Ikke glem grunnmuren!

Ikke glem grunnmuren!

Et nymalt hus oppleves ikke som nymalt hvis grunnmuren er gammel og slitt. Dessverre er det veldig mange som glemmer å vedlikeholde grunnmuren. Er du en av disse? Da bør du lese dette!

Grunnmuren viktig for totalinntrykket

Mange glemmer grunnmuren når de skal male huset, og tenker ikke over hvor viktig en velholdt grunnmur er for totalinntrykket av huset. En pen grunnmur malt i en vakker farge, underbygger husets eleganse og skaper en helhet. Har du derimot en grunnmur full av sprekker, skader, flass, sopp eller mosevekster, hjelper det ikke at huset ellers er vakkert og nymalt – grunnmuren ødelegger og trekker hele inntrykket ned.

Grunnmuren er viktig for helheten

En pen grunnmur i en vakker farge skaper en helhet og løfter totalinntrykket av huset

Fukten – murens verste fiende!

Enten muren er grunnmuren i et hus med trekledning, en frittstående kaldmur eller hele huset er dekket av murpuss, er fukt som regel til stede. Fukten vil trenge inn i muren fra bakken. En godt utført dreneringsjobb vil kunne bremse fuktopptaket, men ikke hindre det.

Det er viktig at muren får mulighet til å puste og slippe ut fuktighet. Vann som ligger i muren fryser om vinteren og gir sprekker og skader. Jotun Premium Mur lar mur og underlag «puste».

Viktigste fuktkilder:

 • Fukten kommer primært fra bakken pga. mangelfull drenering.
 • Fukt og vegetasjon som vokser nær muren.
 • Ødelagte takrenner og beslag som normalt sett skal lede vannet vekk.
 • Gamle sprekker/ skader som ikke utbedres slik at det kommer fukt inn i muren.
 • Dårlig ventilasjon i kjeller.

Nedenfor ser du eksempler på fuktskader i grunnmur og mur:

Er du en grunnmursynder`?

1. Venstre: Dårlig vedlikehold – mangel på vask 2. Høyre: Kaldmur – ingen varm side som driver fukt ut

Er du en grunnmursynder`?

3. Venstre: Sprekk i beslaget tillater vann å renne 4. Høyre: Dårlig drenering – fukt trekker opp i muren

Illustrasjon 1 er et typisk eksempel på dårlig vedlikehold ved at muren ikke har vært vasket, samt at det har kommet en sprekk slik at fukt har satt seg. Da vokser det sopp, alger og mose.

Illustrasjonene 2-4 viser problemer som oppstår på grunn av konstruksjonsmessige forhold; (2) Kaldmur som som er frittstående har ingen varm side som kan bidra til å drive fukten ut. (3) Sprekker i beslag som tillater vann å renne ned og dermed fører til at muren sprekker opp. (4) Fuktighet fra bakken trekker opp i muren dersom dreneringsjobben ikke er gjort på riktig måte.

Maling som puster!

Om du har en ubehandlet- eller behandlet grunnmur som trenger vedlikehold, det er mange gode grunner til at du bør male muren din – og det er like mange gode grunner til at du bør male den med JOTUN Premium Mur.

 • JOTUN Premium Mur lar mur og underlag ”puste”.
 • Malingen er svært vannavvisende, og sørger for at muren holder seg tørr både fra innsiden og utsiden.
 • Malingen motvirker flassing.
 • Muren blir lettere å vedlikeholde, vaske og motvirker sopp, algevekst og skitt.

Sett riktig farge på muren!

JOTUN Premium Mur gir i tillegg huset et flott, matt utseende som holder seg pent i lang tid. Malingen får du i mange farger, du kan velge mellom beige og gule kulørtoner, kalde og varme gråtoner eller sortaktige rosafarger.

Riktig farge på grunnmuren er helt avgjørende for en flott helhet på huset. Synes du det er vanskelig å velge farger, får du flere gode tips til fargevalg her.

Slik maler du muren

JOTUN Premium Mur kan påføres både tidligere malte og umalte underlag, og i begge tilfeller det viktig at underlaget er i god stand før du starter å male. Det hjelper ikke at malingen puster hvis det er svakheter i underlaget, så disse må repareres før du begynner arbeidet. Nedenfor ser du en trinn-for-trinn beskrivelse av hvordan du går fram, i bunnen av artikkelen finner du også en slik-gjør-du-video.

 1. Forarbeid:
 • Sørg for at underlaget er fast, rent og tørt.
 • Påfør deretter JOTUN Kraftvask, skrubb med kost og skyll godt. Kraftvasken fjerner fett og forurensning, og gjør underlaget klart for behandling.
 • Skrap bort løst materiale.
 1. Grunning:
 • Fjern ubehandlet eller bar puss og grunn med JOTUN Premium Mur Grunning, bruk pensel, rull eller sprøyte. Grunningen binder løse artikler og utjevner suget i underlaget.
 1. Mellomstrøk:
 • Påfør et strøk med JOTUN Premium Mur Filler ved villstryking med pensel. Filleren kan rulles på muren, men da skal den villstrykes etterpå. Filleren dekker små sprekker og riss, bygger over ujevnheter, og øker filmtykkelsen og beskyttelsen.
 1. Toppstrøk:
 • Påfør et strøk med JOTUN Premium Mur Maling ved rull, pensel eller sprøyte. Dersom du har hoppet over punkt 3, og ikke brukt filler, må du påføre to toppstrøk. Toppstrøket er pustende, vannavvisende og motvirker flass.

[youtube id=»pEzVddIqVwA»]

 

Årlig vedlikehold er viktig!

 • Grunnmuren bør vaskes årlig sammen med resten av huset.
 • All vegetasjon som vokser tett inntil grunnmuren, bør fjernes.
 • Mal grunnmuren like ofte som du maler huset ditt.

Gi grunnmuren det vedlikeholdet den fortjener, slik at den får skinne sammen med resten av huset!

Tanja Horntvedt
Tanja Horntvedt

Tanja Horntvedt

I samarbeid med Jotuns fargeeksperter, anerkjente stylister, designere, etc. deler Tanja nyheter, trender og nyttige tips med deg som er opptatt av interiør, farger og design.

Løft helheten ved å male grunnmuren

En pen grunnmur i en vakker farge skaper helhet og løfter totalinntrykket av huset. Veggene har fått fargen DRYGOLIN Nordic…

Velg riktig farge på grunnmuren!

Et velholdt og nymalt hus og en forfalt grunnmur gir ikke et bra helhetsinntrykk. Dessverre er det likevel slik at…

Go to top