Hvordan bli kvitt svertesopp?

Hvordan bli kvitt svertesopp?

Er du en av dem som irriterer deg over svarte og stygge flekker på huset når våren kommer? Du er ikke alene! Svertesoppen er et utbredt problem – men det finnes heldigvis forebyggende tiltak!

Klimaendringer

Svertesopp og alger har blitt et økende problem de siste ti årene, mye på grunn av økende temperaturer. Varmere og fuktigere vintre gir god grobunn for svertesoppen, og det har ført til mer svertesopp på norske hus.

Det finnes heldigvis gode produkter som fjerner problemet – raskt og effektivt! – Jotun har jobbet mye med produktutvikling på dette området, og den nye dekkbeisen Drygolin Pluss er den mest motstandsdyktige mot svertesopp vi noen sinne har laget, sier produktsjef Svein Johan Falnæs Stub i Jotun.

PS. Har du hørt om den nye utendørsmalingen som er spesialutviklet for hvite hus?

Hva er forskjellen på svertesopp, alger og råtesopp?

  • Svertesopp: er en fellesbetegnelse på muggsopparter som danner blåsvart misfarging i de ytre lagene av treverket, og på overflaten av beis og maling. Kjennetegnes ved sorte prikker eller spindelvevlignende nettverk på treverk eller overflatebehandling. I tillegg til at svertesoppen er skjemmende, kan kraftig vekst svekke overflatebehandlingen og føre til fukt- og råteskader.
  • Alger: forårsakes av støv og forurensning, jordsprut eller nedfall fra trær i nærheten. Det vokser kun ved høy fuktighet over lengre tid, noe som gir fare for råteskader. Finnes oftest på nordvendte vegger og bak busker og trær som står nær husveggen. Grønske er en populær betegnelse for grønnalger. Råte- og muggsopp er avhengig av fukt, næringsstoffer og temperatur mellom 5 og 30°C.
  • Råtesopp: er de soppene som bryter ned og svekker treverk. Det finnes hundrevis av ulik råtesopp i naturen, mens rundt 30-40 ulike arter råtesopp opptrer i bygg. For at råte skal oppstå må det være både fukt, varme, oksygen og næringsstoffer. Når disse faktorene opptrer samtidig på en husvegg hvor det er soppsporer, vil soppen utvikle seg mer.

Hvordan opererer sopp og alger?

I tillegg til å være et estetisk problem, er det viktig å være klar over at soppen alltid blir verre hvis den først har satt seg. Derfor der det viktig å være tidlig ute med husvasken, slik at du får fjernet den helt med soppdrepende midler. Spesielt viktig er det hvis du skal male huset, da er det avgjørende at svertesoppen fjernes før du maler. Hvis ikke blir malingsfilmen helt ødelagt, og da kan det komme fukt som igjen gjør at malingen flasser.

 Hvordan unngå soppen?

  • Impregner treverker og bruk beis som motvirker svertesopp
  • Vask huset hvert år, minimum annethvert år.
  • Fjern alltid sopp før du maler. Dersom du maler over soppen, vil man få en levende organisme mellom malingslagene. Hvis denne trenger gjennom malingen, er det så å si umulig å bli kvitt soppen.
Bli kvitt svertesoppen raskt og enkelt
Slik gjorde man i gamle dager for å beskytte huset mot været – Foto: Tore Jan Lund

Slik gjør du

Vask vekk soppen med børste og vanntilsatt fasadevaskemiddel. Bruk en vanlig hageslange. Bruker du høytrykkspyler, er det risiko for å få vann i sprekker og furer. Husk at det er mengden vann, og ikke trykket, som avgjør om huset blir rent.

Gode produkter for rengjøring av fasader:

  • Jotun Husvask: Til den årlige vasken. Fjerner skitt, blomsterstøv, salt, fett, grønske og svertesopp.
  • Jotun Kraftvask: Brukes før du skal male om. Kraftig vaskemiddel som skal benyttes før oppussing. Matter ned malingen og gir bedre heft før ny maling. Fjerner effektivt sot, fett, grønske og svertesopp.
  • Jotun Sopp– og AlgedreperDesinfiserer sopp og grønnalger. Kan også brukes til desinfisering av overflater.
  • TREBITT Terrassbeisfjerner: Vaskemiddel for værslitte og oljede terrassegulv. Fjerner effektivt smuss og nedbrutt overflatesjikt/-lag.

Her kan du lese mer om hvordan du bør ta hensyn til klimaet ved valg av maling.

Her kan du se en film om hvordan Jotun utvikler og tester produktene.

Tanja Horntvedt
Tanja Horntvedt

Tanja Horntvedt – Digital Redaktør

I samarbeid med Jotuns fargeeksperter, anerkjente stylister, designere, etc. deler Tanja nyheter, trender og nyttige tips med deg som er opptatt av interiør, farger og design.

KOMMENTARER

Ingen kommentarer

Write comment

Male huset hvitt? Dette bør du tenke på!

Drømmen om det hvite, perfekte huset er ofte relativt kortvarig. Skitt og forurensning setter sitt preg på malingen, og hvitfargen…

Familien ville ha hvite vegger, lenge

Skitt, grønske og en hel del svertesopp, samt maling som flasset og en grunnmur som en gang var hvit. Huset…

Beise laftet hytte?

Har du en laftet tømmerhytte til fjells eller til skogs? Se hvor fint det blir når du beiser en laftet hytte. Her…

Finn din gråfarge til huset

Vurderer du grått som din nye husfarge? Velg en husfarge som passer stilen og omgivelsene. Det finnes en rekke gråfarger…

Bli ekspert på å male

Er du usikker på hvordan du går fram når du skal male en vegg? Om du må grunne først, eller om…

Gjør du denne maletabben?

Kan koste deg dyrt Er du en av dem som dropper kraftvasken før du maler huset? Tenker du at den vasken…

Go to top