Ikke glem grunnmuren!

Ikke glem grunnmuren!

Et nymalt hus oppleves ikke som nymalt hvis grunnmuren er gammel og slitt. Dessverre er det veldig mange som glemmer å vedlikeholde grunnmuren. Er du en av disse? Da bør du lese dette!

Grunnmuren – viktig for totalinntrykket

Mange glemmer grunnmuren når de skal male huset, og tenker ikke over hvor viktig en velholdt grunnmur er for totalinntrykket av huset. En pen grunnmur, malt i en vakker farge, underbygger husets eleganse og skaper en helhet. Har du derimot en grunnmur full av sprekker, skader, flass, sopp eller mosevekster, hjelper det ikke at huset ellers er vakkert og nymalt – grunnmuren ødelegger og trekker hele inntrykket ned.Grunnmuren er viktig for helhetenEn pen grunnmur i en vakker farge skaper en helhet og løfter totalinntrykket av huset. Muset har fargen Jotun 1434 Labrador, detaljer: 1001 Egghvit, grunnmur Jotun 1500 Grafittgrå.

Det er viktig at muren får mulighet til å slippe ut fuktighet!

Fukt er murens verste fiende!

Enten muren er grunnmuren til et hus med trekledning, en frittstående kaldmur eller hele huset er dekket av murpuss, er fukt som regel til stede. Fukten vil trenge inn i muren fra bakken. En godt utført dreneringsjobb vil kunne bremse fuktopptaket, men ikke hindre det.

Det er viktig at muren får mulighet til å slippe ut fuktighet. Vann som ligger i muren fryser om vinteren og kan gi sprekker og skader. JOTUN DryTech Murmaling er både diffusjonsåpen og vannavvisende, og vil derfor holde vannet ute.

Viktigste fuktkilder:

 • Fukten kommer primært fra bakken pga. mangelfull drenering.
 • Fukt og vegetasjon som vokser nær muren.
 • Ødelagte takrenner og beslag som normalt sett skal lede vannet vekk.
 • Gamle sprekker/ skader som ikke utbedres slik at det kommer fukt inn i muren.
 • Dårlig ventilasjon i kjeller.

Nedenfor ser du eksempler på fuktskader i grunnmur og mur:

Er du en grunnmursynder`?

1. Venstre: Dårlig vedlikehold – mangel på vask. 2. Høyre: Kaldmur – ingen varm side som driver fukt ut.

Er du en grunnmursynder`?

3. Venstre: Sprekk i beslaget tillater vann å renne. 4. Høyre: Dårlig drenering – fukt trekker opp i muren.

Illustrasjon 1 er et typisk eksempel på dårlig vedlikehold ved at muren ikke har vært vasket, samt at det har kommet en sprekk slik at fukt har satt seg. Da vokser det sopp, alger og mose.

Illustrasjonene 2-4 viser problemer som oppstår på grunn av konstruksjonsmessige forhold; (2) Kaldmur som som er frittstående har ingen varm side som kan bidra til å drive fukten ut. (3) Sprekker i beslag som tillater vann å renne ned og dermed fører til at muren sprekker opp. (4) Fuktighet fra bakken trekker opp i muren dersom dreneringsjobben ikke er gjort på riktig måte.

HOLDER MUREN PEN

Om du har en ubehandlet- eller behandlet grunnmur som trenger vedlikehold, det er mange gode grunner til at du bør male muren din – og det er like mange gode grunner til at du bør male den med JOTUN DryTech Murmaling.

 • JOTUN DryTech Murmaling er svært diffusjonsåpen – som gjør at fuktighet slipper ut av muren
 • Malingen er svært vannavvisende, og sørger for at muren holder seg tørr både fra innsiden og utsiden.
 • Malingen motvirker flassing.
 • Muren blir lettere å vedlikeholde, vaske og motvirker sopp, algevekst og skitt.

 JOTUN DryTech Murmaling

JOTUN DryTech Murmaling

 • Holder all mur pen lengst
 • Til alle typer mur/grunnmur/betong
 • Motvirker flassing
 • Skittavvisende

Sett riktig farge på muren!

