå. 

Denne fargen er også tøff til blågrå farger som 4252 Kjønnrøk Dempet eller til en kraftig rød som 2006 Husmannsrød.  Den fungerer også nydelig inntil våre mest solgte hvite toner som 1001 Egghvit, 1453 Bomull eller 1024 Tidløs for å nevne noen.

TREBITT Terrassebeis

TREBITT Terrassebeis

 • Vakker og holdbar terrasse
 • Unik effekt mot grønske
 • *Regnsikker etter 1 time (*avhengig av temperatur og fuktighet)
 • Lang holdbarhet i ett strøk

Liv og glede til omgivelsene

Tenk på omgivelsene og hvilken rolle din bolig spiller i nabolaget. Glade og gule farger, som denne okertonen på huset under, gir liv og glede til både omgivelser og naboer.

Denne type okertone står svært godt i vegeterte og landlige strøk. Sammen med jordaktige beigetoner på grunnmur og mørke grønne detaljer, skaper dette en helhetlig og gjennomført palett hvor det gylne står i fokus. Dette huset har detaljer i både 1453 Bomull , 0745 Grønn Umbra og 0734 Brunsvart.

Bli kjent med våre varige vakre farge

I Jotuns fargekart Varig Vakre farger finner du Jotuns mest populære eksteriørfarger. Her er fargene sortert for å gjøre fargevalget enklere, samtidig som du finner forslag til både staffasjefarge, grunnmursfarge og terrassebeisfarge til hver eneste hovedfarge. Enklere blir det ikke!

Lykke til med dine fargevalg!

 

Hilsen Nina

Nina
Nina

Nina – Skandinavisk Fargesjef Jotun

Nina har til enhver tid full oversikt over trendene. Hun tryller frem de vakreste fargekombinasjoner og hennes fargeanbefalinger er alltid treffsikre. Sammen med Jotun-teamet tryller hun frem de vakreste farger og fargekart.

Nytt fargekart for TREBITT Oljebeis

TREBITT Oljebeis finnes i en rekke unike, transparente farger, inspirert av naturen. Beisfargene i nytt fargekart for TREBITT Oljebeis er…

Hva betyr glansgrad for utendørsmaling?

Supermatt, silkematt eller oljeglans? Glansgraden har mye å si for hvordan fargen oppleves, også på utendørsmaling. Med ledende produkter fra…

Nytt Drygolin-fargekart fra Jotun

Bli med oss og fargesett hele huset med Jotuns nye DRYGOLIN fargekart. Hele 72 vakre og tidløse eksteriørfarger presenteres med…

Uteromstrender og terrassetrender for 2023

Vi har en stund brukt uterommet som en forlengelse av boligen, og de siste årene har vi satt ekstra pris…