Beise laftet hytte?

Beise laftet hytte?

Her er det beiset med Trebitt Oljebeis i fargen 9133 Stølsbrun. Staffasje er malt med Drygolin Ultimat Dør og Vindu i fargen Jotun 1001 Egghvit.

Har du en laftet tømmerhytte til fjells eller til skogs? Se hvor fint det blir når du beiser en laftet hytte. Her er tips til utvendig behandling av laftet tømmer.

Tømmer fortjener godt vedlikehold!

Laft er en gammel og god håndverkstradisjon, særlig dersom det er snakk om handlaft. I dag er det større behov for å behandle laft enn det var for eldre, originale tømmerhus, som ble bygd med malmfuru, ofte blinket ut for bruk til laftehus flere år i forveien. Beis er anbefalt behandling av laftet tømmervegg, og gir dessuten mange fine og tradisjonsrike fargevalg for tømmer. 

Se fargekartet for TREBITT Oljebeis

 TREBITT Oljebeis

TREBITT Oljebeis

  • Unik, egenutviklet alkydolje
  • Pleier og bevarer
  • Krever ingen grunning
  • Stort fargeutvalg

Godt, gammeldags håndverk

Laftede bygg kan stå i hundrevis av år. I gamledager hadde de god konstruksjonskunnskap, lært over tid, som gjorde at de bygde på en måte som gjorde at fukt og vann kunne renne vekk fra bygningskroppen. Husene tålte vær og vind. Med årene er det blitt flere og enklere byggemetoder med laft, og ikke alle er like gode. Tømmer er særlig utsatt for fukt og råte. Et bygg med laftet tømmer lever lenger når fuktigheten holdes vekk fra skjøter og lafteknuter.

Jotun beis av laftet tømmerhytte

Jotun beis av laftet tømmerhytte

Hytta er beiset med Trebitt Oljebeis i fargen 0675 Seterbrun og døren er malt med Drygolin Ultimat Vindu og Dør i fargen 1223 Høststemning.

Trebitt 0675 Seterbrun passer fint sammen med disse staffasjefargene:

Beis fremhever tømmeret

Trebitt Oljebeis er spesielt utviklet for at den levende strukturen i treet skal komme til sin rett. Trebitts oljer trenger godt inn i treverket og bevarer det naturlige vakre utseende. Oljene hindrer fuktopptak og reduserer oppsprekking. Tips! Gjør alltid et prøveoppstrøk på riktig underlag for å sikre at fargen er slik du ønsker. Underlagets utgangsfarge og treets sugeevne vil påvirke fargens utseende. Beis trenger godt inn i treverket og har pigmenter som beskytter mot sola.

Jotun beis av laftet tømmerhytte

Her er det beiset med Trebitt Oljebeis i fargen 9133 Stølsbrun. Staffasje er malt med Drygolin Ultimat Dør og Vindu i fargen Jotun 1001 Egghvit.

Trebitt 9133 Stølsbrun passer fint sammen med disse staffasjefargene:

Impregnering av lafteknuter og overganger

Lafteknuten er spesielt utsatt, og et punkt det er lurt å være spesielt nøye med. Bruk Jotun impregnering for treverk før du begynner å beise. Impregneringen er fargeløs og gir behandling og sikkerhet for å redusere risiko for råte.

– Trebitt råtebeskytter med ekstra gode inntrengningsegenskaper, men på spesielt utsatte områder er det fornuftig med kjemisk råtebeskyttelse i tillegg. Bruk derfor Jotun Impregnering for treverk før du går på med Trebitt Oljebeis på disse områdene, råder Egil Holm, Teknisk Service i Jotun.

– For endeved på stokken kan det bli mye oppsug av vann. Her er det lurt å mette opp for å hindre vanninntrengning, forklarer Holm. Han anbefaler å grunne endeved med Visir Oljegrunning Klar, vått i vått. Dersom du metter opp med beisen, tilfører du mye pigmenter og får kraftigere farge. Ved å grunne med Visir Oljegrunning Klar, unngår du store fargeforskjeller i forhold til veggen.

Camilla Skjelberg
Camilla Skjelberg

Camilla Skjelberg – Regional Digital Marketing Manager Scandinavia

Camilla har lang erfaring med merkevarebygging og kommunikasjon. I samarbeid med Jotuns fargeeksperter, anerkjente stylister og samarbeidspartnere, deler hun nyheter, trender og inspirerende tips med deg.

Den eventyrlige hytta på holmen

Dette eventyrlige feriestedet ligger på Foreholmen ved Flekkefjord. Hytta på holmen Halvor Bakke og hans team i Eventyrlig Oppussing, har…

Psst! Du kan fortsatt male eller beise i høst

Du kan fortsatt beise i høst! Klare høstdager kan by på fine dager og muligheter til vedlikehold ute! – Du…

Beis terrassen og få nytt uterom!

Det er rart hvor stor endring bare en farge kan gjøre med uttrykket! Terrassen i denne utestua er fornyet med…

Ny og naturlig terrasse

Deilig med ny og naturlig terrasse og en etterlengtet behandling for robust beskyttelse.  Etter en god vask og beising, blir…

Sommerhytta 2021 – Hytta utendørs

Sommerhytta 2021 – Kurt og Veronica, vant hytta! Femte sesong av Sommerhytta på TV 2 er over! Gjennom ti uker…

Et vakkert uterom med sydlandske vibber

For en oase av et uterom! Det er som hentet rett fra en italiensk hage… Her kan familien virkelig nyte…