JOTUN DryTech Murmaling gir i tillegg huset et flott, matt utseende som holder seg pent i lang tid. Malingen får du i mange farger, du kan velge mellom beige og gule kulørtoner, kalde og varme gråtoner eller sortaktige rosafarger.

Riktig farge på grunnmuren er helt avgjørende for en flott helhet på huset. Synes du det er vanskelig å velge farger, får du flere gode tips til fargevalg her.

Se mer om murfarger i det digitale fargekartet.

Slik maler du muren

JOTUN DryTech Murmaling kan påføres både tidligere malte og umalte underlag, og i begge tilfeller det viktig at underlaget er i god stand før du starter å male. Det hjelper ikke at malingen puster hvis det er svakheter i underlaget, så disse må repareres før du begynner arbeidet. Nedenfor ser du en trinn-for-trinn beskrivelse av hvordan du går fram, i bunnen av artikkelen finner du også en slik-gjør-du-video.

 1. Forarbeid:
 • Sørg for at underlaget er fast, rent og tørt.
 • Påfør deretter JOTUN 2-i-1 Kraftvask og soppfjerner, skrubb med kost og skyll godt. Kraftvasken fjerner fett og forurensning, og gjør underlaget klart for behandling.
 • Skrap bort løst materiale.
 1. Grunning:
 • Fjern ubehandlet eller bar puss og grunn med JOTUN DryTech Murprimer, bruk pensel, rull eller sprøyte. Grunningen binder løse artikler og utjevner suget i underlaget.
 1. Mellomstrøk:
 • Påfør et strøk med JOTUN DryTech Murfiller ved villstryking med pensel. Filleren kan rulles på muren, men da skal den villstrykes etterpå. Filleren dekker små sprekker og riss, bygger over ujevnheter, og øker filmtykkelsen og beskyttelsen.
 1. Toppstrøk:
 • Påfør et strøk med JOTUN DryTech Murmaling ved rull, pensel eller sprøyte. Dersom du har hoppet over punkt 3, og ikke brukt filler, må du påføre to toppstrøk. Toppstrøket er pustende, vannavvisende og motvirker flass.

Årlig vedlikehold er viktig!

 • Grunnmuren bør vaskes årlig sammen med resten av huset.
 • All vegetasjon som vokser tett inntil grunnmuren, bør fjernes.
 • Mal grunnmuren like ofte som du maler huset ditt.

Gi grunnmuren det vedlikeholdet den fortjener, slik at den får skinne sammen med resten av huset!

Camilla Skjelberg
Camilla Skjelberg

Camilla Skjelberg – Regional Digital Marketing Manager Scandinavia

Camilla har lang erfaring med merkevarebygging og kommunikasjon. I samarbeid med Jotuns fargeeksperter, anerkjente stylister og samarbeidspartnere, deler hun nyheter, trender og inspirerende tips med deg.

Vask huset utvendig når våren kommer

Vil du ta godt vare på kledningen til huset, er det smart å vaske huset regelmessig. Vår anbefaling er å…

Nytt DRYGOLIN-fargekart – husfarger til alle årstider

Vakker fargesetting til hele huset – året rundt. Nå er nytt DRYGOLIN-fargekart for 2024 endelig her! Bildet over: Huset er…

Selvrensende maling som vasker huset for deg

Nyheten DRYGOLIN Power Clean er det nyeste tilskuddet til DRYGOLIN-familien. En selvrensende maling som vasker huset for deg hver gang…

Årets nye husfarger fra DRYGOLIN

Med det nye DRYGOLIN-fargekartet kommer også 5 nye DRYGOLIN-farger. Blant årets nye husfarger finner du både varme terrakotta-toner, samt dempede…

Hytta på Svalbard med stor oppgradering

Eventyrlig-gutta er tilbake der hvor alt startet, på Svalbard. I denne episoden, som er episode 70 av serien, mimrer gutta…

Eventyrlig hytte i eventyrlige Åsenfjord

Med utsikt over Åsenfjord ligger et lite hyttetun bestående av 3 hytter. Her er det en storfamilie som ønsker seg…